
VIDEO Diego Maradona, un star global care a depășit granițele sportului: excesele și controversele unui personaj pop
A câștigat tot ce se putea câștiga în termeni sportivi, dar mai ales a câștigat atenția mulțimilor. Diego Maradona a fost un sportiv desăvârșit, dublat de un caracter extrem de dificil și o personalitate explozivă. Viața personală a fost un carusel, cu excese și vicii intense, prietenii cu lideri autocrați, dar și o constantă rebeliune adolescentină. Cu aceste atribute a trecut rapid granița sportului și a evenit un personaj-cult, inspirație pentru artiști și marketing deopotrivă, probabil ultimul icon al fotbalului înaintea erei digitale.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Youtube mustește de clipuri mișcate, calitate VHS, care îl arată driblând, marcând, pasând și, mai ales, bucurându-se de sportul pe care l-a promovat involuntar mai puternic decât orice campanie publicitară. Sunt imagini din era când TV-ul era rege, iar Maradona performa ca un star pop.
La început, a fascinat exclusiv prin performanța fotbalistică. A debutat în prima ligă argentiniană la doar 16 ani, a explodat un an mai târziu, a devenit cel mai scump jucător din istorie prin transferul la Barcelona, apoi a trecut la Napoli, unde a fost idolatrizat, dar s-a întâlnit și cu drogurile. Cu Argentina a câștigat CM 1986 și a mai jucat o finală mondială în 1990.
În 1986, în Mexic, Maradona a arătat lumii cele două fețe: geniul și impostorul, artistul și cabotinul. În meciul cu Anglia (căreia Argentina îi purta o ură nestinsă din cauza Războiului din Malvine), Maradona a reușit în câteva minute golul cel mai detestabil din istorie, dar și golul cel mai frumos din istorie. La primul a lovit mingea cu mâna și n-a avut nici o secundă intenția să recunoască – o nerușinare pentru care argentinienii l-au adulat. La al doilea a driblat jumătate din echipa britancă, într-o cursă nebună de 55 de m, și l-a adulat toată planeta.
A intrat rapid în circuitul pop. Zeci de cântece i-au fost dedicate – puteți vedea o listă scurtă făcută de Goal.com, de la canzonette napoletane la Manu Chao și tangouri în Argentina natală.
Cântecul Manu Chao:
Artiștii plastici s-au inspirat din cariera lui și au apărut opere de artă atât în galerii celebre, cât și pe străzile din Napoli ori Argentina, cele două zone geografice care l-au idolatrizat. The Guardian a făcut o fotogalerie cu cultul lui Diego.
A devenit răsfățatul marilor companii, care l-au transformat în simbol publicitar ce putea vinde orice – de la Puma la Coca Cola și de la Luis Vuitton la Canon. Era prezent non-stop pe TV: clipuri publicitare, meciuri, interviuri, documentare despre ”El Pibe dOro” (băiețelul de aur) sau ”butoiașul cosmic”, cum îl alintau fanii.
Jocurile video l-au adoptat și ele rapid și au fost încă o sursă de bani pentru risipitorul Diego.
A doua parte a carierei a venit cu declinul cauzat de droguri și violență. Totul a culminat cu eliminarea de la CM 1994 din cauza drogurilor (chiar înainte de meciul memorabil Argentina – România 2-3) și cu acuzele că și-ar fi bătut partenera. Căderea a fost rapidă, în ciuda prietenilor care au vrut să-l ajute. A intrat în spirala alegerilor greșite, a început să se afișeze alături de dictatori precum Fidel Castro ori Hugo Chavez, a ridicat în slăvi regimuri politice abuzive.
Mereu a avut însă puterea să revină în fotbal, ca antrenor al Naționalei Argentinei sau la echipe de club cărora le împrumuta temporar din aura de star pop. A făcut tot ce a putut ca să fie mereu în centrul atenției, iar media și lumea artistică l-au urmat peste tot.
Un artist care l-a divinizat pe Maradona e regizorul sârb Emir Kusturica, cel care a prezentat la Cannes un documentar emoționant (vezi trailerul):
Jorge Valdano, bunul său prieten și coechipier, a explicat într-un interviu pentru ESPN puterea dincolo de imaginație pe care Maradona a exercitat-o asupra argentinienilor: ”A fost o compensație specială într-o țară care, în doar câțiva ani, a trecut prin dictaturi militare, crize economice și sociale și un război. Maradona le-a oferit argentinienilor o cale de ieșire din frustrarea colectivă, de aceea lumea l-a iubit atât de mult. E o figură divină”.
Foto: Grafitti cu Maradona în Napoli / Wikipedia
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii