G4Media.ro

VIDEO Autobuzele care înlocuiesc tramvaiul 41 nu fac față fluxului de călători.…

VIDEO Autobuzele care înlocuiesc tramvaiul 41 nu fac față fluxului de călători. Aglomerație și înghesuială în mijlocul verii

Autobuzele Societăţii de Transport Bucureşti (STB) care ar trebui să preia călătorii tramvaiului 41 nu fac faţă. Oamenii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute în staţii. Unul dintre dispecerii societăţii de transport este de părere că numărul autobuzelor suplimentate este insuficient: 50, dintre care 30 fac traseul tramvaiului 41 cap coadă (linia 641), iar 20 doar pe jumătate (linia 642).

Dintr-un clip video filmat de un cititor G4Media.ro, se poate vedea cum într-o staţie aflată pe traseul tramvaiului 41 zeci de bucureşteni aşteaptă să vină următorul autobuz din cauza faptului că nu au mai încăput în autobuzul 641 burduşit deja cu călători.

În descrierea clipului, pasagerul nemulţumit spune că „Din păcate disprețul STB pentru călători continuă sa se manifeste pe liniile 641/642. Un număr semnificativ de călători este adus in stațiile Piața Crângași si Ceahlău de către autobuzele 642 ce au capăt de linie sub Podul Grant. Acești călători sunt apoi preluați din acele stații de către prea puține autobuze 641 spre Casa Presei rezultând aglomerație extremă si timpi foarte mari de așteptare. Nu pot găsi nicio rațiune pentru care STB se ambiționează să opereze linia 642 la o frecvență superioară liniei 641, cand, de fapt, ar trebui să fie invers.”

Explicaţia pentru care se întâmplă acest lucru vine de la unul dintre dispecerii STB care au acceptat să vorbească cu G4Media.ro sub protecţia anonimatului: „Se întâmplă acest lucru pentru că nu au suplimentat linia care trebuie şi cum trebuie. Ei au mers pe premisa că de la Ghencea până la Podul Grant se circulă cel mai mult şi că de la pod încolo, este liber. Au suplimentat linia tramvaiului 41 cu 50 de autobuze dintre care pe 30 le-au băgat pe linia lungă cap coadă -641, linia tramvaiului 41, şi 20 de maşini pe linia scurtă – 642 care merge de la Ghencea până la pod. Unde au greşit? Toate cele 50 de autobuze trebuiau băgate pe linia lungă. Nu pe jumătate. Toate 50, plus suplimentate cu încă vreo 10. Ei au făcut aşa peste noapte pentru că primăria generală le-a spus „Domnule e aglomerat, uitaţi.. mai suplimentaţi”. Vă daţi seama că ce au făcut ei nu are nicio logică. Normal trebuiau să lase pe linia lui 641, 50 de maşini, de la Piața Presei până la capăt.”

Potrivit unor surse din interiorul conducerii, STB neagă orice necorelare ale celor două linii de autobuz înfiinţate special pentru a-i prelua pe călătorii obişnuiţi să circule cu tramvaiul 41. Asta pentru că în teren ar exista permanent angajaţi ai companiei denumiţi „impegaţi de mişcare” care monitorizează expres cele două linii înfiinţate de curând. Mai exact, atunci când văd aglomerări de pasageri în staţii, aceştia ar comunica problemele dispecerilor aflaţi la capăt de linie pentru a suplimenta numărul autobuzelor.

Linia tramvaiului 41 este închisă până pe 31 august din cauza reparaţiilor care au loc la calea de rulare. Pentru preluarea călătorilor, STB a înfiinţat două linii navetă de autobuze. Linia 641 funcţionează între „Ghencea” şi „Piaţa Presei” iar linia 642 funcţionează între „Valea Argeşului” şi „Bd. Ceahlău”. Potrivit datelor oficiale, pe linia tramvaiului 41 circula de obicei 36 de tramvaie care asigură o capacitate maximă de 7.077 de călători pe oră, pe un sens. Pe perioada verii, acelaşi traseu este acoperit de 35 tramvaie cu o capacitate de 6.880 călători/ora/sens.

Foto: InquamPhotos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Doar in Romania mai vezi pe un autobuz public scris mare „AER CONDITIONAT” avand in vedere ca suntem in 2019 si unele masini de serie parcheaza singure… A/C-ul ar trebui sa fie implicit, fara nici sa intrebi macar… sunt chestii de bun simt.

  2. Nu e dispret asta e prostie curata in cea mai pura forma :)) Oamenii aia nu ies din birouri iar aia care ies nu inteleg nimic ca nu-i duce capu. Habar n-au sa faca niste calcule simple nu inteleg fluxurile de calatori orele de varf care unde se duce cati coboara etc. Numai daca ar fi mers o saptamana nu mai mult cu 41 si si-ar fi dat seama. Da nu-i duce capu atata pot. Iar tramvaiele alea de pe 41 ar fi trebuit transferate pe alte trasee aglomerate cum e 1 sau 10 dar nimic, alea tot aglomerate sunt si vin ca trenurile. La fel si cu autobuzele, au luat Otokare dar frecventa e aceeasi adica tot la juma de ora vin (105 de ex) si cand vin vin full. Macar acum ai AC care-ti bate direct in cap ca asa sunt directionate fantele alea. Treburi romanesti solutii romanesti.

  3. Linia de tramvai 5 este deservită de bus-urile 605..
    Situația este asemănătoare…

  4. Offff…. grea matematica asta …

    Presupunind ca parcurgerea traseului de la un cap la altul de catre un autobuz dureaza fix o ora (ceea ce nu e adevarat), ca fiecare autobuz este incarcat la capacitatea maxima (129 de calatori ) si ca toate cele 50 de autobuze parcurg intregul traseu ( adica conditii absolut ideale) rezulta o capacitate de transport de

    129*50 = 6450 calatori /ora

    care este mai mica decit capacitatea liniei de tramvai in timpul verii (6880 calatori/ora)

    Intrebare: ce vor face cei 430 de calatori in minus? Ati ghicit: se vor imbulzi in statii cu ochii in soare dupa un autobuz …

    Si STB cheltuieste 200 000 euro ca sa ne convinga sa mergem cu autobuzul ….

    • Hai să complicăm nițel matematica.
      Un tramvai 41 făcea traseul în 40 de minute.
      Deoarece podul Grant nu se mai poate traversa de către autobuz, și s-a făcut mare aglomerație (nu are traseu unic precum tramvaiul) autobuzul parcurge același traseu în două ore (am mers cu el, nu spun din auzite).
      Deci, capacitatea reală de transport este de 1/3 din cea a tramvaiului, deoarece traseul durează mai mult. Din capacitatea teoretic[ de 6.450 de călători / h sunt deserviți poate 2.500 de călători…

    • Ar fi bine daca ar avea 129 de locuri, dar in realitate Citaro au 106 locuri. 106 x 50 = 5300 pasageri.

      Dar tu compari mere cu pere. Daca iei in calcul ca unii pasageri merg doar una sau doua statii, numarul de pasageri pe ora poate sa fie mult mai mare decat capacitatea efectiva. Ar trebui comparat cu numarul de tramvaie inlocuite si capacitatea efectiva a acestora.

  5. Injurati si postati pe FB dar ati iesit la vot? Tovarasa Gabriela Firea a câştigat Bucureştiul cu 246.553 de voturi dintr-o populatie de ~2,106,144 (undeva putin peste 11% din populatie)
    Acest post nu este un repros ptr cine nu a votat, ci un reminder. Dupa cum s-a vazut la alegerile Europarlamentare, se poate.

    • Sper ca vor veni aproape toti bucurestenii la vot de acum inainte,asemenea jaf din banii lor nu s-a facut niciodata pana acum!Gaura neagra, grupul asta infractional ,s-a marit prea mult si pericolul e prea mare ca sa mai stea lumea deoparte,indiferenta sau dezamagita !