G4Media.ro

Ungaria este gata de un compromis cu Bruxelles-ul pentru a debloca fondurile…

Sursa: Facebook/ Tibor Navracsics

Ungaria este gata de un compromis cu Bruxelles-ul pentru a debloca fondurile de redresare / Oficial maghiar: Obiectivul nostru este să accelerăm cât mai mult posibil negocierile, astfel încât să putem semna acest acord până la sfârșitul anului

Ungaria este pregătită să ajungă la un compromis cu Bruxelles-ul pentru a pune capăt impasului de lungă durată care a blocat accesul țării la fondul de recuperare a coronavirusului din UE, potrivit unui ministru din guvernul lui Viktor Orbán, transmite Euronews.

„Sunt încrezător că această schimbare, adică noua mea numire ministerială, ar putea contribui la un nou impuls pentru negocieri”, a declarat joi pentru Euronews Tibor Navracsics, care a fost numit recent ministru ungar pentru dezvoltare regională și utilizarea fondurilor UE.

„Întrucât Ungaria este ultimul stat membru al UE care nu are un acord cu Comisia Europeană privind un plan național de redresare, obiectivul nostru este să accelerăm cât mai mult posibil negocierile, astfel încât să putem semna acest acord până la sfârșitul anului.”

Comisia continuă să refuze aprobarea planului de redresare al Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept care, în opinia executivului, rămân nerezolvate.

Preocupările se referă la neregulile sistematice din întreaga țară care implică corupția, clientelismul, frauda în domeniul achizițiilor publice și alocarea fondurilor publice.

Ungaria are una dintre cele mai ridicate rate din UE în ceea ce privește licitațiile cu un singur ofertant, în cadrul cărora un contract public este atribuit singurei companii care s-a prezentat ca și candidat.

„Ungaria rămâne predispusă la corupție și fraudă în ceea ce privește fondurile publice și este supusă de ani de zile unui regres al statului de drept”, a declarat Transparency International anul trecut într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei.

Inițial, Budapesta a solicitat subvenții în valoare de 7,2 miliarde de euro din fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Însă o combinație de factori economici negativi – o criză persistentă de energie electrică, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, războiul din Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și inflația în creștere – a făcut ca guvernul să se răzgândească și să ceară împrumuturi cu dobândă redusă pentru a completa pachetul.

Ungaria are dreptul de a solicita împrumuturi de până la 9,6 miliarde de euro, care sunt rambursate în timp.

Pentru a obține undă verde din partea Comisiei, fiecare țară trebuie să fie de acord să realizeze o serie de reforme și să îndeplinească o serie de etape, concepute în funcție de caracteristicile naționale.

Navracsics, care este fost comisar european, a declarat că negocierile din culise cu Bruxelles-ul au dus la „soluții destul de bune” la nivel tehnic.

„În ceea ce privește chestiunile legate de achizițiile publice și, de asemenea, în ceea ce privește preocupările legate de corupție, noi propunem lucruri asupra cărora experții Comisiei pot fi de acord. Sper să avem un acord și la nivel politic”, a declarat el.

„Aceste măsuri sunt în prezent în curs de perfecționare.”

Evaluarea optimistă a ministrului vine la câteva zile după ce Comisia a aprobat planul de redresare al Poloniei, care a fost blocat timp de mai bine de un an din cauza unor reforme judiciare controversate. Varșovia s-a angajat să implementeze modificări ale legislației actuale pentru a respecta standardele UE, deși experții juridici sugerează că modificările sunt de fațadă și că acestea oferă în continuare executivului prea multă putere asupra sistemului judiciar.

În urma aprobării planului polonez, Ungaria și Țările de Jos au rămas singurele două țări din UE care nu au un plan de redresare aprobat. Guvernul olandez nu și-a prezentat încă programul.

Discuțiile dintre Budapesta și Bruxelles au continuat de când Ungaria și-a prezentat planul în mai 2021, dar progresele au fost lente.

Printre schimbările promise de guvern pentru a impulsiona discuțiile, a spus Navracsics, se numără un plan de reducere a proporției de licitații cu un singur ofertant în achizițiile publice.

Ungaria este acuzată de ani de zile că promovează un mediu de clientelism de către elita politică și oligarhii țării, care deseori sifonează banii contribuabililor europeni pentru a-și umple buzunarele.

Țara se află sub incidența așa-numitului mecanism de condiționalitate, o procedură nouă care poate îngheța fondurile UE dacă interesele financiare ale blocului sunt puse în pericol.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. ,,Întrucât Ungaria este ultimul stat membru al UE care nu are un acord cu Comisia Europeană privind un plan național de redresare, obiectivul nostru este”
    Ultimul stat membru se apleaca in schimb in fata , pe spate si in patru labe dupa cum cere membrul lui putler.

  2. Sa inteleg ca acum nu se mai bazeaza pe „democratiile” asiatice, Rusia si China? Parca intr-acolo era viitorul…

  3. Ce faci, nene? Pai ce declari tu e impotriva hauristilor si d.acopatilor de pe la noi. Tine-te tare!!!. Nu aveti nevoie de bani europeni!!! Pentru ca sunt sp.urcati de h.omosexualii din vestul decadent.
    Mai bine papati carnea pe care o tineti sub saua calului decat sa faceti un asemenea compromis.

  4. Dacă pentru aprobare este necesar un vot unanim, Unngaria nu va primi in vecii vecilor banii !
    Compromisii cer un compromis .

  5. pai ar trbeui sa i se plateasca FIX cu aceeasi moneda cu care s-a comportat in privinta petrolului majit cu sange

    • petrolul mangit cu sange de la sauditi sau rusi? 🤮 sau din venezuela, etc

  6. încet încet Ungaria va fi percepută așa cum merită și așa cum de fapt este : cea mai coruptă țară din UE.
    Orbán e un fel de Dragnea dar mai cizelat.

  7. Miliarde si miliarde bani europeni contra renuntarii la licitatii cu un singur candidat. Suprarealism.

  8. Îl doare la Banană pe Orban de bani de la UE. Au investiții occidentale f. Mari față de noi?!!