G4Media.ro

VIDEO Diego Maradona, un star global care a depășit granițele sportului: excesele…

VIDEO Diego Maradona, un star global care a depășit granițele sportului: excesele și controversele unui personaj pop

A câștigat tot ce se putea câștiga în termeni sportivi, dar mai ales a câștigat atenția mulțimilor. Diego Maradona a fost un sportiv desăvârșit, dublat de un caracter extrem de dificil și o personalitate explozivă. Viața personală a fost un carusel, cu excese și vicii intense, prietenii cu lideri autocrați, dar și o constantă rebeliune adolescentină. Cu aceste atribute a trecut rapid granița sportului și a evenit un personaj-cult, inspirație pentru artiști și marketing deopotrivă, probabil ultimul icon al fotbalului înaintea erei digitale.

Youtube mustește de clipuri mișcate, calitate VHS, care îl arată driblând, marcând, pasând și, mai ales, bucurându-se de sportul pe care l-a promovat involuntar mai puternic decât orice campanie publicitară. Sunt imagini din era când TV-ul era rege, iar Maradona performa ca un star pop.

La început, a fascinat exclusiv prin performanța fotbalistică. A debutat în prima ligă argentiniană la doar 16 ani, a explodat un an mai târziu, a devenit cel mai scump jucător din istorie prin transferul la Barcelona, apoi a trecut la Napoli, unde a fost idolatrizat, dar s-a întâlnit și cu drogurile. Cu Argentina a câștigat CM 1986 și a mai jucat o finală mondială în 1990.

În 1986, în Mexic, Maradona a arătat lumii cele două fețe: geniul și impostorul, artistul și cabotinul. În meciul cu Anglia (căreia Argentina îi purta o ură nestinsă din cauza Războiului din Malvine), Maradona a reușit în câteva minute golul cel mai detestabil din istorie, dar și golul cel mai frumos din istorie. La primul a lovit mingea cu mâna și n-a avut nici o secundă intenția să recunoască – o nerușinare pentru care argentinienii l-au adulat. La al doilea a driblat jumătate din echipa britancă, într-o cursă nebună de 55 de m, și l-a adulat toată planeta.

A intrat rapid în circuitul pop. Zeci de cântece i-au fost dedicate – puteți vedea o listă scurtă făcută de Goal.com, de la canzonette napoletane la Manu Chao și tangouri în Argentina natală.

Cântecul Manu Chao:

Artiștii plastici s-au inspirat din cariera lui și au apărut opere de artă atât în galerii celebre, cât și pe străzile din Napoli ori Argentina, cele două zone geografice care l-au idolatrizat. The Guardian a făcut o fotogalerie cu cultul lui Diego.

A devenit răsfățatul marilor companii, care l-au transformat în simbol publicitar ce putea vinde orice – de la Puma la Coca Cola și de la Luis Vuitton la Canon. Era prezent non-stop pe TV: clipuri publicitare, meciuri, interviuri, documentare despre ”El Pibe dOro” (băiețelul de aur) sau ”butoiașul cosmic”, cum îl alintau fanii.

Jocurile video l-au adoptat și ele rapid și au fost încă o sursă de bani pentru risipitorul Diego.

A doua parte a carierei a venit cu declinul cauzat de droguri și violență. Totul a culminat cu eliminarea de la CM 1994 din cauza drogurilor (chiar înainte de meciul memorabil Argentina – România 2-3) și cu acuzele că și-ar fi bătut partenera. Căderea a fost rapidă, în ciuda prietenilor care au vrut să-l ajute. A intrat în spirala alegerilor greșite, a început să se afișeze alături de dictatori precum Fidel Castro ori Hugo Chavez, a ridicat în slăvi regimuri politice abuzive.

Mereu a avut însă puterea să revină în fotbal, ca antrenor al Naționalei Argentinei sau la echipe de club cărora le împrumuta temporar din aura de star pop. A făcut tot ce a putut ca să fie mereu în centrul atenției, iar media și lumea artistică l-au urmat peste tot.

Un artist care l-a divinizat pe Maradona e regizorul sârb Emir Kusturica, cel care a prezentat la Cannes un documentar emoționant (vezi trailerul):

Jorge Valdano, bunul său prieten și coechipier, a explicat într-un interviu pentru ESPN puterea dincolo de imaginație pe care Maradona a exercitat-o asupra argentinienilor: ”A fost o compensație specială într-o țară care, în doar câțiva ani, a trecut prin dictaturi militare, crize economice și sociale și un război. Maradona le-a oferit argentinienilor o cale de ieșire din frustrarea colectivă, de aceea lumea l-a iubit atât de mult. E o figură divină”.

Foto: Grafitti cu Maradona în Napoli / Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ce este un „icon”, vă rog? În DEX nu am găsit. Mulțumesc.

    • Caută într’un dicționar englez-român, deşi traducerea e imediatâ : icoană, te închini la el , …

  2. Pe vremea Imperiului Roman gladiatorii nu se bucurau de atâta propagandă și „faimă”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.