G4Media.ro

Ursula von der Leyen propune retragerea unui proiect care restricționează utilizarea pesticidelor

Foto: Michal Cizek / AFP

Ursula von der Leyen propune retragerea unui proiect care restricționează utilizarea pesticidelor

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea unui proiect de lege care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE, blocat de deputații europeni și criticat în cadrul recentelor proteste agricole, potrivit agenției AFP.

„Propunerea a devenit un simbol al polarizării” și a fost respinsă de Parlamentul European la sfârșitul lunii noiembrie, în condițiile în care negocierile dintre statele membre au intrat în impas, a precizat ea la Strasbourg.

„Voi propune (comisarilor) ca această propunere să fie retrasă”, a adăugat ea, fără să excludă o viitoare nouă versiune care să fie „mult mai matură, cu participarea părților interesate”.

Retragerea acestui proiect figura pe lista revendicărilor fermierilor care au protestat recent în aproape toată Europa, alături de înlăturarea obligației de a menţine o parte din terenul agricol în paragijnă.

În cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), fermierii trebuie să respecte anumite condiții de mediu pentru a putea beneficia de ajutor european. Cu toate acestea, noua versiune a textului, care acoperă perioada 2023-2027, impune ca 4% din terenul arabil să fie continuu într-o „zonă neproductivă”. Cu alte cuvinte, să oprească exploatarea unei părţi a parcelelor.

Agricultura intensivă este de fapt considerată principala cauză a erodării biodiversităţii, chiar dacă aceasta din urmă este până la urmă, esenţială pentru menţinerea activităţilor agricole.

Sectorul agricol s-a transformat în ultimii cincizeci de ani, cu ferme din ce în ce mai mari – trecând de la 21 de hectare în 1970 la 69 de hectare în 2020 în medie, conform recensămintelor –, utilizarea tot mai mare a pesticidelor și din ce în ce mai puține policulturi.

În același timp, biodiversitatea s-a prăbușit și ecosistemele s-au degradat în mediile agricole. Populațiile de păsări au scăzut cu 43%, peste 40% din apele de suprafață sunt afectate de poluare, iar solurile sunt din ce în ce mai deteriorate, notează un raport parlamentar privind dinamica biodiversității în peisajele agricole, publicat pe 24 ianuarie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe termen mediu si lung aici sta o oportunitate pentru Romania si tarile Balcanice – sa vina cu un model viabil de agricultura pt aceasta regiune, daca nu chiar reproductibil la scara mai mare. Europa de vest se lupta acum cu efectele politicii agricole agresive din ultimele decenii.
    Pe noi ne-ar ajuta relieful, pozitia pe continent (in prelungirea Balcanilor) si dezvoltarea mai slaba din trecut: am avea resurse pt regenerarea ecosistemelor terestre si pentru revenirea la tehnici agricole mai putin agresive. Dar pt asta trebuie sa avem politici vizionare de mediu si agricole, cu inovari curajoase, nu doar de tehnica ci si de concept. Adica sa nu ne multumim cu calibrari pe parcurs, ca e alba ca e neagra, ca iar facem ce ne zic aia, dar de fapt las’ ca stim noi, banii sa curga, mai vedem, huo UE in care vrem sa fim/nefim.
    Trebuie sa devina clar pt toata lumea – e de neevitat transformarea modului in care se face agricultura in Europa. Cum si ce facem? Asa cum ne asternem.