G4Media.ro

USR și Forța Dreptei au depus contestația la CCR pentru Legile Educației…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR și Forța Dreptei au depus contestația la CCR pentru Legile Educației / Reclamă inclusiv vicii în circuitul de adoptare a legii în Parlament / Sesizarea va fi dezbătută în 21 iunie

Update: Curtea Constituţională a României urmează să dezbată pe 21 iunie sesizările depuse de USR şi Forţa Dreptei în legătură cu noile legi ale Educaţiei, a anunţat, miercuri, CCR, potrivit Agerpres.

Știrea inițială: USR și Forța Dreptei au depus la Curtea Constituțională a României contestațiile pentru Legile Educației, se arată într-un comunicat. Președintele USR Cătălin Drulă a anunțat încă de luni demersul.

Cele două partide susțin că există vicii de procedură inclusiv în circuitul de adoptare, situație care reprezintă în sine o încălcare a normelor constituționale.

”Încălcarea procedurii constituționale de adoptare a unei legi, astfel cum este prevăzută de Constituția României, reprezintă o încălcare în sine a normelor constituționale cu consecința declarării proiectului de lege ca neconstituțional in integrum. Sub acest aspect, amintim de considerentele Comisiei de la Veneția menționate în Raportul denumit Rule of law checklist1 , care statuează rolul fundamental al respectării procedurilor de adoptare a legilor ca o garanție a respectării statului de drept și a valorilor democratice”, se arată în textul contestației depuse la CCR.

Partidele mai spun că au identificat mai multe prevederi neconstituționale în ambele legi, cele mai grave fiind limitarea dreptului la învățătură al copiilor și încălcarea principiul egalității în drepturi.

”USR a contestat la CCR noile legi ale Educației pentru că discriminează. Discriminează între elevii cu posibilități materiale și cei săraci care nu pot face meditații pentru admiterea paralelă la liceu. Discriminează între copiii care învață în școli cu masă caldă și cei care nu au acest noroc. Discriminează între copiii care merg la școli ce pot plăti pază privată și copiii care merg la școli nepăzite”, a declarat deputatul USR Ștefan Pălărie.

În ceea ce privește legea învățământului preuniversitar, argumentele de neconstituționalitate se referă la limitarea accesului la educație în funcție de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor și discriminarea în ceea ce privește admiterea la liceu.

USR a subliniat, de asemenea, posibile încălcări ale drepturilor la viața privată ale elevilor și profesorilor, în lipsa garanțiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în școli.

În ceea ce privește legea învățământului superior, contestația se referă la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studenții mai tineri de 30 de ani, încălcarea dreptului la învățătură, precum și la alte potențiale încălcări ale Constituției (art. 136 privind înființarea de societăți comerciale și art. 148 în cazul prevalenței dreptului Uniunii Europene față de cel național).

În cazul ambelor legi, USR și Forța Dreptei au invocat încălcări privind principiul securității juridice, previzibilității și clarității normelor deoarece conțin inadvertențe legislative.

Sesizare Lege invatamant preuniversitar

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...