G4Media.ro

Uniunea Europeană va obliga producătorii să facă toate bateriile mai ecologice, mai…

Sursa foto: Pexels/ Singkham

Uniunea Europeană va obliga producătorii să facă toate bateriile mai ecologice, mai uşor de înlocuit şi mai reciclabile

Uniunea Europeană va obliga producătorii să facă toate bateriile mai ecologice, mai uşor de înlocuit şi mai reciclabile, potrivit unui acord convenit vineri de europarlamentari şi statele membre, acord care se bazează pe „economia circulară” pentru a stimula producţia de baterii în Europa, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Adoptat în urma unor negocieri îndelungate, acordul acoperă întregul ciclu al bateriilor, de la proiectare până la sfârşitul duratei de viaţă, şi se va aplica tuturor tipurilor de baterii vândute în UE – smartphone-uri, electrocasnice, scutere, maşini sau biciclete electrice, baterii industriale -, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Peste trei ani şi jumătate, telefoanele mobile sau dispozitivele electronice vor trebui proiectate astfel încât bateria să poată fi scoasă şi înlocuită cu uşurinţă. Toate bateriile vor trebui să poarte etichete şi coduri QR care să ofere informaţii despre performanţe, durata de viaţă şi compoziţie, în timp ce bateriile de scuter şi de maşină şi o parte din bateriile industriale vor avea nevoie de un „paşaport digital” care să le detalieze caracteristicile.

Totodată, companiile care includ bateriile în produsele lor vor trebui să îndeplinească obiective de colectare obligatorii. Pentru bateriile portabile, rata de recuperare va trebui să ajungă la 45% din total până în 2023 şi până la 73% până în 2030. Pentru bateriile de biciclete şi scutere, rata minimă de colectare va fi de 51% până în 2028.

Toate bateriile colectate vor trebui reciclate, cu niveluri ridicate de recuperare pentru cupru, cobalt, litiu, nichel, plumb, fiind impuse niveluri minime ale acestor metale valorificate din deşeuri în compoziţia noilor baterii.

Din 2024, producătorii vor trebui, de asemenea, să răspundă unor cerinţe crescânde de sustenabilitate şi performanţă şi vor trebui să furnizeze informaţii despre amprenta totală de carbon estimată, de la extracţia minieră la reciclare, înainte de impunerea, după 2027, a unui plafon maxim de emisii.

„Această lege stabileşte cerinţe de mediu pentru toate bateriile, fie că sunt produse în Europa sau importate, şi va restricţiona treptat accesul pe piaţa europeană pentru bateriile cele mai durabile”, a explicat Pascal Canfin (Renew, liberali), preşedintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European. Efectul va fi consolidarea industriei europene a bateriilor şi reducerea, în acelaşi timp, a dependenţei UE de importurile de metale critice (litiu, nichel, cobalt etc.), a subliniat el.”Este un salt înainte pentru a ne consolida competitivitatea, în contextul în care UE este foarte departe în urma Asiei şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte bateriile”, a declarat europarlamentara Jessica Polfjard (PPE, dreapta), care a participat la negocierea acordului.

Până în 2030, Europa vizează să atingă 25% din producţia globală de baterii, faţă de doar 3% în 2020.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. In sfârșit o idee buna a UE. Bateria inamovibila poate fi inclusiv un risc pentru consumator. Dacă începe de exemplu sa se umfle iar utilizatorul amână sa trimita telefonul in service. Dacă bateria ar putea fi înlocuită de utilizator ar fi simplu.
    De asemenea standardizarea bateriilor e o idee buna. Acum 25 de ani de exemplu Alcatel one touch easy (telefonul ala galben) funcționa cu 3 baterii tip R6 (AA), iar succesorul one touchbeasy dual bând cu 3 baterii r3 (aaa). Păcat ca ideea nu a prins.

    • Daca-ti plac telefoanele caramizi, atunci e o idee buna. Telefoanele nu au baterii care se schimba greu doar de dragul de a se schimba greu. Putem sa trecem din nou la telefoane cu baterii care se schimba usor. Dar trebuie sa faci niste compromisuri. Din start pierzi etansitatea telefonului. L-ai scapat in apa, Ii spui pa telefonului. Le spui pa si telefoanelor subtiri. Ca sa pui o baterie care se schimba de 4000 mah, telefonul trebuie sa fie gros de macar un cm. La o baterie de 6000 mah grosimea cred ca creste la 14-15 mm. Daca-ti place cat de repede se incarca telefoanele in ziua de azi, sa stii ca cu baterii care se schimba usor n-o sa se mai incarce asa de usor. Contactele alea clasice intre telefoane si baterii suporta maxim 20-30 W pe ora. E o diferenta cam mare pana la 200 de W pe ora suportati de unele telefoane.

  2. @alex
    Seria xcover de la Samsung are baterie amovibila, certificare IP68 și nici nu e asa de cărămidă, sub 10 mm. De fapt nici prea slim nu e o idee strălucită, telefonul se poate îndoi precum iphone 6 acum câțiva ani.
    Eu am dat exemplul cu alcatel pentru ca ideea nu e noua.

    • Ar trebui sa vezi niste review-uri pt xcover6 pro. Waterproofing-ul e ca inexistent si bateria e de toata jena. Cum am zis, trebuie facute compromisuri. La faza cu un incarcator unic, toata lumea a fost fericita. La faza asta, ma indoiesc ca o sa mai fie asa de multe persoane fericite.

    • @alex
      Am testat xcover 5 care e un telefon decent rezistent.
      Bateria inamovibila aduce mai multe probleme pentru consumator.

  3. in sfarsit, sa speram ca va fi o initiativa la nivel EU sa se si standartizeze bateriile si sa nu face oricare producator dupa cum il taie capul, sa fie 4-5 standarde de baterii pentru telefoane si aia e. Aici se vede puterea EU, posibilitatea de a forta la nivel global ca producatorrii sa lucreze in beneficiul consumatorilor si nu doar al lor cu componente lipite si neaccesibile pentru a fi reparate, pentru a scurta considerabil viata produselor.