G4Media.ro

VIDEO Comisia Europeană îşi exprimă preocuparea faţă de evenimentele din Serbia: Dreptul…

Sursa: Captură Youtube

VIDEO Comisia Europeană îşi exprimă preocuparea faţă de evenimentele din Serbia: Dreptul de a demonstra pașnic este fundamental într-o societate democratică/ Vucic a acuzat  „huliganii criminali” că ar fi responsabili de violenţele dintre manifestanţi și poliţie

Comisia Europeană şi-a exprimat joi preocuparea faţă de evenimentele din Serbia şi a atras atenţia că drepturile fundamentale ale cetăţenilor trebuie respectate, transmite dpa, citată de Agerpres.

‘Este adevărat că evoluţiile din Serbia, pe care le-am urmărit îndeaproape în ultimele două zile, dau motive de preocupare’, a declarat Ana Pisonero, purtătoare de cuvânt a Comisiei, într-o conferinţă de presă.

Ea a spus că, chiar dacă revine guvernului să decidă ce măsuri sunt necesare în contextul pandemiei COVID-19, acestea nu ar trebui să afecteze în mod disproporţionat drepturile fundamentale.

‘Aceasta se aplică, desigur, şi dreptului de a protesta paşnic. Acesta este un drept fundamental într-o societate democratică’, a afirmat Ana Pisonero. ‘Orice folosire a forţei trebuie să fie calibrată şi proporţională în orice moment’, a adăugat ea.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, întâlnirea dintre preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti, programată duminică, la Bruxelles, în cadrul dialogului Serbia-Kosovo facilitat de Uniunea Europeană, se va desfăşura conform planului.

Context

Serbia a renunţat la planul său de a reimpune izolarea la domiciliu în weekend la Belgrad pentru a opri o nouă propagare a infecţiilor cu noul coronavirus, după două zile de manifestaţii violente împotriva oricărei reintroduceri de restricţii, potrivit Reuters.

Grupul de criză al guvernului responsabil cu gestionarea situaţiei epidemice a decis în schimb să interzică adunările publice în spaţii închise şi deschise cu mai mult de zece persoane, pentru a reduce la minimum riscul contaminărilor.

De asemenea, restaurantelor şi cafenelelor le va fi permis să funcţioneze în interior doar până la ora 21:00.

„Izolarea la domiciliu ar fi fost măsura cea mai eficientă, dar am decis în schimb să luăm în locul ei această măsură interimară”, a declarat presei şefa guvernului sârb Anna Brnabic, după reuniunea grupului de criză.

Ea nu a exclus pe viitor instituirea restricţiilor de circulaţie în weekend dacă noile măsuri nu vor da rezultate, avertizând că sistemul de asistenţă medicală în Belgrad „este pe cale să intre în colaps” din cauza numărului mare de pacienţi.

Anunţul făcut anterior de către preşedintele Aleksandar Vucic că ar fi necesară reinstituirea izolării la domiciliu în weekend a generat manifestaţii care au degenerat în violenţe la Belgrad şi în alte localităţi.

Vucic a acuzat joi „huliganii criminali” că ar fi responsabili de violenţele între manifestanţi furioşi de modul în care autorităţile au gestionat criza epidemiologică şi poliţie, soldate cu zece răniţi din rândul forţelor de ordine miercuri seara la Belgrad, potrivit AFP.




„V-am promis că putem proteja pacea şi stabilitatea, în pofida atacurilor violente ale huliganilor criminali, care ne-au şocat pe toţi”, a declarat şeful statului în avionul care îl ducea la Paris pentru o întâlnire cu omologul său francez Emmanuel Macron. „Vom câştiga”, a asigurat el.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, ministrul de interne Nebojsa Stefanovic a denunţat o „violenţă în stare pură”, precizând că zece poliţişti au fost răniţi, dintre care unul are ambele picioare fracturate.

Surse medicale, citate de canalul N1, au declarat la rândul lor că au fost răniţi 19 poliţişti şi 17 manifestanţi.

Manifestanţii s-au adunat în faţa parlamentului miercuri pentru a protesta împotriva anunţului preşedintelui privind reintroducerea unor restricţii de circulaţii integrale pe durata weekendului, pentru a încetini recrudescenţa pandemiei.

Serbia a raportat peste 17.000 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 şi 340 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

După protestele de marţi seara, preşedintele a făcut un pas înapoi, declarând ca decizia finală în aceasta privinţă va reveni guvernului său, fără a calma însă spiritele.

Protestele s-au răspândit miercuri şi în alte oraşe ale Serbiei, între care Novi Sad (nord), Nis (sud) şi Kragujevac (centru), unde sediile Partidului Sârb al Progresului (SNS), al lui Vucic, au fost vandalizate.

La Novi Sad şi Kragujevac, poliţia a trebuit să recurgă la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, potrivit presei locale.

Manifestanţii reproşează autorităţilor că au favorizat al doilea val al epidemiei, ridicând prea repede măsura de izolare la domiciliu pentru a putea organiza alegerile parlamentare din 21 iunie, câştigată detaşat de SNS.

La fel ca marţi, manifestaţiile de miercuri seara au dus la excese. Imagini difuzate pe reţelele de socializare arată cel puţin 10 poliţişti lovind cu brutalitate un tânăr trântit la pământ.

Agenţia de presă Beta a relatat că unul dintre jurnaliştii săi a fost bătut de poliţie, chiar dacă s-a indentificat ca aparţinând presei.

Aleksandar Vucic, la rândul său, a denunţat „violenţa politică cea mai brutală din ultimii ani”, care „afectează imaginea Serbiei” într-un moment în care ar urma să se reia negocierile pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo, fosta provincie sârbă cu o majoritate etnică albaneză care şi-a autoproclamat independenţa în 2008.

Preşedintele sârb s-a deplasat la Paris pentru întâlniri cu Emmanuel Macron înainte de un summit prin videoconferinţă la care vor mai participa vineri premierul kosovar Avdullah Hoti, preşedintele francez şi cancelarul Angela Merkel. Obiectivul este de a „relansa dialogul” între Belgrad şi Pristina.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Când esti nerelevant îți exprimi “preocuparea”. A uitat comisia europeană bătăile crunte încasate de “jiletcile galbene” in spațiul “european”?

    • Exact la asta ma gandeam si eu. Cum sar de C….UR imediat cum nu e amenintata institutia, si sunt gata sa arunce cu rahat cand e vorba de altii!

    • singurul lucru bun este ca cine are minte intelege in sfarsit ce este de fapt ueSS: un conglomerat de state unde cei puternici aplica regulile dupa principiul „pt noi ^mama^, pt restul ^ciuma^”

  2. Da cand protestau prin Franta si militienii francezi le carau bastoane, lacrimogene si tunuri cu apa protestatarilor, unde era Comisia Europeana? Nu sunteti un pic cam nerusinati? Eu zic ca da.

    • ma uit la fotografii si vad ca majoritatea demonstrantilor sunt barbati la 20-30 ani, in pantaloni scurti, ca fata acoperita, imaginea tipica a huliganilor de station
      cred ca cineva incearca sa faca viata grea guvernului conservator din Belgrad…, ieri serviciile secrete au intrat pe fir pt ca sunt semne de ingerinta externa
      sa vedem cum evolueaza situatia

  3. Comisia Europeană e o cloaca de gay, dacă se întâmplă în Germania asta cu proteste nu ziceau nici pas, niște larve!

  4. Serbia. ( Iugoslavia ) a fost și rămâne mult mai democratică decât UE câtă vreme presa și populația condamna derapajele puterii și nu falseaza precum in Romania.

  5. Protestatarii sunt bătuți în cap: practic demonstrează pentru dreptul de a se putea îmbolnăvi.