G4Media.ro

Varianta Delta în România: 127 de infectări și 5 decese / O…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Varianta Delta în România: 127 de infectări și 5 decese / O treime dintre cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată / Jumătate sunt în 28 de focare din București și 8 județe

127 de infectări cu varianta Delta a coronavirusului au fost înregistrate până acum în România, cu 26 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Un nou deces a fost raportat, fiind vorba despre un bărbat de 56 de ani nevaccinat anti-COVID, potrivit unei informări a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

O treime dintre cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată, iar jumătate sunt în 28 de focare din București și 8 județe.

Cele mai multe infectări au fost depistate până în prezent în București, Argeș și Ilfov.

„Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC (variante care determină îngrijorare, n. red.)  are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21, la 6,8% în S 29”, notează INSP.

Dintre cele 127 cazuri confirmate cu varianta Delta, 15 (12%) au fost vaccinate: 2 incomplet și 13 complet vaccinate. Intervalul dintre data administrării dozei 2, respectiv a dozei 1 în cazul vaccinului care necesită administrarea unei singure doze, și data recoltării probei a fost de 11-165 zile, cu o medie de 87 zile și o mediană de 88 zile, potrivit sursei citate.

Până la data de 25 iulie 2021 au fost confirmate 127 cazuri cu varianta Delta:

  • 50% (64 cazuri) se află în 28 focare, dintre care 22 familiale (36 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 8 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (5), Ilfov (4), Iași (5), Olt (1), Teleorman (1) și mun.București (6);
    Dintre cazurile din focare, pentru 5 a fost menționat istoric de călătorie în India (3), Finlanda (1), Turcia (1).
  • 33% (42 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
  • 15% (19 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 9 în UK, 5 în Turcia, 1 în Irlanda, 1 în Italia, 1 în Rep.Moldova, 1 este angatul unei firme de transport auto internațional, 1 este pilot pe rute internaționale;
  • 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.

Au fost înregistrate 5 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta:

  • o femeie în vârstă de 72 de ani, din jud. Argeș, având condiții medicale preexistente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
  • un bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale preexistente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
  • un bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale preexistente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
  • o femeie în vârstă de 90 de ani, din jud. Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar);
  • un bărbat în vârstă de 56 de ani, din jud.Olt, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz index).

În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, precizează INSP.

În total, în România au fost depistate până acum 1860 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) din 2459 de secvențieri. Rata de confirmare a ajuns la 76%:

Alpha – fosta variantă britanică B.1.1.7 – 1699 cazuri
Beta – fosta variantă sud-africană B.1.351 – 23 cazuri
Gamma – fosta variantă braziliană P.1 – 23 cazuri
Delta – fosta variantă indiană B.1.617.2 – 127 cazuri

Citește și

DOCUMENT Valul epidemic dat de varianta Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările și poate duce la un număr mare de decese în România, din cauza ratei scăzute de vaccinare anti-COVID, avertizează INSP

Valeriu Gheorghiță: Tendință de creștere a testelor pozitive/ Suntem la debutul valului patru/ Avem 15 județe cu tulpina Delta, cele mai multe în București, Argeș și Ilfov

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Guvernantii au pornit pandemia in loc de economie.

  2. Hai mai repede cu valul ăsta. Celelalte țări ajung la theta, și noi rămânem tot la delta.

  3. E foarte mare procentul de 12% din total al persoanelor vaccinate, tinand cont ca doar cca 30% din total sunt vaccinati. Nu vad de ce ar trebui sa favorizam persoanele vaccinate sa aiba, de pilda, acces in diverse locuri. Ar trebui test pentru toata lumea sau sa lasam balta treaba asta.

    • Daca ii luam doar pe cei complet vaccinati e 10%. Si vaccinati complet sunt cam 25%. Deci vaccinul reduce de 2,5 ori probilitatea de infectare. Adica eficacitate 60% in prevenirea infectarii cu Delta.

      Avand in vedere ca un vaccin trebuie sa aiba eficacitate minim 50% in prevenirea bolii simptomatice pentru a fi aprobat, procentul este acceptabil, mai ales ca vaccinul nu tintea varianta Delta cand a fost dezvoltat, pentru ca nu exista inca acea varianta, si la multi a trecut ceva vreme de la vaccinare si numarul anticorpilor a scazut.

      Daca mai luam in calcul ca o proportie semnificativa dintre cei nevaccinati aveau deja ceva imunitate de la trecerea prin boala, cifrele arata si mai bine pentru vaccin.

      Dar cel mai important e sa ne uitam la prevenirea cazurilor grave si a deceselor. Si acolo vaccinul sta si mai bine, chiar si impotriva Delta, cu peste 90% protectie. Concret la noi toate cele 5 decese Delta au fost la nevaccinati. Da, inca cifrele sunt mici la noi, si nu poti trage o concluzie inca referitor la decese. Dar daca te uiti la englezi, lucrurile sunt clar in favoarea vaccinului.

      Oricum o iei si o dai, vaccinurile anti-COVID sunt un mare succes.

    • Ar trebui lasat circul,s.a saturat lumea de valuri…parca am fi la mare…un valuri,doua valuri…etc.

  4. In cazul vaccinatilor, nu se fac anchete epidemiologice pentru că se consideră că nu transmit virusul…

    Remeber when it was just a small cold? When masks didn’t helped? When some doctors said ibuprofen is bad and medrol was „so harmful”, and turned out to be so much better antiinflammatories (duh!) than acetominofen?
    When asimptomatics were treated with heavy shit (new generation hiv retrovirals) medicine just because „the producers said it’s better” and they wanted the results? How about when life-saving medicine and medical procedures were withheld from severely ill patients because renal failure and prolonged hyperglycemia and even cancer were not so important than treating each patient with different experimental schemes?
    How about when cats’ lives were threatened and they were supposed to die, but now they thrive with their very sick owners?
    Ultimately, remember izoleta? Free masks for the needy?

  5. Hai repede cu valul 4,ca de când îl plămaditi…nu va ieșeau bănuții furați…nu??
    Pe bune,toți cei care au murit…erau NEVACCINATI??…intreb ptr o amica.🤔🤔🙉🙉
    Lăsați dracu minciunile și circul…ca se trezește poporul și va da foc,ca la șobolani.

  6. Nu înțeleg de ce mai toată lumea îl numește vaccin când el este supresor de simptome acute…
    Vaccin este atunci când ți se inoculează o varianta “controlată” a virusului pentru a declanșa un răspuns de anticorpi cu memorie ce intra in acțiune atunci când încărcătura virală infectează organismul și ataca gazda.
    Nu poți numi vaccin un supresor de simptome … ce naiba.