G4Media.ro

Valul de căldură extremă cu care se confruntă Europa continuă și săptămâna…

Photo by Alberto PIZZOLI / AFP

Valul de căldură extremă cu care se confruntă Europa continuă și săptămâna viitoare / Autoritățile din Italia au emis stare de alertă pentru 16 orașe

Europa va continua să se topească și săptămâna viitoare, relatează BBC. Italia, Spania și Grecia se confruntă deja de câteva zile cu temperaturi extrem de ridicate. Ministerul italian al Sănătății a emis stare de alertă pentru 16 orașe, printre care Roma, Bologna și Florența, pentru acest weekend.

Se așteaptă ca valul de căldură să continue până săptămâna viitoare, cu 48C (118,4F) posibil în Sardinia, potrivit presei italiene.

O astfel de temperatură ar fi, totuși, departe de recordul european de 48,8C (119,8F) – care a fost înregistrat în Sicilia în august 2021.

Serviciul meteorologic italian a declarat că Sardinia se va afla în „epicentrul” valului de căldură de săptămâna viitoare – pe care meteorologii l-au numit Charon, după numele feribotului care livra sufletele în lumea subterană în mitologia greacă.

„Temperaturile vor atinge un vârf între 19 și 23 iulie – nu numai în Italia, ci și în Grecia, Turcia și Balcani. Mai multe recorduri locale de căldură în aceste zone ar putea fi depășite în acele zile”, a declarat pentru BBC meteorologul italian și expert în climă Giulio Betti

Guvernul italian a recomandat tuturor celor care se află în zonele vizate de codul roșu de caniculă să evite expunerea directă a soarelui între orele 11:00 și 18:00 și să aibă grijă în special de persoanele în vârstă sau vulnerabile.

În Roma, ghidul turistic Felicity Hinton, în vârstă de 59 de ani, a declarat pentru BBC că temperaturile ridicate, combinate cu aglomerația, au făcut ca navigarea prin oraș să fie „un coșmar”.

„Întotdeauna este cald în Roma, dar acum a fost o căldură constantă mult mai mult decât în mod normal”, a spus ea. „Eu și prietenii mei ghizi turistici suntem extrem de stresați. Oamenii au leșinat în timpul tururilor și sunt ambulanțe afară peste tot”.

Elena, 62 de ani, rezidentă a Romei, a declarat pentru BBC că a observat o „schimbare accentuată” a temperaturilor de vară începând cu anul 2003, iar de atunci acestea au crescut exponențial.

Între timp, Grecia a atins temperaturi de 40C sau chiar mai mari, în ultimele zile. Acropola din Atena – cea mai populară atracție turistică a țării – a fost închisă în cele mai fierbinți ore de vineri și sâmbătă pentru a o proteja.

În Insulele Canare din Spania, un incendiu de pădure izbucnit sâmbătă dimineața în La Palma, fapt ce a condus la evacuarea a cel puțin 2.000 de persoane, fiind distruse până în prezent 4.500 de hectare de teren.

Fernando Clavijo, președintele guvernului regional al Insulelor Canare, a declarat că cel puțin 12 case au fost distruse și a atribuit răspândirea rapidă a incendiului „vântului, condițiilor climatice, precum și valului de căldură pe care îl trăim”.

Armata spaniolă a desfășurat 150 de pompieri pentru a contribui la eforturile de a ține focul sub control, iar din insula vecină Tenerife se trimite ajutor.

Valul de căldură din Europa se va extinde în Balcani la sfârșitul săptămânii viitoare, deși mai multe țări, precum Serbia și Ungaria, se confruntă deja cu temperaturi zilnice care se ridică la 35C (95F), relatează BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...