G4Media.ro

VIDEO Este vaccinarea anti-COVID o problemă pentru pacienții cu alergii? Alexandra Teodora…

VIDEO Este vaccinarea anti-COVID o problemă pentru pacienții cu alergii? Alexandra Teodora Cârstoiu, medic alergolog: Există o rată foarte mică de reacții anafilactice. Când ne vaccinăm și când nu

Este vaccinarea anti-COVID o problemă pentru pacienții cu alergii? Acesta este unul dintre subiectele intens discutate în contextul valului 4 al pandemiei de Covid și totodată unul dintre cele mai întâlnite mituri potrivit căruia vaccinarea ar fi contra-indicată.

G4Media.ro a discutat pe acest subiect cu dr. Alexandra Teodora Cârstoiu, medic la CMI Alergologie și Imunologie Clinică din Craiova.

Aceasta este membră a Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), a Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (EAACI) și a Organizație Mondiale de Alergologie (WAO




”Cam 60% dintre pacienții care se prezintă la cabinet sunt nevaccinați și abia reușesc să conving 70% dintre aceștia, să meargă la vaccin, dar când vorbescă că reușesc să-i conving, oamenii aceia se vaccinează, pentru că le cer un feed-back.

Da, există această îngrijorare a pacienților alergici cu privire la vaccinare și pe bună dreptate acum, cu toată dezinformarea care a circulat pe lângă chestia asta, pe lângă subiectul vaccinării… dar, realmente există niște contraindicații absolute pentru vaccinare, contraindicații absolute pe care le-au stabilit agențiile de reglementare atât de la nivel european, cât și de la nivelul Statelor Unite ale Americii și Marea Britanie.

Eu despre acestea vorbesc. Acestea sunt cumva repere și pentru societatea românească de alergologie și aici fac în special referire la Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică” spune Alexandra Cârstoiu.

Pe măsură ce administrarea vaccinului a crescut, aceste agenții de reglementare au demosntrat că există o rată foarte mică de reacții anafilactice.

”Ce vreau să spun este că orice pacient care are alergii la medicamente, sau la alimente, sau la alergenele respiratorii, nu are contraindicații absolute pentru a efectua vaccinul anti-COVID.

Aceste persoane trebuie să rămână ca orice altă persoană non-alergică, 15 minute sub supraveghere și nimic mai mult. Asta este tot” adaugă aceasta.

Medicul a detaliat și situațiile în care este necesară prelungirea supravegherii la centrul de vaccinare, de la 15 minute, la o oră.

”Da, sunt anumite categorii în cazul cărora acest interval de supraveghere se poate prelungi până la o oră și aici vorbim de persoanele care au un istoric de reacții alergice la medicația administrată parenteral, deci nu medicația orală, pacienți care au avut reacții alergice la alte vaccinuri administrate anterior, dar severe, reacții alergice severe.

De asemenea, la pacienții care au boli de tip mastocitoză cutanată… mai sunt pacienți care au avut reacții anafilactice în trecut, poate unele nu s-au demonstrat la ce au fost dar care au indicații în trusa de urgență medicație cu adrenalină cu stilou autoinjectabil de andrenalină… am spus pacienții cu afecțiuni mastocitare, mă rog, aceștia sunt o categorie aparte pentru simplul fapt că acestor pacienți li se recomandă o schemă de premedicație anterior vaccinării, dar nu au contraindicații absolute.

Singurii pacienți care au contraindicații absolute sunt pacienții care fie au o reacție alergică anafilactică, la unul dintre componentele vaccinului, fie pacienții care au făcut reacție sistemică la prima doză de vaccin Sars-Cov-2.

Adică ne referim acum la conservanții care se găsesc, de tipul polietilenglicolului sau asta care se găsește în Moderna, trometamol…

Deci astea sunt niște substanțe cu care pacientul a intrat anterior în contact și a avut un episod de tip anafilactic și s-a demonstrat acest lucru evident, sau există pacienții are au făcut o reacție anafilactică la prima administrare a vaccinului anticovid și aceea evident… ulterior se prezintă la alergolog, se demonstrează dacă au avut alergie sau nu la acești compuși, la acești excipienți și atunci evident au contraindicație absolută”, a mai spus medicul.

Aceasta a vorbit și despre pacienții cu astm alergic. A spus că un pacient cu stm alergic controlat este la fel ca un pacient sănătos.

Citește și: Încă un mit fals despre vaccin. Arhiepiscopul Teodosie: Nici la gripă nu e bine să faci medicamentul clasic de gripă dacă ai alergie / Medic alergolog: În 99% din cazurile cu alergii se recomandă vaccinarea anti-Covid

”Deci nu trebuie supravegheat suplimentar, dar există obligativitatea de a fi supravegheat suplimentar și de a fi vaccinat un pacient cu un astm necontrolat sau parțial controlat.

Acesta trebuie vaccinat într-un departament unde ai și personal pregătit pentru a trata rapid și adecvat o reacție anafilactică, deci personal pregătit și evident medicație pentru un episod anafilactic.

Pentru acești pacienți, supravegherea se prelungește până la o oră, cum sunt și aceia cu mastocitoză, cum sunt de altfel chiar și pacienții care, de exemplu la prima administrare a vaccinului, fac o reacție locală urticarială.

Și aceia trebuie supravegheați suplimentar. Mă refer la o reacție locală”.

Pacienții care au diferite tipuri de alergie, sunt mai expuși în fața virusului decât ceilalți? 

Alexandra Teodora Cârstoiu spune că din punct de vedere al riscului de contagiozitate sau de infectare, acești pacienți nu sunt mai expuși:

”Pacientul alergic are o hiper-reactivitate a sistemului imunitar, el nu are o imunitate scăzută, doar un sistem mai hiperactiv.

Din unele puncte de vedere, aș putea zice că nu, că nu ar fi mai expus”.

Concluzie: Ne vaccinăm dacă suntem alergici sau nu, sau mai așteptăm?

”Ne vaccinăm, indiferent dacă suntem alergici, ne vaccinăm. Nu ne vaccinăm dacă știm sigur că suntem alergici la unul dintre excipienții vaccinurilor anti-COVID. Atât. Asta este contraindicația absolută.

Pacienții care știu că au alergii la excipienți, polietilenglicol și trometamol, aceștia au contraindicație absolută”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Pfizer has said people with a history of severe adverse allergic reactions to vaccines or the candidate’s ingredients were excluded from their late stage trials, which is reflected in the MHRA’s emergency approval protocol.
    Dna sa semneze ca raspunde pt fiecare vaccinare soldata cu probleme ca vad ca e noaptea mintii. Doar mortii nu au indicatie de vaccinare.

    • nu gandii, de 2 ani traim in asta ! si ultima vreme parca au bagat in viteza a 5 „maratonul”, se grabesc tare din ceva cauza anume, nu mai conteaza nimic, numai vaccinul sa fie in oameni, daca esti vaccinat cu Johnson musai sa faci rapel booster sau ce draq, cu oricare vaccin tip arn, si daca nici aici la oameni nu se aprinde beculetul, atunci sa stinga lumina care ramane ultimul .

    • Nu ai înțeles până acum de la specialiștii minunați că trebui să slăvim vaccinul ? Că dacă te vaccinezi , gata ai scăpat , ești imunizat și nu te mai doare capul , nici usturoi nu ai mâncat nici gura nu îți miroase .

    • Ai citit dar nu ai înțeles ce a spus dansa. Exact ce ai scris și tu, singurii la care nu e recomandat sunt cei cu istoric alergic la vaccinuri sau la componentele lor.

    • The spike protein of SARS-CoV-2 variant A.30 is heavily mutated and evades vaccine-induced antibodies with high efficiency.
      Cautati titlul si e plin de tot soiul de desene. Cine e medic intelege.

  2. Exista unele reactii, in special de durere prelungita a zonelor afectate de inflamatii, in cazul pacientilor cu poliartrita, insa aceasta trec in timp de 3-4 zile.Daca s-ar fi facut studii medicale de cercetare aplicata in Romania, ati fi vorbit clar, concis cu cifre, reactii, timp, etc dar asa relatati cala meteo..Macar aduceti aminte de studiile facute de alte tari, sau indrumati populatia sa o faca!!!!!!!

  3. Majoritatea isi trateaza cu vitamine si paracetamol febra, inapetenta si starile de voma.

  4. Pune-tii bah pe probiotic ucigashilor, cum merge chestia contra la orice virus si nu si la covid? Mnezeii vostrii de sinistrii. Cine Este pro vaccin Este o Vita

    • voi aveti ceva cu iaurtul , ce marca?

    • trebuie sa semnez ca imi asum orice risc,iar firma producatoare nu raspunde pentru efectele adverse posibile?
      A 2-a intrebare:unde sunt medicamentele antivirale impotriva covid?de ce noi nu avem iar alte tari il au de luni bune?de ce lipsesc din farmacii?

    • Măcar ai citit ce semnezi? Semnezi ca ai fost informat, nu ca accepți orice risc. E greu sa cauți formularul, nu?
      Companiile răspund de produs, ca și producatorii aspirinei. Dar știu, e greu de folosit internetul pentru a cauta informația, consumam ce vine direct in gura noastră.

      Sun medicamente care par ca ajuta in cazurile ușoare sau medii. Nu există medicament cunoscut care te vindeca de covid. Nici în vest, nici în est.

    • @Drumul taberei – Nu stiu daca e de ras sau de plans ce spui tu? Antibioticul (am sa consider ca ai vrut sa spui antibiotic, pentru ca probioticul e putin altceva) are cu totul alta folosire! Si nu, nu merge contra la orice virus (sic!) antibioticul, de fapt, nu merge la niciun virus! Motivul pentru care ti l recomanda medicul la o viroza (adica ceva provocat de un virus) este pentru a preintampina o suprainfectie…. antibioticul este anti biotic, te ai prins? Anti microbi!

    • Nu incerca sa disimulezi un fapt clar,anume ca,semnand acel acord de vaccinare,iti asumi consecintele vaccinarii.
      Nu am auzit de vreo despagubire suportata de producatorii ,,vaccinului,,
      nu fi mize.ra.bil sa incerci sa induci falsa informatie ca nu ar exista medicatie alternativa anti-covid in afara ,,vaccinului,,
      Anticorpi monoclonali,Ivermectina,Arbidol sunt medicamentele lipsa din farmacii si spitale.
      ai dat 2 raspunsuri proaste,4,ia loc.

  5. Eu cred ca doamna care face reclama la vaccin vrea sa ne creasca tzatz.ele.

  6. „A spus că un pacient cu astm alergic controlat este la fel ca un pacient sănătos.”
    Asta e beton. Cea mai tare.

  7. puteti sa ne vorbiti, bai eroilor in alb, unde stam cu fumatul si alcoolul, cauzele de moarte nr 1 si 2?

  8. E ceva nasol cu vaccinul ăsta. Ăștia încearcă să subjuge lumea. Oare cine ne mai poate salva?