G4Media.ro

Proiectul pentru utilizarea canabisului în scop medical în România, lăsat la sertar…

Sursa foto: Pixabay

Proiectul pentru utilizarea canabisului în scop medical în România, lăsat la sertar de aproape trei ani / De ce Guvernul respinge adoptarea legii

Un proiect de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele, însă nu a fost dezbătut niciodată în Parlament. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii.

„Prezenta propunere de completare a legislației existente în materie se întemeiază pe concluziile cercetărilor științifice în domeniul utilizării canabisului în scop medical, potrivit cărora există dovezi concludente și substanțiale privind efectele terapeutice ale utilizării canabisului în domeniul medical; astfel, prin utilizarea substanțelor și preparatelor pe bază de de canabis, se pot trata durerile cronice la adulți, pot fi ameliorate stările de greață și vomă provocate de chimioterapie și, totodată, pot fi ameliorate simptomele spasticității în cazul pacienților cu sleroză multiplă. De asemenea, la nivel mondial, există dovezi care demonstrează că planta de canabis sau canabinoidele ar putea fi eficace pentru creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuând simptomele tulburărilor mintale cum ar fi psihoza și sindromul Tourette și simptomele epilepsiei, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodată, la reducerea riscului de diabet și obezitate și la atenuarea durerilor menstruale”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Abia în martie 2021 Guvernul a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat în peste 20 de pagini.

„Fenomenul drogurilor se constituie într-o amenințare la adresa securității, democrației, bunei guvernări și a statului de drept, slăbind bazele dezvoltării durabile, sistemele juridice, stabilitatea politică și instituțiile economice și democratice prin repercusiunile negative pe care le are asupra sănătății publice, siguranței și bunăstării întregii omeniri”, se arată în documentul transmis de Executiv.

Guvernul invocă un decret din anul 1973 și o lege din 1992 privind aderarea României la convențiile internaționale potrivit cărora canabisul este inclus în categoria drogurilor. Executivul arată că adoptarea legii ar încălca prevederile decretului din 1973 și ale legii din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope. Legea din 2005 conține o listă a acestor plante, iar canabisul este trecut în lista stupefiantelor.

Autoritățile de la București invocă și faptul că în Statele Unite legea federală incriminează consumul de canabis, din 1970. De asemenea, potrivit unui studiu realizat după legalizarea în statul Colorado a canabisului pentru consum medicinal, ar fi crescut criminalitatea cauzată de consumul și traficul de canabis.

Guvernul face referire și la date din statele europene în care utilizarea canabisului în scop medical a fost aprobată:

„Analiza impactului social al acestei propuneri legislative trebuie să ia în considerare efectele induse de legalizarea canabisului în scop medical în România și în raport cu bugetul alocat sănătății prin legea bugetului de stat dat fiind faptul că există riscul creșterii numărului de prezentări în spital pentru persoanele care consumă canabis, considerat de ONU drog de mare risc.

Dorim să atenționăm cu privire la faptul că această terapie este fără statut de medicament, fără viză curativă, ci doar adjuvantă în tratamentul unor afecțiuni pentru care există medicamente ce dețin autorizații de punere pe piață cu studii de siguranță pentru pacient și eficacitate terapeutică și care se adresează tuturor afecțiunilor/simptomelor cărora se consideră că se adresează produsele cu canabis, ale căror evidențe științifice sunt reduse”, susține Guvernul.

Acesta precizează că sunt autorizate 4 medicamente pe bază de canabis și canabinoizi, dintre care două medicamente conțin canabinoizi sintetici, iar celelalte două conțin extracte din plantă.

Executivul de la București amintește faptul că o rezoluție a Parlamentului European din 2019 invită Comisia Europeană să creeze un cadru legislativ unitar la nivelul tuturor statelor membre în privința canabisului.

De altfel, în cea mai recentă poziționare a autorităților de la București, de la sfârșitul lunii iulie 2022, ministrul Sănătății declara cu referire la legalizarea canabisului în scop medical:

„E vorba despre respectarea legislației europene în materie. Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice alt produs farmaceutic, că ne referim la produse farmaceutice, bineînțeles că și România se va adapta legislației europene în domeniu. (…) Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului.”

În ultimii ani, mai multe state europene au legalizat utilizarea canabisului în scop medical, unele dintre acestea în urma unor ample campanii ale organizațiilor civice. În unele dintre aceste țări a fost legalizat consumul de medicamente care conțin canabis, alte au dezincriminat consumul de canabis și marijuana, cu diferite condiții. Legislația diferă de la un stat la altul. Între aceste țări sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Portugalia.

 • Notă: Dezbaterea privind utilizarea canabisului în scop medicinal nu se poartă numai în România, ci este prezentă și în alte țări europene. Proiectul editorial ENTR, care include publicații media din cinci țări, abordează tema în fiecare din aceste țări în săptămâna 8-12 august.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Faza cu cannabisul care e „drog” este un pretext, de fapt scopul interzicerii canabisului medicinal este de a favoriza industria farmaceutica de medicamente.

  • Ce spui tu e teoria conspirației. Pe piața din SUA (cel mai mare consumator de farma) este legalizat consumul medicinal.
   Doar tarile din evul mediu (Rusia, China, Romania) au interdicție totala. Fix în tarile unde nici ind farma nu aduce medicamente pentru afecțiuni grave. Întreabă-i pe cei cu cancer și vei vedea ca n-au de unde cumpăra rețetele.

 2. Pe langa tot ce zic baietii de deasupra, total demn de analizat, totusi, stiti in ce tara traiti, treaba e ca s-ar putea sa se apuce lumea de gandit.

  In mod ironic si contraintuitiv, tocmai astia care n-au gram de creier incep sa mai gandeasca, la restul nu prea le face bine.

  Oricum, Industria Pharma stie perfect ca n-are dusman mai mare decat canabisul. Prea bun, prea ca la tara.

  Singurul lucru cvasi-imposibil e sa-l consumi la o distanta de minim 2 saptamani, ideal, 6 luni.

  In rest, v-am tot scris pe subiect. Nu-mi mai bat capul. Dealungul anilor am tot intrebat : „Cine verifica ce mai fac ‘CAPTURILE’ ” ? Va zic eu c-au plecat in tarile reci de mult.

  Dar, ceea ce. poate. nu inteleg baietii de mai sus, si lumea in general, e ca toata planeta e bagata in murdaria asta, in special U E, in perfecta cunostiinta de cauza.

  Sunt mult mai valoroase asa cum sunt, uitati-va pe ‘worldometers’, in fiecare an vorbim de cateva sute de m i l i a r d e de serpisori taiati, bani care ar face foarte multe lucruri bune, de n-ar fi la negru.

  + de asta, o opacitate aparte a consumatorilor consta in faptul ca nu constientizeaza ca consumand o anumita substanta subventioneaza indirect dar precis retele intregi de crima organizata, care, clar, se ocupa si cu altele in afara de narcotice.

  Practic, daca Lumea asta vrea sa le doboare, are doar o singura solutie si , din fericire, exista si state cu un dram de creier, care fac lucruri frumoase, si nu de ieri, de azi.

 3. Canabisul asta produce și el niște bani grei pentru niște entități…bani care in condiții de legalitate nu s’ar mai câștiga….bla, bla, bla…….

 4. Lăsați poporul român sa voteze!

 5. sa aștepți „adaptarea legislației europene în domeniu” este o explicație , care ar putea fi corecta pina la un punct, dupa care devine o scuza tembela si proasta pentru cineva care indura dureri atroce in fiecare zi.
  care este motivul pentru care politicienii nu adopta folosirea canabisului in scop medicinal?
  asta e întrebarea.
  răspunsul e probabil foarte simplu.

 6. Canabisul, va fi greu de legalizat, dar poate nu imposibil, ce ne facem însă, dacă am începe sa vorbim despre ceea ce legalizează, tot mai multe tari și cum s-ar mai stresa BOR- ul, dacă am cere sa se discute despre ,, sinuciderea asistata”!