G4Media.ro

Urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, descoperite în…

Sursă: Wikipedia

Urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, descoperite în Maroc: Acest grup de indivizi traversa plaja spre mare, probabil în căutare de hrană şi crustacee

Peste 80 de urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, au fost găsite pe litoralul de nord al Marocului şi sunt considerate de cercetători ca fiind cele mai vechi urme cunoscute în Africa de Nord şi sudul Mediteranei, relatează marţi AFP, transmite Agerpres.

Aceste urme de Homo sapiens, lăsate de minim cinci indivizi, între care copii, au fost descoperite în 2022 la Larache, la 90 km sud de Tanger, de către o echipă de cercetători formată din marocani, francezi, spanioli şi germani.

„Acest grup de indivizi traversa plaja spre mare, probabil în căutare de hrană şi crustacee, erau probabil pescari sau culegători”, a explicat pentru AFP Anass Sedrati, curatorul sitului arheologic Lixus-Larache.

Potrivit acestor cercetători, al căror studiu a făcut obiectul unei publicaţii în revista ştiinţifică Nature în ianuarie, este vorba de unul dintre cele mai bine conservate situri de urme umane din lume şi cel mai vechi din Africa de Nord şi din sudul Mediteranei.

„Această descoperire a avut loc în timpul unei misiuni de măsurători pe teren în iulie 2022, în cadrul unui proiect de cercetare ştiinţifică privind originea şi dinamica blocurilor de rocă (bolovani) din zona de coastă”, au explicat cercetătorii, conduşi de Universitatea din Bretania de Sud.

În 2017, rămăşiţe ale Homo sapiens datate conform cercetătorilor cu o vechime de 300.000 de ani au fost scoase dintr-un alt sit din nord-vestul Marocului, decalând originea estimată a speciei noastre cu 100.000 de ani.

Descoperirea urmelor de la Larache este o dovadă suplimentară a importanţei acestei regiuni în istoria speciei umane, a menţionat Anass Sedrati, precizând că au fost descoperite şi urme de animale.

„Trebuie să păstrăm acest sit de patrimoniu remarcabil chiar dacă este ameninţat de creşterea nivelului mării şi de furtuni”, a menţionat Mouncef Sedrati, şeful proiectului de cercetare.

„Pe termen scurt, alte urme vor fi descoperite pe măsură ce sedimentele se erodează”, potrivit acestui oficial. „Ar fi aşadar interesant să urmărim această eroziune şi să descoperim noi urme complementare care ne-ar permite să oferim mai multe detalii despre grupul Homo sapiens care a trăit sau a locuit în zona de coastă a oraşului Larache”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...