G4Media.ro

Val de proteste în aparatul bugetar: Polițiștii, statisticienii, angajații APIA și din…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Val de proteste în aparatul bugetar: Polițiștii, statisticienii, angajații APIA și din sănătate, grefierii sunt nemulțumiți de salarizare și de condițiile de muncă, în preajma aprobării bugetului pentru 2024

Polițiștii, angajații Institutului Național de Statistică, angajații APIA, salariații de la Direcțiile de Sănătate Publică protestează în toată țara din cauza salarizării și a condițiilor de muncă. Grefierii au protestat, de asemenea, săptămâna trecută și continuă și luni protestele la unele dintre instanțe. O parte dintre aceste categorii de angajați au început protestele în urmă cu mai multe săptămâni, fără niciun rezultat. Valul de manifestații vine în contextul în care în aceste zile se negociază ultimele aspecte ale bugetului pentru anul 2024. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că vrea ca proiectul de buget să fie votat în ședința de guvern de joi.

  • UPDATE 17.14  Sute de angajați din Ministerul Culturii și Direcțiile Județene pentru Cultură anunță că protestează, zilnic, începând de marți, de la ora 12:00, în fața instituțiilor din București și din țară. Ei cer echitate salarială, prin majorarea salariilor la nivelul celorlalte ministere și plata drepturilor salariale restante. Angajații din Cultură au cele mai mici salarii dintre toate ministerele. În direcții, salariile sunt, în medie, de 3.000 de lei net, iar în minister de 5.000 de lei net. ”Dacă nici protestele din săptămâna 11-15 decembrie nu îi vor trezi la realitate pe politicieni, Sindicatul Culturalia anunță că angajații vor refuza să mai emită avize sau să organizeze Ziua Culturii și alte evenimente naționale importante. Asta va duce la blocarea unor proiecte de infrastructură de importanță națională”, se arată în comunicatul transmis G4Media.ro

Polițiștii au început luni un protest de patru zile, nemulțumiți de proiectul de buget care prevede o majorare de doar 5% pentru bugetari. „Unitatea şi solidaritatea trebuie să învingă! Guvernul a aruncat „pe piaţă” proiectul de OUG pe măsuri fiscal-bugetare, care prevede doar 5% pentru bugetari, implicit pentru MAI. O bătaie de joc de genul ” Nicule, mai dă-le mă 100 de lei!”, a scris Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual într-un comunicat. Detalii aici.

Sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, vor picheta Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor în data de 20 decembrie, pe fondul nemulţumirilor faţă de intenţia autorităţilor de a acorda o creştere salarială de numai 5% angajaţilor din sănătate. Principala revendicare a acţiunilor de protest o constituie adoptarea proiectului legii salarizării în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii şi acordarea drepturilor salariale aferente acesteia începând cu 1 ianuarie 2024, incluzând raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată.

Angajații Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au oprit luni activitatea, din nou, în mai multe centre din țară, după ce săptămâna trecută, pe 7 decembrie, primul protest a fost făcut de angajații de la APIA Botoșani, anunță Agrointel.

Nemulțumirea angajaților este legată de salarizarea diferențiată între funcționarii din teritoriu și cei de la APIA Central. Seria acţiunilor de proteste va continua în zilele următoare, luându-se în calcul deplasarea la Bucureşti şi pichetarea Ministrului Aagriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) până la rezolvarea solicitării privind salarizarea, potrivit reprezentanților angajaților APIA. Detalii aici.

Salariații din Direcțiile de Sănătate Publică continuă protestele pentru a patra săptămână. Principala revendicare solicitată de cei 4100 de salariați este aceea de a fi cuprinși pâna în 15 decembrie într-o OUG de către Guvernul României prin care sa fie asimilați cu colegii din CNAS. Detalii aici.

Aproximativ 900 de persoane din cadrul Institutului Naţional de Statistică, din Bucureşti şi din ţară, au întrerupt lucrul, luni, ca protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic. Angajaţii de la sediul central al INS şi de la Direcţiile Teritoriale de Statistică au declanşat proteste spontane încă din 23 noiembrie. ”După zece zile de protest spontan, revendicările noastre nu au fost soluţionate”, au afirmat reprezentanţii Sindicatului din Direcţia de Statistică Dâmboviţa.

Nemulţumirile angajaţilor DJS Dâmboviţa se referă la salarizarea discriminatorie îndelungată, având în vedere faptul că salariile nu au fost nici măcar indexate cu rata inflaţiei (a depăşit 43% în octombrie 2023 faţă de ianuarie 2018), neaplicarea Legii nr.153/2017 în ceea ce priveşte calculul salariului de bază, prin aplicarea salariului minim brut pe ţară în vigoare; salarizarea discriminatorie faţă de alte instituţii publice de acelaşi nivel; neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”. Detalii aici.

Și grefierii au declanșat, vineri, acțiuni de protest în mai multe instanțe din București și din țară. Motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii dintre reprezentanții Blocului Național Sindical, ai SNGJ Dicasterial, dar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, când ministrul Finanțelor Marcel Boloș, a transmis ca nu va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești, potrivit unui comunicat BNS. Detalii aici.

Context. Proiectul bugetului de stat pe anul viitor va fi dezbătut în şedinţa de Guvern de joi, a dat asigurări, luni, premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD. El a prezentat proiectul de buget, luni, într-o şedinţă a Consiliului Politic Naţional al PSD.

Marcel Ciolacu a anunțat luni că proiectul de buget prevede o creștere de salarii de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor. Întrebat despre creșterea salariilor profesorilor, Ciolacu a spus că ”o să decidem cu liderii de sindicat în aceste zile. Sunt ferm convins că vom avea o situație corectă”. El a mai spus că proiectul de buget pentru 2024 prevede un deficit bugetar sub 5% din PIB. În plus, premierul Ciolacu a anunțat că din 2024 vor crește contribuțiile la pilonul II de pensii, în caz contrar România riscând să piardă fondurile din PNRR.

Premierul a anunțat și o nouă creștere a salariului minim în 2024, fără a spune cu cât va fi majorat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Și mai sunt și incompetenții ăia de la casele de pensii!

  2. tot PSDNUDMR vor vota .. sincer nu vad de ce le-ar mari salariile .. de plecat in privat nu vor pleca .. stiu ca daca vine USR le ii da „afara” / le taie „salarii” (se vor asigura de retorica asta) … oile tot oi vor ramane, oricat de „berbeci” s-ar da

  3. Guvernul trebuie sa ia masuri. Sa impoziteze cu 90% salariul celor din mediul privat, sa le mareasca programul de lucru de la 8 la 12 ore/zi, sa faca sambata zi lucratoare, iar duminica zi lucratoare cu program scurt de 4 ore. In acest fel majoritatea nu vor mai ajunge la pensie si scutesc si de acolo. Si daca tot astia nu ajung la pensie, sa dubleze pensiile bugetarilor, sa le reduca si varsta de pensionare. Mai mult, sa aiba acces la scolile de stat si la spitalele de stat doar bugetarii, oricum pana acum tot ei aveau pile si erau bagati in seama.

  4. Din zona privat când apar nemulțumirile, nimic nu contează

  5. Doar mie mi se pare ca acestea nu sunt proteste, ci un scenariu abil al ciolacilor? Toti au cedat usor .Toti cedeaza usor conf. planului

  6. Pe „protestatarii” astia de ce nu-i gazeaza nimeni.