G4Media.ro

Unul dintre cele mai mari orașe din lume ar putea fi la…

Photo by CLAUDIO CRUZ / AFP

Unul dintre cele mai mari orașe din lume ar putea fi la doar câteva luni distanță de a rămâne fără apă

Alejandro Gomez a rămas fără apă curentă de mai bine de trei luni. Câteodată, apa este deschisă timp de o oră sau două, dar doar un mic firicel, abia suficient pentru a umple câteva găleți. Apoi, nimic timp de mai multe zile.

Gomez, care locuiește în cartierul Tlalpan din Ciudad de Mexico, nu are un rezervor mare de stocare, așa că nu poate primi livrări de apă din camioane – pur și simplu nu are unde să o stocheze. În schimb, el și familia sa se descurcă cu ceea ce pot cumpăra și depozita.

Când se spală, captează scurgerea pentru a trage apa la toaletă. Este greu, a declarat el pentru CNN. „Avem nevoie de apă, este esențială pentru orice”.

Penuria de apă nu este neobișnuită în acest cartier, dar de data aceasta pare diferită, a spus Gomez. „Chiar acum, avem parte de această vreme caldă. Este și mai rău, lucrurile sunt mai complicate”.

Mexico City, o metropolă întinsă de aproape 22 de milioane de locuitori și unul dintre cele mai mari orașe din lume, se confruntă cu o criză severă a apei, deoarece o încrengătură de probleme – inclusiv geografia, dezvoltarea urbană haotică și infrastructura cu scurgeri – sunt agravate de impactul schimbărilor climatice.

Anii cu precipitații anormal de scăzute, perioadele mai lungi de secetă și temperaturile ridicate au adăugat stres la un sistem de apă care se confruntă deja cu o cerere crescută. Autoritățile au fost nevoite să introducă restricții semnificative privind apa pompată din rezervoare.

„Mai multe cartiere au suferit din cauza lipsei de apă timp de săptămâni întregi și mai sunt încă patru luni până când vor începe ploile”, a declarat Christian Domínguez Sarmiento, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM).

Politicienii minimalizează orice senzație de criză, dar unii experți spun că situația a ajuns la un nivel atât de critic încât Mexico City ar putea să se îndrepte spre „ziua zero” în câteva luni – când robinetele vor fi secate pentru o mare parte din oraș.

Orașul Mexico City, dens populat, se întinde pe fundul unui lac de mare altitudine, la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării. A fost construit pe un sol bogat în argilă – în care se scufundă acum – și este predispus la cutremure și foarte vulnerabil la schimbările climatice. Este poate unul dintre ultimele locuri pe care cineva le-ar alege astăzi pentru a construi un megaoraș.

Aztecii au ales acest loc pentru a-și construi orașul Tenochtitlan în 1325, când acesta era format dintr-o serie de lacuri. Au construit pe o insulă, extinzând orașul spre exterior, construind rețele de canale și poduri pentru a lucra cu apa.

Dar când spaniolii au sosit la începutul secolului al XVI-lea, au dărâmat o mare parte din oraș, au drenat albia lacului, au umplut canalele și au smuls pădurile. Ei au văzut „apa ca pe un dușman pe care trebuie să-l învingă pentru ca orașul să prospere”, a declarat Jose Alfredo Ramirez, arhitect și co-director al Groundlab, o organizație de cercetare în domeniul designului și al politicilor.

Decizia lor a deschis calea pentru multe dintre problemele moderne ale orașului Mexico City. Zonele umede și râurile au fost înlocuite cu beton și asfalt. În sezonul ploios, se inundă. În sezonul uscat, este uscat.

Aproximativ 60% din apa din Mexico City provine din acviferul său subteran, dar acesta a fost atât de mult extras încât orașul se scufundă într-un ritm înspăimântător – aproximativ 20 de centimetri pe an, conform unor cercetări recente. Iar acviferul nu se reface nici pe departe suficient de repede. Apa de ploaie se rostogolește pe suprafețele dure și impermeabile ale orașului, în loc să se scufunde în sol.

Restul apei din oraș este pompată pe distanțe mari din surse din afara orașului, într-un proces incredibil de ineficient, în timpul căruia aproximativ 40% din apă se pierde prin scurgeri.

Sistemul de apă Cutzamala, o rețea de rezervoare, stații de pompare, canale și tuneluri, furnizează aproximativ 25% din apa utilizată de Valea Mexicului, care include Ciudad de Mexico. Însă seceta severă și-a pus amprenta. În prezent, la aproximativ 39% din capacitate, sistemul se află la un minim istoric.

„Este aproape jumătate din cantitatea de apă pe care ar trebui să o avem”, a declarat Fabiola Sosa-Rodríguez, șefa departamentului de creștere economică și mediu de la Universitatea Autonomă Metropolitană din Mexico City.

În octombrie, Conagua, comisia națională pentru apă a țării, a anunțat că va restricționa apa din Cutzamala cu 8% „pentru a asigura aprovizionarea cu apă potabilă a populației, având în vedere seceta severă”.

Doar câteva săptămâni mai târziu, oficialii au înăsprit semnificativ restricțiile, reducând apa furnizată de sistem cu aproape 25%, dând vina pe condițiile meteorologice extreme.

„Va trebui să se ia măsuri pentru a putea distribui în timp apa pe care o are Cutzamala, pentru a se asigura că nu se va epuiza”, a declarat atunci Germán Arturo Martínez Santoyo, directorul general al Conagua, într-o declarație.

Aproximativ 60% din Mexic se confruntă cu o secetă moderată sau excepțională, potrivit unui raport din februarie. Aproape 90% din Ciudad de Mexico se confruntă cu o secetă severă – iar situația se va înrăutăți, având în vedere că mai sunt câteva luni până la începerea sezonului ploios.

„Ne aflăm în jurul mijlocului sezonului secetos, cu creșteri susținute ale temperaturii așteptate până în aprilie sau mai”, a declarat June Garcia-Becerra, profesor asistent de inginerie la Universitatea din Northern British Columbia.

sursa: CNN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Just move away 4Head

  2. Bine ca preluati astfel de stiri.
    O observatie mica, ce tine probabil de traducere – apei de ploaie nu ii sta in caracter sa se rastogoleasca.