G4Media.ro

VIDEO Florin Cîțu: Impozitarea pensiilor speciale mi se pare echitabilă dacă nu…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO Florin Cîțu: Impozitarea pensiilor speciale mi se pare echitabilă dacă nu există alte soluții

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că, dacă legea care desființază pensiile speciale pică la CCR, impozitarea acestora ar fi ”echitabilă”.

El a amintit că, în calitate de senator, a avut amendamente în acest sens la un proiect de lege care privea pensiile speciale.

Fragmentul relevant din interviu:

Rep: Dacă legea pensiilor speciale pică la CCR, luați în calcul impozitarea suplimentară a acestora?
Florin Cîțu: Cred că soluția pe care o propunea premierul era de eliminare a unor pensii. Nu știu dacă se merge pe aceeași variantă din lege. Dar impozitarea este o soluție, depinde cât. În Parlament eu am avut amendamente la proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale până la 90%. Problema e următoarea: pensia medie pe contributivitate e de circa 1.200 de lei. La pensiile speciale, deja vorbim de cifre amețitoare. O impozitare mi se pare echitabilă dacă nu există alte soluții.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Şi apoi să le permită grefierelor să poată să facă şi altceva, să vândă ciorapi spre exemplu.

  2. Daca am avea Wall Street in mod cert bocancii cu aviz de la justiție … ar trimite avioanele după modelul „Septembrie american”!

  3. Da, nepotii trantorilor din justitie/armata/servicii stau cu alocatie de 80 ron net / luna, copiii trantorilor nu lucreaza (ca are tata, sau chiar bunicul), iar dintre cei care lucreaza castiga infinit mai putin decat pensia lui tata/bunicu!

    Asta-i tara!
    Catule, cum e posibil sa dai unui papitoi de procuror, 800 euro net pe luna numai pentru chirie? Bai 800 euro net !? in ce tara traim Catule, nici in germania nu primesc aia asemenea privilegii! Apoi banuiesc ca chiria e cota parte din salariu (salariul ramanand intreg)! Oare ce salariu are mucea asta de procuror de incaseaza doar chirie 800 euro net ?!
    Bai, voi sunteti nebuni la cap ?!

    Spitale nu, infrastructura nu, educatie nu, cultura nu, aer curat nu, siguratanta stradala nu, echitate sociala nu! La ce dracu sa mai contribuim, cand dam unii dintre noi peste 2-3000 euro pe luna numai impozit la stat ?

    O revolutie e putin spus, asta ar trebui! O revolutie adevarata! Scosi toti sobolanii astia si trimisi la lada de gunoi a istoriei!

  4. La legea abrogarii pensiilor speciale la art 15 se stabilesc norme de calcul in termen de maxim 6 luni cum te obliga Codul Fiscal.
    Deci prin OUG Guvernul poate stabili recalcularea pensiilor speciale pe baza pe contributivitatii.
    Atentie dacă specialii primesc pensie om funcție de cat au contribuit e constituțional.
    Diferenta care o oferă statul este de fapt specială si neconstitutionala.
    Exemplu un judecător are contributivitate pe 3500 lei si primeste in plus 14000lei deci ajunge la 175 milioane vechi datorită unui surplus oferit de stat neconstitutional ,fapt ce e discriminatoriu fata de cei 5 milioane de pensionari.
    Acest surplus special nu e reglementat de nici o lege strict constituțional ci este o pomană data de politicieni .

  5. Schimbarea guvernelor ,modificarea Constitutiei sau scoaterea in afara legii a PSD-ului, intru recapatatea ordinii si dreptatii sociale ,ar fi cele mai mai bune masuri.PSD ,partid chipurile de stanga,a inventat privilegii pentru rude ,magistrati sau pentru clientela lor politica dupa obiceiuri medievale.

  6. Bună dimineața! Dacă exista aceasta soluție și sta în pixul guvernului DE CE nu o aplicați? Asumati-va cum ați procedat și pe legile electorale !!!!Sau va este frică să nu înceapă justitiabilii sa va plimbe în cătușe pe la tv????

    • De la început era prima, cea mai buna și singura soluție constituțională și ne discriminatorie între categoriile de pensionari ssu/și între pensionarii vechi și viitori, dar o tot ocolesc. Motivele nu le cunosc, eventual teama ca le sar în cap salariații cu salarii și indemnizații mari!
      Dracu să-i ia de politicieni!

  7. Aceste pensii trebuie eliminate cu toată opoziția jivinelor de la CCr, care sunt direct beneficiari ai acestor privilegii nesimțite. Dacă, cum se va și întâmpla de altfel, CCR-ul, prin „iluștrii” săi judecători, va declara neconstituțională desfințarea pensiilor speciale, se impune organizarea unui referendum pe această temă, iar în funție de rezultatul său să fie luată și o măsură în acest sens. Vă dați seama că va fi declarată legea de eliminare a acestor pensii neconstituțională, doar nu-și vor tăia craca de sub picioare singuri, ce naiba, doar nu suntem naivi să credem altfel. Da, într-adevăr, pentru pensiile speciale aflate în plată, care nu pot fi eliminate (un drept câștigat, nu poate fi retras, deși aici nu avem de a face cu vreun drept câștigat, ci cu unul oferit), dacă nu se poate altceva, se impune o impozitare drastică, dar nu cu 20-30-40%, ci cu mult mai mult, pentru a se ajunge la un cuantum de bun-simț al acestora. Aici, în cazul magistraților, restul pensiilor trebuie eliminate fără nicio discuție. De ce au pensii speciale milițienii, care mai ies la pensie și la 40-45 de ani? De ce au pensii speciale militarii, generali etc, cu excepția celor ce participă în misiuni, pentru care se impun astfel de indemnizații, având în vedere pericolul la care se expun, dar în rest?… Pentru cei ce o ard toată ziua aiurea prin cazarme, fără pericole iminente, de ce se impun aceste pensii? să fim serioși. Am prieteni care îmi povestesc cât de tare se plictisesc la serviciu (lucrează în armată), nu au nimic sau aproape nimic de făcut, dar vor beneficia de pensii speciale, de ce??? Aici nu aducem în discuție parlamentarii sau mai știu eu ce aleși, în cazul cărora nici măcar nu ar trebui adus în discuție un astfel de subiect. După ce că ne fură de ne rup, după ce că țara arată cum arată, după ce că domeniile de activitate din subordinea statului arată dezastruos, după ce că în ultimii 30 de ani nu s-a reformat cu nimic semnificativ această țară, să le mai plătim și pensii speciale??? Acest lucru este de bancuri cu șmecheri și proști, mie așa-mi pare.

    • Ce prosti sunt astia din NATO, care acorda PENSII MILITARE (nu speciale, cum afirma tot postacul)! Ce destepti sunt romanii, care doresc sa le aduca la nivelul celor ale comozilor care toata viata nu au reusit sa-si asigure macar o calificare!
      Ma si mir ca americanii si ceilalti nu ni-i iau pe desteptii astia.

    • Militarii nu au pensie specială, au pensie de serviciu ca oricare cetățean. Adica nu iau o pensie la care se adaugă una speciala. E adevarat, ei iau pensie nu in baza legii pensiilor(pe baza contributivitatii), ci in baza unei legi date de PSD in 2015. Aceasta lege este strâmbă si determina anomalii si inechitati. Deci nu putem spune ca militarii iau pensii speciale ci iau o pensie de serviciu in baza unei legi speciale. Iar asta cucei care merg in teatrele de operatii e o fumigena. Lor sa le dam pensie iar celorlati care nu merg in teatre sa nu le dam pensie? Un bocanc in fund eventual sa le dam…Domnilor nu mai fugiti dupa fente electorale. Pensii cu adevărat speciale, adica in plus fata de pensia de stat, iau alte categorii precum parlamentarii, primarii etc. Cititi legea 223 din 2015 privind pensiile militarilor si polițiștilor si va veti convinge ca nu e vorba de pensii speciale ci de pensii de stat. Ca modul de calcul nu e ce trebuie e cu totul alta discutie…

  8. deci ajungeti la vorba PSD!!!!!!!!!! jenant!!! era clar ca asa trebuie facut!

    • Cica „n-ar da bine” la imagine dac-ar accepta solutia pzdista de impozitare progresiva, ca ar zice aia de dreapta „ce liberali mai sunt si astia?!”, sau dracii sa-i ia pe toti laolalta.

  9. Partidul si securitatea au impartit cetatenii romaniei in cetateni de categoria I si cetateni de categoria a III.
    Nomenclatura cu privilegii nenumarate, autoimproprietarita din averea intrgului popor :)).

  10. Supraimpozitarea pensiilor speciale aflate in plata cat si viitoare, peste o anumita suma a fost solutia propusa de PSD anul trecut. De ce nu s-a tinut cont de ea. Am spus de mai multe ori ca este cea mai viabila solutie.

  11. @Teo

    Sa nu mai fumezi iarba inainte de a posta pe site.

  12. Atentie, nu pot fi impozitate progresiv,ori supraimpozitate doar anumute categorii de pensii.Ar fi aceiasi problema, de constituionalitate.Solutia ar fi o alta formula de calcul, insa cele in plata nu pot fi atinse.Macar pentru viitor.

    • Se vede ca nu prea citesti pe aici! Cine a spus ca „doar anumite categorii de pensii”?!
      Impozitarea progresiva trebuie aplicata TUTUROR VENITURILOR LUNARE, indiferent ca sunt pensii sau salarii, indiferent ca sunt pensii speciale sau publice, indiferent ca sunt salarii bugetare sau la privat!

  13. Domnule Catu , ca mai astepti ?

    • Asteapta ca ccrul sa-si apere pensiile .Este bine ce face ministrul ,cand toate incercarile de eliminare a pensiilor speciale au fost respinse ,asta este ultima solutie ,pana la alegeri! Dupa alegerea unui nou parlament,fara hotii psd-alde-udmr+ ponta,se poate reforma si curtea constitutionala, printr-o noua constitutie! Pana atunci ,mergem cu masuri de avarie,ca hotii inca isi apara privilegiile votate!