G4Media.ro

Ursula von der Leyen şi Emmanuel Macron: Europenii trebuie să stea la…

Sursa foto: European Council

Ursula von der Leyen şi Emmanuel Macron: Europenii trebuie să stea la masa negocierilor dintre SUA și Rusia privind situația din Ucraina / „O soluţie va exista doar cu Europa” / „UE trebuie să dialogheze cu Rusia”

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au insistat vineri pentru ca europenii să se alăture negocierilor dintre Rusia şi SUA asupra securităţii în Europa, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Oricare ar fi soluţia, ea trebuie să treacă prin Europa (…). O soluţie va exista doar cu Europa”, a insistat Ursula von der Leyen, referindu-se la tensiunile legate de Ucraina şi provocările în materie de securitate regională, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Emmanuel Macron, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Întreaga situaţie geopolitică din regiune impune ca Europa, Uniunea Europeană, să poată să propună viziunea sa asupra lucrurilor, să acţioneze, să stea la masă cu toate părţile interesate”, a completat Macron.

UE, SUA şi Kievul acuză de mai multe săptămâni Rusia de concentrarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei posibile invazii în ţara vecină.

Negocierile americano-ruse trebuie să înceapă luni la Geneva şi vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi o alta în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Urmează ca împreună să avansăm viziunea noastră asupra unei arhitecturi europene de securitate”, a spus Emmanuel Macron.

El a mai spus că împreună cu cancelarul german Olaf Scholz i-au propus preşedintelui Vladimir Putin organizarea unei noi reuniuni cu privire la Ucraina, în format Normandia, „în următoarele săptămâni”.

De mai multe luni, Rusia evită acest format compus din patru participanţi (Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina) şi preferă să discute direct cu SUA, într-o încercare de a-şi impune statutul de mare putere.

Macron a „salutat” discuţiile directe între omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin – „cred că este un lucru bun”, a spus el – şi coordonarea exemplară” între europeni şi americani cu privire la acest subiect.

„Uniunea Europeană trebuie să dialogheze cu Rusia”, a insistat preşedintele francez, o temă care naşte dezbateri între statele membre, în special din partea celor care provin din fostul lagăr sovietic.

„A dialoga nu înseamnă a ceda, este necesar în primul rând pentru a putea să trecem în revistă dezacordurile dintre noi, dar şi pentru a încerca să construim viitorul”, a afirmat Emmanuel Macron, pledând pentru un „dialog franc, exigent şi coordonat”. Preşedintele francez a anunţat că el personal se va întâlni „în următoarele zile” cu Vladimir Putin, notează AFP.

În acelaşi timp, şefa executivului european şi preşedintele francez au lansat un apel la „încetarea violenţei” şi la „reţinere” în Kazahstan, ţară din Asia Centrală care a fost zdruncinată în primele zile ale acestui an de revolte, care sunt reprimate în prezent cu brutalitate de forţele de securitate, în ajutorul cărora preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a chemat trupele Tratatului Organizaţiei de Securitate Colectivă (OTSC), o structură de securitate în cadrul CSI, în care rolul de primă vioară îi revine Rusiei.

În plus, preşedintele kazah a exclus vineri orice negocieri cu protestatarii, autorizând forţele de securitate să deschidă focul fără somaţie împotriva celor pe care el i-a numit „terorişti” în caz de noi tulburări. Tokaev a avertizat că cei care refuză să se predea vor fi „anihilaţi”, potrivit Reuters.

Într-un discurs televizat, preşedintele kazah a declarat că circa 20.000 de „bandiţi” – cu ”un plan clar” şi cu ”un nivel înalt de pregătire de luptă” – au atacat capitala economică Almatî, unde au vandalizat clădiri guvernamentale, magazine şi au incendiat maşini.

„Lansez un apel la încetarea violenţei şi la reţinere”, „drepturile şi securitatea cetăţenilor sunt primordiale şi trebuie să fie garantate”, a declarat şefa Comisiei Europene, alături de Emmanuel Macron, care a subscris acestui apel.

Sursa foto: European Council

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nu sunt multe posibilitati . Fie Rusia renunta dar nu o va face dorind sa se revanseze ,fie se regindeste intreagul concept European de aparare si tot ceea ce NATO reprezinta , fie NATO se intarseste cu alte noi tari din nordul Europei si Balcani si formeaza un nou front comun impotriva Rusiei , fie Rusia este acceptata in zona economica Europeana , fie se dechid atit de multe fronturi in vecinatatea Rusiei , fronturi la care este greu sa faci fata economic multa vreme .Totul costa . Vedem curind ce se intimpla .

    • Cea mai plauzibila formula este marirea numarului de trupe SUA ,UE si NATO pe tot frontul de Est pe directia Nord – Sud inclusiv dotarea acestora cu armament de ultima generatie chiar si cu focoase nucleare de mica putere intreaga constructie unitara devenind un fel de„ zid chinezesc ” ce se va contrapune fortelor ruse .Rusia poate renunta la cerintele devenite imposibile fie acceptind conditiile UE si SUA prin integrare economica neconditionata permitind accesul firmelor Occidentale in spatiul imens al Rusiei fie avind in fata un scut protector imbatabil ce nu le ofera decit sansa dialogului .

    • Sa nu uitam tarile nordice ce nu sunt parte NATO si care puse in fata acestei situatii ar trebui sa devina rapid forte NATO.

    • Nici nu trecu bine Crăciunul și Revelionul, Sărbătorile de Iarna, adică, și iar vor sa stea la masa…

  2. De-ale lui Macron si de-ale UE: „sa actionam, sa facem, sa dregem, sa stam la masa…bla, bla, bla…
    Europa dormea chiar si cand americanii le aratau pozele cu efectivele militare la granita cu Ucraina!
    Romania n-are decat o singura sansa de a-si asigura securitatea: NATO si parteneriatul strategic cu SUA. Armata europeana e un bluf. Dar, apartenenta si integrarea in UE sunt vitale, in egala masura. Sensul catre vest este un sens unic si obligatoriu. Orice alternativa inseamna sosocisme, simionisme, ccr-isme… cu tot ce inseamna cei care i-au creat si care-i sustin.

  3. Ursula von der Leyen: „UE trebuie să dialogheze cu Rusia”.
    Ursula se pricepe la soopt p***.

  4. Ursula şi Macrou … Ioropa, bla, bla … Negocieri, bla, bla …
    wishful thinking.

  5. Nu vedeti ca nu va vrea nimeni si ca nu mai sunteti credibili nicaieri in lume? Ce sa negociati voi, europenii, in afara de inchiderea definitiva a North Stream? Puteti sa faceti asta sau va faceti in conintuare de risul lumii cu mizeriile voastre meschine??

    • Nu-i vrea nimeni adica dvs propagandistii anti UE si anti democratie, asta vreti sa spuneti. Intr-adevar, dvs sunteti nimeni, cum bine ati spus.

  6. Unde sunt voinicii din comentarii care se dadeau cu dosul de pamant ca „postaci platiti de rusia” sau ca „propaganda anti-occidentala”. Ce parere aveti despre acesti lideri europeni (unul dintre ei nici macar nu a fost ales de cetateni), cam incearca sa plece capul, nu vi se pare?

  7. UE e slaba fara putere in fata lui cracanel! De ce oare? Pentru ca i-a cumparat demult pe toti ! 😈

  8. usrula: cu condița să fie tuoți geimpft! geimpft werden macht frei! macht 2 f-35

  9. Puținel nu o sa accepte să închidă robinetul de la NS.2 ptr că nu degeaba a băgat el bani in buzunarele fostului cancelar german (și Angela și cel ce a fost până la ea), și la ceilalți care,după ce au ieșit din funcții,s-au retras la ,,rodina”….. Europa a fost vândută de cei ce au condus -o,inca de acum 10-15 ani….. Acum noi tragem ponoasele….