G4Media.ro

VIDEO Fenomen extrem cauzat de secetă: Un lac de 851 de hectare…

sursa foto: Info Sud-Est

VIDEO Fenomen extrem cauzat de secetă: Un lac de 851 de hectare din Constanța a secat în totalitate pentru prima dată de când există

Un lac din județul Constanța, cu o suprafață de 851 de hectare, a secat în totalitate pentru prima dată de când acesta există, conform informațiilor furnizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral pentru G4Media.

Lacul Nuntași este situat în satul cu același nume, care aparține de comuna Istria, situată la aproximativ 55 de kilometri de reședința de județ. Lacul face parte dintr-o zonă protejată și se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării.

În cadrul discuțiilor din 11 septembrie, dintre reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului de Interne, Constanța a fost declarat județ calamitat din cauza secetei severe din această vară.

Luciul de apă a dispărut în mai puțin de două luni, iar acest lucru a fost anunțat oficial de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola, care a catalogat evenimentul drept ”fenomen extrem”. Bola a declarat pentru G4Media că secarea completă ar fi putut fi prevenită dacă ABADL ar fi monitorizat îndeaproape soarta lacului:

  • ”Acest fenomen extrem a avut ca factor și diferența de nivel dintre lacul Nuntași și lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele (…). Fenomenul de secare s-a mai manifestat parțial în anii trecuți, însă este pentru prima dată când lacul Nuntași a secat complet. Astfel, fauna și flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului (…). ABADL a început decolmatarea canalelor care asigură secțiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria și până la Nuntași. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri și întreținerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă…”, a declarat Bogdan Bola pentru G4Media.

Directorul ABADL a explicat și cum va arăta procedura umplerii lacului din punct de vedere tehnic. Bola a declarat că procedura va fi una îndelungată, iar pentru ca procesul să se desfășoare eficient vor fi necesare și precipitații:

  • ”Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istria si pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria. Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdători pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte. Va fi nevoie de timp, multă muncă, dar și de puțină ploaie… (…) Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițile în care terenul permite acest aspect. În primă fază, oamenii noștri vor executa următoarele lucrări: Decolmatarea canalului de legătură dintre lacul Sinoe și Istria: aprox. 1400 m; Volum excavație estimat: 10.5 mc/ml; Volum săpătură estimat: 14700 mc; Decolmatarea canalului de legătură dintre Nuntaşi și Istria. aprox. 600 m; Volum excavație estimat: 8 mc/ml; Volum săpătură estimat: 4800 mc”, a mai declarat Bola pentru G4Media.

Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc:

  • ”Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitați, dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor”, a mai declarat directorul ABADL.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Omul sfințește locul

    • Corect. In cazul de fata, omul a secat paraul care alimenta lacul. Apa irosita, pentru ca zona este semidesertica si productia mica. Autoritatile sigur stiu asta, dar se fac ca.. ploua.. Vor sa alimenteze lacurile in sens invers – Sinoe > Histria > Nuntasi. Doar ca Sinoe nu este un lac, ci o laguna inchisa artificial. Un „liman” in termeni specifici. Practic, vor aduce apa sarata din Marea Neagra.

  2. Factorul uman a ajutat natura ca sa sece lacul. Deci fenomenul extrem este si datorat omului prost, foarte interesant… Vreau sa vad ca pica ceva capete.

  3. Am văzut pozele acum o lună sau două, le-a pus pe net unul de la USR care a și zis că acolo trebuia să fie un lac, și rămăsesem cu impresia că deja se știe. Sper să plouă și sper ca autoritățile să mai iasă din birouri că pe teren e jale. Fără contribuție umană nu știu câte șanse mai sunt de redresare.

  4. Cica a fost „monitorizat” !
    Si cica, nitica ploaie si multa, multa munca pot incet-incet sa refaca lacul si ecosistemul aferent zonei !

    PS. Ha-ha-ha… multa, multa munca si un strop de ploaie… :))))))))

    PPS. Pai nu au fost in stare daca tot monitorizau permanent, cu mai putina munca dar constanta sa impiedice dezastrul si vorbesc acum de harnicie la patrat ! :)))))))))

  5. Deci nenea ăsta ne spune senin că secarea ar fi putut fi evirată dacă instituția pe care o conduce și-ar fi făcut treaba!

  6. Deci, deci directorul ABADL a declarat ca „secarea completă ar fi putut fi prevenită dacă ABADL ar fi monitorizat îndeaproape soarta lacului”. Daca interpretez gresit va rog sa ma corectati pentru ca mie mi se pare noaptea mintii ce a declarat directorul asta!

  7. Solicit imperios restabilirea acestei balti! Stramosii nostri romani au desecat zute de kilometri in nordul Romei, pentru prevenirea malariei. Dar USRul solicita o balta chiar si acolo unde natura a secat-o de la sine. Ramanem fara namolul bogat in magneziu! Repede, reconstruiti niste canale de 2 km, sa se refaca mlastina aceea superba.

    Altii au vaccin antigripal, insulina, ba chiar avastin si alte asemenea medicamente de peste 10 mii pe luna. Dar si Kazahstanul lui Borat are cel mai bun potasiu!

    Stie cineva ce milionar autohton rupe bilete la intrarea in zona.

  8. Esti un bou patentat ! :)))

  9. „Specialistii” lu’ Peste Prajit de la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii!!! Cat de timpit sa fii si sa nu vezi cum un lac de 850 de ha nu mai are apa in el? Ca doar nu a secat peste noapte!!!! Delasare, nepasare, si prostie la patrat!
    Sanctiuni? Praful de pe toba! Chiar sunt curios, cu subiect si predicat, cine a fost idiotul care a girat si supravegheat bucata aceea de rezervatie!

    PS. Bine ca n-a disparut si Marea Neagra! Fac pariu ca nici pe aia n-ar fi observat-o!

  10. Lacul n-ar fi secat daca bugetarii care ar fi trebuit sa monitorizeze nivelul apei n-ar fi fost probabil la un training obligatoriu la mare pe plaja sau la un spa pe la munte, bineinteles pe banii pulimii care contribuie lunar ca sa huzureasca ei . Ce pretentii sa ai de la astia cu apele, pe care nu-i deranjeaza nici dracu , daca directorul unei scoli din Romania, impreuna cu echipa au plecat la perfectionare in Teneriffe incepand cu prima zi de scoala ?

  11. Probabil ca specialistii s-au bazat pe datele din acest articol…citez:
    ” conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc:”
    Dupa aceste date, un calcul simplu arata ca lacul are o adancime de 883 metri, deci imposibil sa sece asa repede.
    Poate ati vrut sa spuneti 9.28 milioane mc…adica de 1000 ori mai putin.