G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță: Neîncrederea care s-a dezvoltat în vaccinul AstraZeneca este „absolut firească”…

sursa foto: site AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță: Neîncrederea care s-a dezvoltat în vaccinul AstraZeneca este „absolut firească” / Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date ştiinţifice, dar au luat măsuri diferite, e momentul să fie o decizie comună / Nu e recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, miercuri, că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri, referindu-se la faptul că există o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser, relatează Agerpres.

„Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”, a declarat Valeriu Gheorghiță, întrebat, la TVR1, dacă persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser în caz că acesta va fi oprit de la administrare.

El a adăugat că în ţările în care există deja un număr important de persoane care sunt vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

„Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (…) Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu”, a afirmat Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, neîncrederea în serul AstraZeneca este „absolut firească”, dar trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile bolii.

„Neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aş putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Au fost ţări care au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca. (…) Au fost ţări care au suspendat temporar un anumit lot, şi România a luat această decizie, şi ţări care au decis să continue. Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date ştiinţifice, dar au luat măsuri diferite. Iar astăzi, cred că e momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor ţărilor europene. Ne dorim cu toţii acest lucru (…) aşa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin. Până la urmă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, care sunt indiscutabil mai mari decât riscurile acestei boli”, a susţinut Gheorghiţă.

El a precizat că vaccinurile pe care le avem la dispoziţie în acest moment pentru combaterea COVID-19 „nu sunt perfecte”, dar că este foarte important să existe un sistem de monitorizare, pentru a putea preveni şi interveni la timp în cazul unor semnale de alarmă.

„Avem la îndemână aceste vaccinuri. Fără doar şi poate nu sunt perfecte, nu sunt vaccinuri care să nu aibă aceste reacţii adverse pe care le vedem, şi ele sunt menţionate în rezultatul caracteristicilor produsului. Astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului completează rezumatul caracteristicilor produsului de la AstraZeneca în care se menţionează ca eveniment extrem de rar acest risc de evenimente trombotice. Însă ce este important, este să avem un sistem foarte bun de monitorizare, de raportare, de recunoaştere a acestor evenimente, pacienţii să beneficieze de anumite îngrijiri, de o abordare comună din punctul de vedere terapeutic, să fie un ghid comun la nivel european de abordare a acestora cazuri şi, de asemenea, beneficiarii, persoanele vaccinate să ştie care sunt semnele de alarmă şi să se adreseze unui serviciu medical”, a spus Gheorghiţă.

Sursa foto: site AstraZeneca

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pai da, in ro nicio hemo nu poti sa-ti faci ca e buluc-“sunt fonduri cnas”, nu mai vorbim de monitorizare post vaccin. Nu e suspect oare ca in ro nu avem niciun caz de acest gen?
    Doctorii nu iau in serios efectiv (vorbim de investigatii suplimentare, amanuntite – ce sunt alea?) si voi vreti sa vaccinati in continuare fara nicio schimbare in serviciile medicale ulterior vaccinarii. Pai o sa tot vedeti anulari daca nu va reveniti in simtiri. Ca doar nu ne obligati acu sa facem rapel tot cu asta…

    • Nu e chiar atat de suspect pe cat crezi tu deoarece cazurile raportate sunt la 25 milioane de vaccinari iar Romania are un numar f mic din acestea…
      Nu spun ca nu e posibil sa fie si la noi poate cativa dar cum nu avem nici o fatalitate din acest motiv…..
      Oricum cred ca de maine se vor pune toti de acord si cel mai probabil vor face numai la 55+

    • Au fost semnalate sângerări diverse – hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic.
      Fenomenele de iritaţie gastrică (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături) sunt rare dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.
      Sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm bronşic sau reacţii anafilactice. Au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţi idiosincrazici.
      Au fost semnalate complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică)

      Acestea sunt posibile reactii adverse ale banalei aspirine pe care o luam ca pe mentosane…..

    • Au fost semnalate sângerări diverse – hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic.
      Fenomenele de iritaţie gastrică (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături) sunt rare dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.
      Sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm bronşic sau reacţii anafilactice. Au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţi idiosincrazici.
      Au fost semnalate complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică)

      Posibile efecte adverse ale aspirinei pe care o luam ca pe mentosane…..tema de gandire…

    • Nu, nu e chiar suspect. Pana acum au fost vaccinati in Romania sub 400.000 de persoane cu AstraZeneca. Probabilitatea acestor tromboze este de 4 cazuri la un milion. Sau un caz la 250.000. Si de deces cam 1 la un milion.

      Deci statistic, ar fi putut fi unul sau doua cazuri la noi, in medie, si eventual un deces, dar cu probabilitate a decesului doar in jur de 40%. Si erau si sanse, in jur de 10%, sa nu fie niciun caz sau deces.

      Daca vaccinezi toata populatia Romaniei cu AZ ar putea fi in jur de 20 de decese cauzate de tromboze, conform statisticilor. Si fata de zecile de mii de decese COVID, chiar e un risc neglijabil cel de la acest vaccin. Da, daca epidemia era sub control la noi, ca in tarile asiatice, si riscul de infectare si deces COVID era mic, riscul acestui vaccin ar fi fost prea mare fata de beneficii. Dar pentru moment nu e cazul, beneficiile vaccinului depasesc riscurile, chiar si pentru tineri.

      Comparand cu Pfizer si Moderna da, nu merita sa te vaccinezi cu AZ. Asta stiam deja, datorita eficacitatii reduse, chiar daca n-ar fi fost problema cu trombozele. Dar nu cu asta trebuie sa compari, pentru ca la Pfizer si Moderna sunt sute de mii de oameni asteptand inca sa se programeze, in timp ce la AZ sunt locuri libere la programare. Si in timp ce astepti pe lista sa te programezi la Pfizer sau Moderna, s-ar putea sa te infectezi cu virusul, ceea ce ar fi mult mai riscant decat sa te vaccinezi cu AZ acum.

      Daca ar fi programari disponibile intr-un interval rezonabil de timp, sa zicem maxim cateva saptamani pentru toate tipurile de vaccin, atunci da, sunt de acord sa alegi Pfizer si Moderna, nu AZ. Dar cata vreme sunt cozi la programarea pentru vaccinurile mRNA, si nu se stie cand vei putea primi prima doza, prudent a fi sa te vaccinezi inclusiv cu AZ, daca ai posibilitatea.

    • Chiar si-asa. Daca ma intrebai acum un daca daca vreau sa fac zincata asta ziceam da fara nicio secunda de indoiala. Acum dupa toata balareala asta cu e ok, nu e ok, il retragem, ba nu-l retragem…sincer, nu l-as face. Si consider ca orice om zdravan la cap ar judeca la fel.

  2. Nu e suspect, eram sarcastic. Nu avem pentru ca habar nu avem. Adica zero protocoale post vaccin daca ai reactii adverse. Cf experienta proprie.
    Si cazurile din germania nu sunt la 25 de milioane, ar vrea ei sa fi vaccinat atatia…

  3. Romanii si_au pierdut încrederea în vaccin pentru că nu mai vad reclamele ale cu „sigur și eficient”.
    Hai mai faceți niște spoturi cu Mandruta, Chirila și cu Esca care sa laude vaccinul și atunci imediat mergem și ne vaccinam.

  4. cand cazurile se manifesta DOAR la cei care au facut AZ, si NU la altii, nu trebuie sa fii doctor in statistica , dar e clar ca ceva e putred.
    ca e mica probabilitatea, ea exista, si induce o frica in cei care nu vor doar sa fie o statistica pentru „binele general” dar care vor sa se vaccineze. de asta au migrat catre alt vaccin.
    autoritatile sa isi asume esecul de comunicare catre oamenii si sa uite de „cifre-interes general-merita” dupa ce toti s-au vaccinat cu pfizer