G4Media.ro

Uniunea Europeană se apropie de obiectivele privind clima şi energia pentru 2030,…

sursa foto: SD Pictures/Pixabay

Uniunea Europeană se apropie de obiectivele privind clima şi energia pentru 2030, conform planurilor naţionale

Statele membre ale UE au eliminat în mod semnificativ decalajul în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor în materie de energie şi climă pentru 2030, potrivit evaluării realizate de către Comisia Europeană pentru planurile naţionale privind energia şi clima (PNEC), se arată într-un comunicat publicat miercuri de Executivul comunitar.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Ţările UE şi-au îmbunătăţit substanţial planurile în urma recomandărilor Comisiei din decembrie 2023. Prin urmare, UE se apropie în mod colectiv de o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), astfel cum s-a angajat în Legea europeană a climei, şi atinge o pondere de cel puţin 42,5% a energiei din surse regenerabile.

Evaluarea Comisiei arată că, în prezent, UE este pe cale să reducă emisiile nete de GES cu aproximativ 54% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, dacă statele membre pun în aplicare pe deplin măsurile naţionale existente şi planificate şi politicile UE. În contextul geopolitic actual, acest lucru demonstrează că UE îşi menţine angajamentele în materie de climă, investind în tranziţia către o energie curată şi acordând prioritate competitivităţii industriale a UE şi dimensiunii sociale, transmite Agerpres.

Iniţiativele strategice, cum ar fi Pactul pentru o industrie curată şi Planul de acţiune privind energia la preţuri accesibile, vor completa PNEC-urile în ceea ce priveşte mobilizarea investiţiilor în decarbonizarea industrială şi în tehnologiile curate, valorificând în mod optim potenţialul de energie din surse regenerabile al Europei şi soluţiile eficiente din punct de vedere energetic, contribuind la asigurarea unor preţuri mai mici şi mai stabile ale energiei în timp, a precizat Comisia Europeană.

Statele membre demonstrează hotărârea politică de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi, de a îmbunătăţi rezilienţa şi securitatea aprovizionării cu energie şi a infrastructurii energetice, de a accelera integrarea pieţei interne a energiei şi de a-i sprijini pe cei care au cea mai mare nevoie de aceasta prin investiţii şi dezvoltarea competenţelor, a informat Executivul comunitar.

Evaluarea Comisiei oferă o bază solidă pentru discuţiile privind următoarele etape ale tranziţiei UE către decarbonizare în perspectiva anului 2040 şi către atingerea neutralităţii climatice până în 2050. Comisia va intensifica colaborarea cu statele membre pentru a elimina lacunele rămase şi pentru a pune în aplicare orientări suplimentare, prezentate în evaluare.

Următoarea etapă ar trebui să se concentreze pe transformarea planurilor în acţiuni menite să asigure stabilitatea şi previzibilitatea. Aceasta implică direcţionarea fondurilor publice pentru a sprijini în mod eficace investiţiile transformatoare, încurajarea investiţiilor private şi coordonarea eforturilor atât la nivel regional, cât şi la nivel european. Prin urmare, Comisia va continua să sprijine eforturile statelor membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare şi abordarea lacunelor rămase, susţine Executivul comunitar.

Statele membre care nu şi-au prezentat încă planurile finale – Belgia, Estonia şi Polonia – trebuie să facă acest lucru fără întârziere. Deşi obiectivele lor globale au fost incluse în evaluarea UE, Comisia Europeană va revizui fiecare dintre planurile lor în mod individual, la scurt timp după prezentarea lor oficială. În plus, Comisia lucrează la evaluarea individuală a PNEC final al Slovaciei, care a fost prezentată la 15 aprilie 2025.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.