G4Media.ro

Victor Costache: Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat…

sursa foto: Pixabay.com

Victor Costache: Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi moare inutil în spitalele noastre. Avem prea mulţi pacienţi în prea puţine spitale

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că jumătate dintre pacienţii decedaţi în spitalele din România mor „inutil” şi că sistemul de sănătate românesc este „excedat pe toate domeniile”. Costache a afirmat că primele spitale regionale vor fi gata peste 7 ani, iar, în acest context, trebuie folosite „în interesul pacientului” toate spitalele din ţară. ”Această ordonanţă nu a fost luată în interesul spitalelor private, a fost luată în interesul pacienţilor”, a spus ministrul Sănătăţii, referindu-se la OUG privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate, relatează News.ro.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, răspunzând unei întrebări, că programele de sănătate au primit mai mulţi bani.

Astfel, conform ministrului, programele naţionale de sănătate ”au primit undeva în jur de 40-50%” mai mulţi bani pentru acţiunile prioritare şi ”în jur de 300 de milioane” de lei pentru programele derulate de CNAS.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii are o situaţie privind serviciile pe care unităţile sanitare le pot acorda pacienţilor înscrişi în programele naţionale de sănătate.

Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi, în România, moare în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi în prea puţine spitale”, a spus Costache.

Acesta a precizat că primele spitale regionale vor fi construite în 2027 la Iaşi, Cluj şi Craiova.

„Ce facem în restul ţării? Trebuie să modernizăm spitalele publice pe care le avem (…). Dar şi aici sunt proceduri care durează ani de zile. (…) Până ne modernizăm spitalele şi construim spitalele noi, haideţi să folosim spitalele pe care le avem în interesul pacienţilor”, a spus Victor Costache.

Ministrul a afirmat că OUG privind liberalizarea programelor de sănătate, adoptată în ultima şedinţă înainte de căderea Guvernului Orban, va fi publicată în Monitorul Oficial.

În ceea ce priveşte prevederea din OUG care reglementează serviciile de urgenţă, întrebat cine plăteşte pentru un pacient care este dus de urgenţă la un spital privat, dar care rămâne mai mult de 24 de ore, ministrul a spus că, în prezent, un singur spital privat are UPU şi că aceasta este în contract cu Casa de Asigurări.

”Noi am creat un cadru legislativ pentru ca medicina să se dezvolte, dvs. aţi găsit o variantă ipotetică. (…) Deocamdată, prin aceste prevederi nu există niciun risc, sunt speculaţii, pentru acestea au fost adăugate prevederi suplimentare în ordonanţă prin care este interzisă coplata în ceea ce priveşte aceste programe de sănătate. (…) Trebuie să reuşim ca România să introducă un sistem de asigurări complementare care să aduc soluţii în sistem. Deocamdată, anul acesta am moştenit acest procent din PIB, dar avem asigurări de la cel mai înalt nivel că pe anii următori acest procent va creşte. (…) Am avut un cadru legislativ care a stopat dezvoltarea în multe domenii, de aceea am ajuns pe ultimul loc în Europa”, mai spune Costache.

El a precizat că o pacientă din România, diagnosticată cu cancer de col uterin, are de 16 ori mai puţine şanse de a supravieţui decât o femeie în aceeaşi situaţie din Italia, lucru semnalat de experţii europeni.

Ministrul susţine că este nevoie să fie crescute tarifele pentru unele servicii medicale.

„Avem nevoie pe viitor să fie recalculate tarifele. În contextul realităţii bugetare actuale se poate permite susţinerea creşterii numai acestor programe: acţiuni prioritare şi programe naţionale. (…) După rectificarea bugetară vom avea o creştere suplimentară. Este foarte important ca echipele medicale şi institutele care sunt integrate în aceste programe să aibă o execuţie bugetară bună”, a mai declarat Costache.

Întrebat în ce consta urgenţa ordonanţei şi de ce nu s-a făcut o dezbatere publică, ministrul Sănătăţii a spus că avizele vor fi prezentate public.

Această ordonanţă nu a fost luată în interesul spitalelor private, a fost luată în interesul pacienţilor”, susţine ministrul Sănătăţii.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. În ziua de azi se moare si daca doar te uiti la LatrinaTV3. Privitorul se transforma intr-un zombie, nu mai e el.

    • Lasa ca nici cu UM024 nu mi-e rusine. Agresivitatea lor a intrecut latrinele. Au dus manipularea la rang de arta. Latrina3 este pistol cu apa.

  2. Ia sa mai taca din gura, trancaneste aiurea. Cat timp el, ca ministru, nu se atinge de coruptia din spitale, nu se va rezolva nimic. ce modernizare sa faci daca banii se fura in draci?

    • Pai spitalul e arondat la primarie, managerul dă afara pe cine nu tace. Bani sunt… dar doar pentru șefi.
      Medicii incepatori oricum au nevoie de carne de tun. Cineva trebuie sa mai si moara
      Doar de Iliescu nu mai stim nimic

  3. dar sant si spitale in tara unde bani sant aruncati pe fereastra
    spitale care nu au pacienti sau pacienti sant internati doar pt a ramane deschis spitalul chiar daca nu au nimic sau ce au ar putea fii tratat acasa
    spitale din orase mici unde doctori si asistentele stau degeaba ca nu au pacienti pe bani multi
    adica risipa de bani

  4. Aveti ce ati votat 30 de ani.

    PNL e doar un PSD galben.

  5. Sa va zic cum e una din modalitățile de furat din spitale :soacra la spital interne Țăndărei ialomita, o țin o zi internată i-au facut o injecție si o perfuzie, se cere ea acasa ca nu-i placeau condițiile, doamna doctor zice ca ii da fișa externare peste 2 zile ok ma duc iau fișa Siiiicand ma uit la ce tratament zice ca ia făcut inlemnesc:100seringi,100branule,nu stiu cate medicamente nospa vitamine si alte că catuuri incredibil furt pe față.. Ma intreb astea care nu le-a facut nu merg la cabinetul privat AAAAAAA? BA FRATE CAT SE MAI POATE FURA IN TARA ASTA

  6. Spitalele sunt la cheremul mafiei politico-administrative, interesele financiare ale clientelei politice, primeaza intereselor cetatenilor. Cei care se opun, sunt amenintati, dati afara, adusi la limita suportabilului pt. ca sa plece singuri. Toate posturile si functiile in spitale se ocupa doar cu „girul” sefilor politici, meritocratia, profesionalismul sunt dat la o parte iar toate astea duc la situatii grave in care mor oameni nevinovati. Se stiu toate astea dar increngaturile duc la nivel foarte inalt si e vorba de interese financiare mari, vietile oamenilor nu mai conteaza. Acum s-a ajuns in situatia in care un parinte isi ingroapa copilul si nimanui nu-i pasa!!!

  7. ei, lasa ca face dorneanu din closet tara supta de cumularzi.
    sa fiti blestemati dornene!

  8. Avem pacienti imbecili care au incredere numai in sptalele publice care ii fura . Asa cum ii fura si medici din cabinetele de medicina asa-zis ,,de familie ”.
    Serviciile medicale prestate de cabinetele individuale si de spitalele publice sint decontate pe baza cardului de sanatate . Vreau sa stiu daca exista vreun cetatean in tara asta care a primit de la cabinetul de medicina de familie sau de la spital odata cu cardul returnat si un bon care sa ateste ce servicii adecontat institutia respectiva ? Toate spitalele publce au excedent pentru ca pacientilor le sint decontate servicii de care nu au beneficiat . Mai exact , medicii care introdus cardul de sanatate al pacientului in POS isi iau bani de la FNUASS mai multi decit face serviciul prestat .Iar pacientul imbecil si inconstient pleaca acasa cu cardul in buzunar si furat .

  9. @Adrian Popescu: Asa e si chiar mai rau, materialele sanitare, dezinfectantii sunt cumparte de spitale si duse de medic la cabinetele private!