G4Media.ro

UPDATE Bogdan Aurescu a fost primit de președintele Erdogan, cu care a…

Foto: MAE.ro

UPDATE Bogdan Aurescu a fost primit de președintele Erdogan, cu care a vorbit despre susținerea Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO/ Discuții și cu șeful MAE turc despre NATO și tranzit de gaze prin Turcia

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a transmis vineri ministrului turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, că NATO s-ar întări dacă s-ar extinde cu Suedia și Finlanda NATO, potrivit unui comunicat al MAE. Primirea celor două țări este respinsă de Turcia, dar Aurescu i-a transmis omologului turc argumente pentru extindere după cu în zilele precedente a discutat cu miniștrii de Externe din Suedia și Finlanda.

UPDATE Ora 21:55 MAE a anunțat că Bogdan Aurescu, șeful diplomației românești, a fost primit și de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care a vorbit despre susținerea Finlandei și Suediei în aderarea la NATO. Comunicatul MAE:

  • ”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit vineri, 27 mai 2022, de către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, în marja participării la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazda reuniunii.
  • Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit Președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru găzduirea de către Turcia a reuniunii Trilateralei, inclusiv în contextul marcării celor 10 ani de la crearea, la inițiativa României, a acestui format.
  • Șeful diplomației române a subliniat valoarea adăugată a dialogului Trilateral, dobândită în timp, și a prezentat evaluările țării noastre cu privire la subiectele de interes comun discutate pe parcursul consultărilor de la Istanbul.
  • Discuțiile s-au concentrat pe mediul de securitate. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a menționat necesitatea reflectării, de o manieră adecvată, în documentele Summitului de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic, a importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere și contextul de securitate generat de războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei și a arătat că România contează pe sprijinul Turciei pentru acest obiectiv.
  • Președintele turc a exprimat apreciere pentru modul în care România, respectiv Polonia au gestionat situația umanitară provocată de agresiunea rusă, în acest cadru ministrul român de externe prezentând eforturile depuse de România în favoarea refugiaților ucraineni care au intrat în țara noastră.
  • Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul Turciei ca stat riveran la Marea Neagră, ținând cont și de faptul că Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o cooperare apropiată a statelor riverane și aliate pentru asigurarea transportului și a securității navelor, inclusiv în ceea ce privește riscul indus de minele în derivă. In acest cadru, ministrul s-a referit la eforturile de a sprijini exportul cerealelor ucrainene prin porturile dunărene și prin portul Constanța. Președintele Erdoğan a informat la rândul său despre demersurile diplomatice turce pentru asigurarea transportului de cereale din Ucraina.
  • Totodată, ministrul român de externe a exprimat, alături de omologul polon, susținerea pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță, având în vedere că aceasta va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic. A prezentat, în acest cadru, elementele rezultate din discuțiile recente cu omologii suedez și finlandez și a exprimat speranța că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv. La rândul său, Președintele Turciei a prezentat pe larg poziția țării sale față de acest dosar.
  • Totodată, ministrul român a exprimat interesul deosebit pentru continuarea și aprofundarea cooperării în cadrul Trilateral România – Polonia – Turcia, aspect de relevanță strategică, mai ales în actualul context de securitate și al sprijinului celor trei state pentru Ucraina, Președintele Erdoğan considerând că formatul a dobândit o bază strategică foarte amplă.
  • În plan bilateral, ministrul român de externe a subliniat relevanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Turcia, semnat în 2011, inclusiv în circumstanțele geopolitice actuale. Președintele Turciei a exprimat deplina apreciere pentru relația cu România și a evocat obiectivul de stabilire a mecanismului ședinței comune a celor două guverne / Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, de natură a stimula dezvoltarea Parteneriatului Strategic.
  • Șeful diplomației române a evocat dialogul bilateral consistent și cooperarea într-o serie de domenii sectoriale – aspecte reliefate, cel mai recent, cu ocazia ultimei sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru cooperare economică și tehnică (JEC), care a prilejuit discuții aprofundate, inclusiv la nivelul comunității de afaceri din ambele țări, precum și stabilirea unor direcții concrete de acțiune pe multiple paliere. La rândul său, Președintele Erdoğan a apreciat rezultatele JEC și creșterea constantă a schimburilor comerciale – peste 8,6 miliarde de dolari în 2021 – și a punctat potențialul de creștere în continuare a acestora.
  • În context, demnitarul român s-a referit la rolul deosebit de importat al Turciei pentru securitatea energetică a Europei, pe fondul eforturilor comune la nivel UE de a reduce dependența de Rusia și de diversificare a ratelor și surselor de aprovizionare cu gaz, și a exprimat dorința României de aprofundare pe mai departe a cooperării bilaterale în acest domeniu, având în vedere calitatea Turciei de țară de tranzit pentru gazul natural azer sau din alte surse”, se arată în comunicatul MAE.

știrea inițială 

Ministrul român i-a transmis lui Çavuşoğlu că România susține politica NATO a „Ușilor Deschise” și sprijină aderarea Finlandei și Suediei, ca urmare a depunerii cererilor de aderare la Alianță de către cele două state la 18 mai 2022.

Aurescu și Çavuşoğlu au discutat și despre tranzitul gazelor naturale prin Turcia către România, dat fiind că țara noastră discută acum cu furnizori precum Azerbaidjan încheierea unor contracte de gaze ce ar putea fi transportate fie prin Turcia, fie prin Grecia.

Discuția celor doi miniștri a avut loc la Instanbul, în marja formatului diplomatic al Trilateralei pe teme de securitate din România, Polonia şi Turcia. La întâlnirea Trilateralei a mai paticipat și ministrul polonez al Afacerilor Externe, Zbigniew Rau. Evenimentul a avut loc în contextul situaţiei speciale de securitate generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul aniversării în 2022 a 10 ani de la crearea acestui format.

Cei trei miniștri au discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, temele de interes prioritar de pe agenda NATO, în special deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, inclusiv privind consolidarea posturii de descurajare si apărare aliate pe Flancul Estic, şi negocierea Noului Concept Strategic al NATO, precum şi viitorul consolidării dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte, arată comunicatul de presă al MAE. (Foto: MAE.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Face Sultanul pishulica cu bolta pe hAuresc :)))))

    • Băi rusnacilor naziști, dronele Bayraktar de unde sunt? Credeți că Turcia e încântată că Marea Neagră devine lac rusesc? Interesele NATO și ale Turciei converg, se va ajunge la înțelegere in privința Suediei si Finlandei!😏

    • Maoistule, ți-e necaz, ai vrea sa se pishe pe tine?

  2. Aurescu face politica contrară intereselor României.S-a dus sa se certe cu turcii aparind interesele Suediei și Finlandei.Aiurea

    • Pacea cu turcii costa. Sau aur sau sange.

    • Delirezi !!! Mai știi vre un român în afară de Aurescu care a adus teritoriu României în ultima sută de ani??

    • Aiureli. Aurescu e băiat dăștept, a adus argumente solide. Păcat că n-are cu cine

    • Aurescu este singurul ministru competent din tot guvernul. Omul stie ce inseamna diplomatie.

    • @Cetatean – dvs ati citit articolul ?
      Sunt descrise cu lux de amanunte diversele limbi incarcate cu miere pe care si le-au intormisionat in bot cetatenii, cat si unghiurile sub care happeningul s-a comis ! Si era evident ca in acest timp ei dansau tango, iar FM al Romaniei si (poate mai putin) al Poloniei erau partenerele feminine ale maretului Sultan. Se numeste balet diplomatic si are o traditiei seculara, mai ales la Stanbul. Dupa cum a fost descrisa in text, pare ca discutia a avut loc la hamam, dupa ce au cazut prosoapele. Deci a fost „de bine” pt Romania, o tara cu o uriasa traditie istorica in pozitia ghiocelului; iar flexibilul B.Aurescu pare sa se fi sacrificat cu succes pentru tarisoara.
      Intr-adevar Aurescu a facut referire la aderarea Suediei si Finlandei la NATO, dar sa nu credeti cumva ca a fost vreo surpriza pentru Sultan sau vreun act de curaj nebunesc – a spus fix ce se convenise in detaliu inainte.
      Datorita relatiei speciale a Romaniei cu Turcia i-a fost permis lui B.Aurescu sa se roage de Sultan si sa transmita cu umilinta mesajul celor 2 omologi inghetati (daca stiau si ei cum functioneaza hamamul rezolvau direct, nu mai aveau nevoie de intermediar, daca reuseau sa treaca peste ritualul matinal al inghitirii broastei raioase).
      In final Turcia nu va exercita un veto, dar trebuia sa isi ia dreptul de trecere: sunt mult prea obisnuiti cu asta de cateva secole de cand au Stramtorile :)) Nici nu este in interesul lor acum sa isi antagonizeze mai mult Occidentul cand sunt pe cai foarte mari dpdv al pozitiei regionale-globale si au toate cartile in mana si o libertate de joc absolut unica !!
      S-ar putea sa ii vedem foarte curand salvand lumea prin securizarea transportului granelor catre saracii lumii, pentru ca ei chiar au cu ce sa ii santajeze pe rusi.
      Organizatiile-cheie occidentale (NATO/UE) trebuie sa se gandeasca f bine pe cine primesc in aceste structuri in care fiecare membru are drept de veto; sau sa schimbe aceasta regula si sa solicite minimum 3-4 pozitii contra pentru blocarea a ceva (asta apropos si de aderarea Moldovei, Georgiei si Ucrainei).

    • @Silviu,
      Cred ca ar trebui sa se renunte la dreptul de veto in UE si diversele structuri ale ONU, pentru ca astea sunt niste organizatii care practic sunt deasupra ta ca tara, si atunci e injust ca tari confiscate pe persoana fizica precum Ungaria, Rusia sau China sa abuzeze de acest drept si sa tina lumea in loc. Ele trebuie sa se supuna unor decizii de bun simt care sunt obligatorii, dar care nu provin neaparat dintr-o unanimitate. De asemena daca o tara noua vrea sa adere, nu e treaba ta ca tara membra sa o blochezi, e treaba conducerii UE, dupa criterii clare.

      In NATO in schimb nu stiu daca ar fi cazul sa fie asa in privinta acceptului de noi membri. NATO nu e atat de mult o organizatie deasupra ta, e o alianta militara intre tari, un pact de incredere intre fiecare tara in parte. Acolo trebuie sa fie toti pentru toti, ca altfel e degeaba. Daca una din tari nu vrea alta tara, ce incredere poti sa ai ca, in caz de ceva grav, se vor apara reciproc? Doar ca scrie pe hartie?
      Daca una face pe nebuna, mai bine excluzi sau suspenzi tara respectiva (ex: Turcia, Ungaria), pana cand isi schimba conducatorii sau pana cand isi baga mintile in cap si se poarta ca un aliat, cu garantii clare. Asta daca nu se rezolva neintelegerile cu frumosul. Pai cum poti sa ai in alianta ta pe prietenii lui Putin (Ungaria) sau tensiuni de genul Grecia-Turcia? Si sa speri ca daca Grecia e atacata de cineva, Turcia va sari in apararea ei? Sau Ungaria in apararea cuiva? Acelasi lucru ar urma si cu Turcia fara de Suedia si Finlanda.

  3. ce au in comun turcaletii si tuciurii de pe la noi?…. Manelele!

  4. Aurescule. Lasă politica la nivel înalt. Noi am ieșit demult dine ea. Măcar ocupate de Hungaria care ne-o trage pe unde ne prinde. Sau măcar ia exemplu de la ministrul. Lor de externe care face orice sa iasă Hungaria bine…. Ok?