G4Media.ro

Victorie istorică într-un proces antitrust împotriva Google / A fost acuzat că…

Foto: Pixabay

Victorie istorică într-un proces antitrust împotriva Google / A fost acuzat că face concurență neloială prin magazinul Play Store

Google a pierdut un proces antitrust privind magazinul său de aplicații Android, Play Store, întrucât un juriu al unui tribunal federal a decis că sistemul de plăți al companiei a fost anticoncurențial și a adus prejudicii consumatorilor de smartphone-uri și dezvoltatorilor de software. Este o lovitură pentru un pilon important al imperiului tehnologic al Google. Dar este o victorie pentru Epic Games, producătorul popularului joc video Fortnite care a intentat procesul – și, spun analiștii, pentru comunitatea mai largă a dezvoltatorilor de jocuri, scrie Associated Press.

Epic, care are sediul în Cary, Carolina de Nord, a intentat procesul împotriva Google în urmă cu trei ani, susținând că gigantul de căutare pe internet a abuzat de puterea sa de a-și proteja Play Store de concurență, fiind o mină de aur care produce miliarde de dolari anual. La fel cum face Apple pentru magazinul său de aplicații pentru iPhone, Google încasează un comision cuprins între 15%-30% pentru tranzacțiile digitale realizate în cadrul aplicațiilor.

Juriul a ajuns la o decizie după doar trei ore de deliberare, după ce a ascultat două ore de pledoarii finale ale avocaților din părțile adverse ale cazului. Aceștia au dat dreptate companiei Epic, al cărei avocat a descris Google ca pe un bătăuș nemilos care desfășoară o strategie de „mituire și blocare” pentru a descuraja concurența împotriva magazinului său Play Store pentru aplicații Android. Google, a declarat avocatul Epic, Gary Bornstein, face ca descărcarea aplicațiilor Android de la alte puncte de distribuție decât Play Store să fie prea greoaie sau îngrijorătoare pentru consumatori. „Dacă o competiție ar fi o cursă, este ca și cum Google ar putea alerga pe o pistă frumoasă și netedă, iar toți ceilalți ar trebui să alerge pe nisipuri mișcătoare”.

În procesul inițial, Epic a declarat că Google „împiedică distribuitorii de aplicații să le ofere utilizatorilor Android acces ușor la magazinele de aplicații concurente”. Dacă nu ar fi existat comportamentul „anticoncurențial” al Google, a afirmat Epic în plângerea sa, utilizatorii Android „ar putea descărca liber aplicații de pe site-urile web ale dezvoltatorilor, mai degrabă decât prin intermediul unui magazin de aplicații, așa cum ar putea face pe un computer personal”.

Din punct de vedere tehnic, este posibil să se descarce aplicații din afara magazinului Play Store al Google, dar Epic a susținut că pentru majoritatea oamenilor acest lucru este prea greoi, necesitând până la 16 pași, de exemplu, pentru a descărca Fortnite. Iar pentru cei care încearcă, Google trimite „avertismente cumplite care îi sperie pe cei mai mulți consumatori și îi determină să renunțe la acest proces îndelungat”.

Avocatul Google, între timp, a atacat Epic ca fiind un producător de jocuri interesat care încearcă să se folosească de tribunale pentru a economisi bani, subminând în același timp un ecosistem care a generat miliarde de smartphone-uri Android pentru a concura cu Apple și iPhone-ul său.

Abordarea lui Epic, David vs. Goliat, pare să fi convins juriul. Un martor cheie, Sundar Pichai, directorul general al Google, părea uneori ca un profesor care explica subiecte complexe în timp ce stătea în spatele unui pupitru din cauza unei probleme de sănătate. Între timp, directorul executiv al Epic, Timothy Sweeney, s-a prezentat ca un iubitor de jocuri video care are misiunea de a doborî un titan lacom al tehnologiei.

Ce se va întâmpla în continuare

Google a încercat să evite un proces cu jurați, însă cererea sa a fost respinsă de judecătorul districtual american James Donato. Acum, Donato va stabili ce măsuri va trebui să ia Google pentru a se debarasa de comportamentul său ilegal în Play Store. Judecătorul a indicat că va organiza audieri pe această temă în a doua săptămână din ianuarie.

Google a declarat că va face apel la decizie. Dar analistul Wedbush Michael Pachter spune că gigantul de căutare se confruntă cu o „bătălie dificilă”. În timp ce soluțiile pe care Google trebuie să le promulge nu au fost încă decise, Pachter a spus că el crede că rivalii săi se vor concentra pe taxa pe care compania o percepe dezvoltatorilor în magazinul său. În cazul Apple, judecătorul a interzis companiei să implementeze „prevederi anti-steering”, a spus Pachter, adică să împiedice dezvoltatorii să îndrepte oamenii către magazine de plăți terțe în afara magazinului de aplicații al Apple.

În timp ce comisioanele percepute de Apple în cadrul propriului magazin rămân în mare parte necontestate, a adăugat el, „interdicția de combatere a direcționării a dus la o creștere lentă a traficului către tranzacțiile directe cu consumatorii”. Apple contestă în continuare decizia.

„Ne așteptăm ca Apple să piardă în cele din urmă apelul”, a declarat Pachter într-o notă de cercetare. „Cu toate acestea, pierderea suferită de Google permite o concurență directă a magazinelor în cadrul platformei sale Android și credem că este posibil să ducă la scăderea taxelor de platformă în următorii ani.”

În funcție de modul în care judecătorul va aplica verdictul juriului, Google ar putea pierde miliarde de dolari din profitul anual generat de comisioanele sale din Play Store. Dar principala sursă de venit a companiei – publicitatea digitală legată în principal de motorul său de căutare, de Gmail și de alte servicii – nu va fi afectată direct de rezultatul procesului.

Acțiunile companiei-mamă a Google, Alphabet Inc. din Mountain View, California, au scăzut marți cu mai puțin de 1%. Acțiunile au crescut cu 50% până acum în acest an.

Apple a avut câștig de cauză într-un proces similar pe care Epic l-a intentat împotriva magazinului de aplicații pentru iPhone. Dar acel proces din 2021 a fost decis de un judecător federal într-o hotărâre care este în prezent în recurs la Curtea Supremă a SUA.

Juriul format din nouă persoane în cazul Play Store se pare că a văzut lucrurile printr-o lentilă diferită, chiar dacă, din punct de vedere tehnic, Google permite ca aplicațiile Android să fie descărcate din diferite magazine – o opțiune pe care Apple o interzice pe iPhone.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...