G4Media.ro

Vaccinarea copiilor de 5-6 ani împotriva mai multor boli grave, la niveluri scăzute…

Sursa foto: Pixabay

Vaccinarea copiilor de 5-6 ani împotriva mai multor boli grave, la niveluri scăzute în acest an în România, pe fondul pandemiei / Medic: Cine ratează aceste vaccinuri de rapel nu este imunizat toată viața

Vaccinarea copiilor de 5-6 ani împotriva mai multor boli grave a scăzut în acest an în România, pe fondul pandemiei, potrivit datelor făcute publice luni de Ministerul Sănătății. Sandra Alexiu, medic de familie, membru în grupul de vaccinologie, a explicat pentru G4Media.ro că este vorba despre vaccinuri de rapel, care sunt foarte importante, pentru că cine le ratează nu este imunizat toată viața.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că în acest an cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul Tetraxim, destinat prevenirii îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielită și tuse convulsivă, realizându-se în proporție de doar 22%.

De asemenea, vaccinarea ROR (rujeolic – rubeolic – urlian) a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august, în condițiile în care țara noastră nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă.

Medicul Sandra Alexiu a explicat pentru G4Media.ro că vaccinul Tetraxim de la vârsta de 5-6 ani reprezintă ultima din cele patru doze de vaccin poliomielitic din viață. Prin urmare, cine ratează acest rapel nu va fi imunizat pentru toată viața. Vaccinul ROR are două doze – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani.

„Doza de rapel amintește sistemului imunitar să mențină ridicată apărarea. Cine ratează rapelul nu este imunizat toată viața. Rapelul, care vine din franceză, de la a aminti, exact asta face: amintește sistemului imunitar să protejeze pe termen lung organismul”, a precizat Sandra Alexiu.

Medicul a explicat că, spre exemplu, dacă un copil nu face vaccinul de rapel de Tetraxim de la 5 ani și se taie într-un cui ruginit, nu este apărat împotriva tetanosului. Sandra Alexiu a menționat cazul unui copil de 14 ani care a avut un astfel de accident, a primit doza de antitetanos, dar a murit, pentru că nu avea baza de vaccinare.

„Nu putem construi etaje decât pe o bază a clădirii bine așezată”, a mai explicat medicul.

Comunicatul de presă al Ministerului Sănătății:

Ministerul Sănătății încurajează părinții să colaboreze cu autoritățile medicale și medicii de familie pentru accelerarea imunizării copiilor, în cadrul Programului național de vaccinare.

“Există o serie de boli infecțioase pentru care există soluții eficiente de prevenire, spre deosebire de infecția cu SARS Cov 2, și este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor noștri”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministerul Sănătății deține stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, a difteriei- tetanosului-poliommielitei, hepatitei B, etc, iar medicii de familie pot recupera la vaccinare copiii care nu s-au vaccinat din cauza pandemiei de COVID -19.

Cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul tetraxim, destinat prevenirii imbolnavirilor prin difterie, tetanos, poliomielita si tuse convulsiva, realizându-se în proporție de doar 22%.

Aceasta vaccinare se poate realiza la varsta de 5 si 6 ani astfel incat copii sa fie pregatiti pentru intrarea in colectivitatile scolare.

De asemenea, vaccinarea ROR a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020, în condițiile în care țara noastră nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor părinților să solicite medicului de familie vaccinarea copiilor, cu vaccinurile recomandate, la varsta potrivita.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Vaccinul pt. prostie e Viitorul.

  2. Alt prost plătit de ruși ca pe viitor să se avem niște generații slabe, bolnave, pe care prima pandemie îi termină. De ce să avem imunitate, oameni sănătoși, cu putere de muncă, care să aducă progres? Progresul nu este in interesul mamei Rusia, de unde vin toate prostiile astea anticvaccin.
    Culmea, deși rușii sprijină cu știri false toate mișcările antivaccin, tot ei sunt primii care fac un vaccin anticovid. Ce e rău pentru vecini, care trebuie destabilizați, e bun pentru ruși.