G4Media.ro

VIDEO Efectele crizei energiei: afacerile din agricultură devin mai „verzi”, antreprenorii își…

Sursa foto Pixabay

VIDEO Efectele crizei energiei: afacerile din agricultură devin mai „verzi”, antreprenorii își construiesc parcuri de panouri fotovoltaice / Vlad Popescu, președintele unei companii fondate în anul 2000: „E o investiție pe care trebuie să o facem”

Confruntați cu criza energiei și prețurile tot mai mari de pe această piață, antreprenorii din domeniul agriculturii încep să își construiesc parcuri de panouri fotovoltaice. Vlad Popescu, președintele companiei Norofert, fondată în anul 2000 și care a rămas până astăzi o afacere de familie, spune că aceasta este o investiție absolut necesară.

„Începând cu acest an, am avut și avem o influență destul de mare a prețului energiei, pe care suntem în curs de a o preîntâmpina pe viitor. Nu vedem șanse să scadă foarte mult în următoarea perioadă și atunci ne uităm către sursele de energie alternativă și aici panourile fotovoltaice vor face cu siguranță subiectul unei investiții pentru anul 2023, la fabrica noastră.

Pe lângă energia electrică, avem și un consum de gaze pe linia de producție de îngrășăminte de sol, pe care încercăm să o eficientizăm cât de mult se poate și să rafinăm un pic procesul de producție, dar din 2023 sperăm că vom putea folosi doar energie electrică din surse regenerabile, într-o proporție cât mai mare, pentru că va mai trece ceva timp până când ne vom putea numi independenți din punct de vedere energetic. Dar ne uităm cu atenție la chestiunea aceasta și e clar să e locul în care trebuie să ajungem. Suntem și producători în principal în agricultura ecologică și atunci trebuie să dăm o importanță foarte mare surselor curate de energie”, a declarat, Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație al Norofert, companie care produce inputuri ecologice pentru agricultură, într-un dialog cu G4Media/ENTR.

Acesta spune că ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie reprezintă un ajutor pentru antreprenori. „Orice fel de înlesnire, orice fel de sprijin din partea Guvernului ne ajută foarte mult să scădem costurile sau să rămânem pe același palier de preț”, adaugă Vlad Popescu.

El spune însă că ar trebui luate măsuri și pentru a facilita accesul companiilor la fondurile destinate construcției de surse de energie alternativă.

„Ne bucurăm că există totuși niște programe pe care le vom accesa și sperăm că ne vor ajuta în această investiție, începând cu 2023, dar cred că și o popularizare mai agresivă a acestor măsuri și un acces mult mai ușor al antreprenorilor pentru aceste fonduri ar fi de ajutor”, subliniază acesta.

Vlad Popescu precizează că tot mai mulți fermieri se orientează spre astfel de investiții, deși „e un trend destul de timid”.

„Chiar și în lipsa unei crize energetice, cred că soluția stă tot în furnizare de energie alternativă și oricum e o investiție pe care trebuie să o facem. Așadar, cel puțin pentru noi, cu criză sau nu, o astfel de investiție trebuie făcută. (…) Am să vă dau un exemplu, lucrând în agricultură, în agribusiness, vedem din ce în ce mai mulți fermieri, evident e un trend destul de timid, care își construiesc parcuri fotovoltaice pentru a-și asigura consumul de energie pentru sistemele de irigații. Sisteme de irigații care și ele, iată, o vedem cu toții, avem nevoie din ce în ce mai mult de ele și e nevoie de energie electrică pentru sistemele de irigații, Așadar, sunt fermieri care încep să-și construiască parcuri fotovoltaice pentru consum propriu al instalațiilor de irigații”, spune Vlad Popescu.

Compania Norofert a fost fondată în anul 2000 de către Florin Popescu, și până astăzi a rămas o afacere de familie, condusă în prezent de fiul acestuia, Vlad Popescu. Inițial, între anii 2000 și 2010, compania a importat și distribuit în România inputuri agricole de înaltă calitate produse în occident. În 2010, Norofert a văzut o nișă care se dezvolta la nivel global în domeniul îngrășămintelor organice și s-a repoziționat către importul de produse ecologice de înaltă calitate din Spania, SUA și Germania și distribuirea acestora către fermierii locali. În anul 2015, anul în care Vlad Popescu a preluat afacerea, compania a renunțat complet la activitatea de import și a început propria linie de producție a îngrășămintelor organice care a crescut constant pe parcursul anilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bravo ba! Umpleți terenurile cu panouri și cultivați biomasă la greu! Aaaa, o să mâncați plastice create cu „grija” in laborator.

  2. Statul,cu programele sale,mai mult ne amageste.Se anunta cu surle si trambite si in final 0