G4Media.ro

Unde sunt liberalii din PNL?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Unde sunt liberalii din PNL?

Doar 16% din alegătorii PNL (partid ajuns la 16% în opțiunile electoratului) se declară antreprenori, patroni sau oameni de afaceri, relevă un recent sondaj realizat de Avangarde pe tema profilului votantului liberal. Grosul votanților este format din angajați și pensionari (peste 70%). Aceste cifre spun ceva despre transformarea aproape ireversibilă a PNL-ului într-un fel de PSD mai dezarticulat. Oamenii de afaceri pur și simplu se regăsesc tot mai greu într-un partid care vorbește de dimineața până seara, prin vocea liderilor săi, despre creșterea pensiilor, salariilor, reducerea TVA și încurajarea consumului.

În ce privește numărul angajaților, nu știm câți din cei 56% sunt la stat și câți la companii private, dar foarte probabil că liberalii, la putere fiind, împart cu pesediștii o clientelă bugetară destul de importantă.

Rareori veți auzi vreun lider liberal preocupat în mod real de măsuri dedicate oamenilor de afaceri și chiar atunci când se vorbește despre ele, cum ar fi reducerea contribuțiilor sociale, sunt prezentate tot ca măsuri propuse în sprijinul angajaților.

Or, reducerea contribuțiilor nu înseamnă că angajatorii le vor mări angajaților automat salariile, ci că scade presiunea pe costul muncii – ceea ce teoretic creează premisele unor creșteri de salarii. Aceste premise sunt însă rapid omorâte de alte măsuri, cum ar fi creșterea salariului minim pe economie, devenită obsesie PNL, sau de impozitarea progresivă visată de PSD, care aruncă în aer rapid toate calculele.

Apoi, în PNL nu mai prea sunt reprezentanți la vârf ai oamenilor de afaceri sau ai unor profesii, cum ar veni, liberale. Este suficient să vă uitați la garnitura de lideri și veți găsi acolo, cu una două – excepții, o listă lungă de politicieni cu o lungă și frumoasă carieră la stat, făcând afaceri cu statul, ei și familiile lor, abonați la Consilii de Administrație sau alte sinecuri bine plătite din bani publici. Nu prea sună foarte liberal.

Însuși liderul PNL, Florin Cîțu, este un contra-exemplu de liberal, care n-a performat nici în cariera de bancher (dimpotrivă), nici în politică, n-a câștigat nici un șir de alegeri, dar iată-l șef peste liberali. Nu s-a instalat acolo ”prin noi înșine”, cum zice sloganul PNL, ci prin voința lui Klaus Iohannis însuși. Predecesorul său, Ludovic Orban, făcuse și el o lungă carieră de bugetar ”prin el însuși” vorbind în numele oamenilor de afaceri.

Fix așa cum arată și sondajele, cam mulți angajați și prea puțini antreprenori autentici în Partidul Național Liberal. După asocierea pe față cu PSD, politica liberală s-a degradat și mai mult. PNL a ajuns un fel de Gică-Contra al PSD. Florin Cîțu iese zilnic pentru a se declara împotriva lui Marcel Ciolacu. Rareori are ceva de comunicat publicului său, atâta cât a mai rămas.

De această situație ar putea profita USR. Partidul s-a repoziționat ideogic prin vocea președintelui interimar, Cătălin Drulă, care l-a proclamat drept singurul partid liberal autentic din România. Lucrurile nu stau chiar așa, pentru că nici la USR n-au dat buzna oamenii de afaceri, după cum rezultă din alt sondaj Avangarde despre profilul alegătorului userist.

 

Cu doar 9% oameni de afaceri printre simpatizani și 80% angajați, partidul ”autentic liberal” (care e la 12% în sondaje) are o mică problemă. E adevărat că o bună parte din cei 60% angajați s-ar putea să-i găsim preponderent în multinaționale și mediul privat. Evident, veți spune, oamenii de business nu vor face niciodată masă critică într-un partid, fie el PNL sau USR, deoarece sunt, proporțional, mult mai puțini la număr decât angajații sau alte categorii sociale.

Parțial adevărat, realitatea este că oamenii de business par fără un vehicul, nereprezentați. Nu mai există aproape niciun partid care să se bată cu adevărat pentru interesele lor. PNL este infectat deja cu spiritul PSD, cele două partide par să se bată pentru același electorat, cu foarte mici nuanțe. N-ar fi exclus să-i vedem din nou aliați în 2024.

USR a rămas cantonat în cele câteva teme și mesaje importante (fără penali, justiție, integritate) care i-au consacrat ca partid, dar încă nu și-a diversificat suficient de credibil mesajul pentru a ieși din nișa celor 10% și a deveni un partid de masă. Nu pare să aibă încă nici liderii, nici maturitatea politică pentru a face saltul, dar are o șansă dacă știe să-și adapteze discursul, ieșind din bulele de pe Facebook în lumea reală.

Fără oamenii de afaceri, fără un mediu de business curat și predictibil, toți acești politicieni generoși pe banii altor nu ar avea ce să împartă.

PS: Este adevărat că liberalii au pierdut încrederea mediului de afaceri și pe fondul restricțiilor impuse în ultimii doi ani de pandemie, care i-a prins la guvernare. Multe afaceri mai mici sau mai mari s-au închis. Unele puteau fi salvate dacă ajutoarele promise veneau la timp, altele nu. Sub Guvernul PNL PSD UDMR economia a încetinit la sfârșitul anului, inflația a crescut, creditele s-au scumpit iar România a fost pe punctul de a intra in recesiune. PNL a intrat la guvernare în vremuri cumplite, dar a ratat ocazii la rând de a dovedi că au soluții, ocupați mai mult cu războaiele interne din partid și din coaliție decât cu adevăratele probleme din societate.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

58 comentarii

  1. Unde sunt liberalii din PNL? cu gasca la tzap

  2. PNL=PSD=hoți, la fel și UDMR și AUR. Singurul partid cinstit și modern este USR, iar românii disprețuiesc oamenii cinstiți.

    • Magicianul posdru si al fondurilor europene de apartament sifonate in liniste sigur e megacinstit :)) Era vorba de Barna. Politica nu este pentru oameni cinstiti!

    • ACUM CEVA VREME SE SPUENA CA IN PSD SUNT OFITERII SI IN PNL TURNATORII.

      LIBERALII DE LA VARFUL FOSTULUI PARTID LIBERAL A FOST EXTERMINATA DE COMUNISTI.

      PNL-UL DE ASTAZI E DOAR O FALANGA PSD = PCR. O FALANGA PSD ESTE SI AUR.

    • eu dispretuiesc USR la fel de mult cum dispretuiesc PNL si PSD si UDMR… le incadrez la tumori benigne. AUR e maligna

    • cinstit poate. dar modern nu e. poate daca te referi la comunism modern, atunci da.

    • Jane, Motz, la mine in asezare, daca razuiesti toate lozurile castigatoare, iese la lumina numele fostului primar (nu direct) si ale familiei lui (nepoti, neveste). A fost primar zeci de ani si a trecut prin toate formele de PSD, PD, PNL. E o banuiala, dar se pare ca si succesorul lucreaza tot in directia aia, desi nu sunt neamuri.
      Si toti cei ce s-au capatuit, tot prin el au facut-o. Mai mult, familia lui a fost foarte bine pusa in timpul regimului blestemat de dinainte de ’89.
      Pentru ca sunt multi ca el avem foarte putini antreprenori „curati la trup si suflet” ca sa faca miezul unui partid traditional al antreprenorilor, un partid liberal veritabil.
      Cand au inteles ca nu au loc de astia, cei ce aveau stofa de antreprenori au sters-o peste hotare si s-au risipit pe acolo. Am citit demult un articol scris de un tip care a vrut sa faca antreprenoriat IT in Romania si a esuat, locurile erau toate ocupate asa ca a plecat peste hotare. Nu cred ca avem antreprenoriat, poate putin pe ici pe colo, de imagine, avem mai degraba niste oligarhei, oligarhuti.

    • @motz ,💩💩💩 pe ma ta o 👉👌toți oamenii cinstiți din țara asta, câți mai suntem, noroc că nu mulți

  3. Peeneelee a fost un acvariu frumos decorat cu somoni viu colorati, care atragea privirile si speranta romanilor.
    Deodata, din senin si la o comanda a „cuiva” acest acvariu a fost transformat intr-o balta de peste , intr-un helesteu comercial-industrial poarta a fost deschisa si au navalit violent stiucile infometate.
    In urma acestui proces balta peeneelee s-a transformation intr-o mocirla insalubra, toti puii de somoni au fost devorati de catre falcile nesatule ale stiucilor agresive.
    Peeneele, un partid care a fost …

    • PNL s-a transformat intr-o mocirla cu mult timp in urma. N-am uitat de USL 1.0 si daca mergem mai in spate ne aducem aminte de Radu Campeanu, alt „mare”lider penelist, de fapt un turnator abject.

  4. Ba tapalaga ba, mari antreprenori in tara asta cei drept. Si ce sa zic, de parca oricum nu ei decid tot. Pt ca din pacate exista 2 feluri de antreprenori in tara asta, aia care fac shmecherii cu nemiluita si aia care isi fac o firmulita ca sa evite taxarea complet disproportionata de la PFA. Asa ca au toti maheri ca si muritorii de foame, o microintreprindere, sau 6 sau 20. Ca sa nucumva sa poti sa faci tu sau orice alt pervers de stire incitanta, vreo distictie intre ala care munceste si ala care face shmecheria. Si nu imi soune tu mie ca asta se intampla din cauza lui “marxistilor” , asta se intampla din cauza antreprenorilor shmecherasi care nu vor sa foe trasi la si plata corecta a taxelor, si nu vor fi trasi la raspundere, pt ca pentru de ei is fac parghiile, si deci ei decid.
    Scuteste-ma de culori politice, ca si tu esti tot un shmecheras. Iti place balacareala politica, ca altfel nu ai mai avea despre ce sa scrii.

    • Zici tu? Ai tu firmă sau vreo afacere? Sunt mulți oameni cinstiți care au afaceri în țara asta și care plătesc și taxe, sunt mulți cinstiți care încearcă să le și evite și pe bună dreptate. De ce crezi că nu avem afaceri super dezvoltate cum au alte țări? Sunt o mie de motive:
      1. azi ai niste taxe si niste proceduri mâine te trezești că sunt altele, deci 0 stabilitate
      2. birocrația imensă din sistemul nostru de stat, mulți aleg să-și bage un băț in … și să rămână angajați.
      3. nu există programe care sa încurajeze startup-uri dar la modul serios că așa au mai fost programe dar ghici ce? majoritatea date cu dedicație tot apropiaților cum se dau posturile la stat
      4. Te-a mâncat in … să-ti deschizi un restaurant spre exemplu, stai liniștit vin băieții să-ti ceară taxă de protecție altfel primești ANPC și ANAF săptămânal
      Și lista poate continua la nesfârșit, dar să nu uităm că fără aceste firme mici și mijlocii care sunt corecte și-si plătesc taxele am fi cam in fundul gol poate că mulți nu realizează și vorbesc așa ca să se afle-n treabă dar fără aceste firme cea mai importantă rotiță a economiei se duce in cap. De acolo vin și banii pentru pensii și banii pentru salariile bugetarilor și banii de furat ai politicienilor.

    • și chiar și așa cu tot ce am scris mai sus sunt mulți care se bat cu sistemul și vor sa dezvolte ceva indiferent de cât de greu este.

  5. Singurul partid cu adevarat antiromanesc

  6. Să-și facă partid oamenii de afaceri, nea Tapalaga, dacă simt lipsa!

  7. USR = Partidul incompetenților.
    Unde sunt ei, e jale. Vezi sectorul 1, vezi Timișoara, vezi celelalte municipii (foarte puține, din fericire) unde au primari. Vezi dezastrul făcut au avut ministere.

    • Asa e bă adevăratule
      Vezi zonele din Romania unde de peste 30 de ani au fost si sunt jupâni psd-ii
      Săracie cu ciucuri.
      Zona de sud si nord a țării mai ales.

    • Adevar graiesti. Chiar ma uitam zilele trecute cat de spectaculoase sunt orasele astea care au avut alti primari decat useristi pana acum, Buzau, Craiova, Bucuresti, extraordinar, sunt la ani lumina fata de Timisoara si Brasov unde intr-un an de zile useristii astia nenorociti au reusit sa darame tot ce au construit sarmanii oameni pana a veni ei.
      ntz, ntz…

    • Poate n-ai fost prin Teleorman? de 32 de ani acolo e PSD… nu asfalt (sau rar și prost), canalizare? un vis, gaze? stai liniștit. Sa nu mai vorbim de zona Moldova sau Sud-Est.
      Dar aia e chestia, PSD v-a dat. 100 de lei la pensie sau la salariul de bugetar ca să-i votați și data viitoare sau 1L de ulei si 2 pungi de făină.

    • @hate bă așa e, Craiova e oraș bă băiatule dar sa vezi ce-i la Giurgiu… rămâi tapet, nu-ți vine să crezi ce a făcut ăla acolo bă băiatule. vă zic, alte orașe din Europa pălesc pe langa giurgiu

  8. Inainte de a trage concluzii, corecte sau traznite, ce ar fi sa publicati toate datele sondajului? Mai exact, ce as vrea sa vad este cati dintre cei intervievati sunt antreprenori. Daca ne gandim ca si o firma mica cu 5-7 oameni are 1 antreprenor (14-20%) si 4-6 salariati, si ca sunt firme mari cu mult mai multi salariati si ca nu sunt atat de multi lucratori pe persoana fizica, cred 16% ala e de fapt masiv peste media nationala. Sau poate nu. Deci datele inainte si apoi concluziile.
    Si mai suspectez ceva. Ca sondajul a avut 900 de respondenti cu totul, dintre care doar vreo 600 au fost interesati de politica, iar 16% ai PNL-ului sunt de fapt sub 100 de oameni care au raspuns, deci complet irelevant. La fel cum traznit era si ca 80% din votantii USR sunt barbati.

  9. Liberalii sunt in mapa vicleanului Iohannis.

  10. Cum era de asteptat ,pe masura ce votantii care au parasit in timpul Alegerilor Parlamentare trecute PNL Orban (motivele acum sunt stiute de toata lumea )inteleg ce se intimpla ,se intorc la vechea dragoste . Citu dovedeste cit de bun incasator a fost si doveste clar cum el este singurul care are habar de olecuta de economie .Ciuca este in prim plan si asta se datoreza si razboiului care„ bate la usa ” ca dealtfel si masurilor luate de Guvern, masuri ce converg rapid spre a se pozitiona comform cerintelor cetatenesti si cerintelor din UE .Presedintele Iohannis s-a dovedit a fi exceptional atunci cind a numit la guvernare noua Alianta condusa evident de liberalul Ciuca si la care in mod cert are o influenta decisiva in luarea tuturor deciziilor recente ale Premierului .La nivelul politicii externe , acolo unde Presedintele are valoare adaugata si unde prerogativele il sustin , a anticipat intreaga situatie actuala si a adus in tara trupele Americane si in curind si pe cele ale Francilor, imediat dupa ce Macron recistiga Presedintia Republicii .De exceptie acest joc anticipativ al Presedintelui urmare a actiunilor ce au dus la infringerea tuturor actorilor politici ce i s-au impotrivit . Vedeti si voi unde sunt acum acestia .Romania devine o forta ,in aceasta parte de lume si meritul integral este al Presedintelui Iohannis .Ciuca are in fata inca doi ani si ceva de mandat ca si perspectiva imediata (PSD nu va cere plecarea lui Ciuca din functia de premier ) si anticipam ca actuala Coalitie sa gestioneze tara si fondurile din PNNR (se vor relaxa si conditiile de cheltuire )si in viitorul ciclu Parlamentar .Asadar pina in 2024 PNL revene puternic in jocul politic din Romania pe masura ce USR si AUR dispar din peisaj si pe masura ce toate cerintele neamului vor fi parte a realizarilor guvernului liberalului Ciuca .Este evidenta prelungirea mandatului Ciuca ca si cistigarea alegerilor din 2024 de catre actuala Alianta aflata la guvernare avind in vedere si costringerile din UE ce tin de imposibilitatea de a mai fura banii ca sa nu mai spunem de decizia cu fortele armate dinSUA si Francia ce vin „ calare pe cai albi” in Romania . Ciuca deconteaza pozitiv totul .

    • @bunule samaritean: spune-mi și mie ce bei și ce fumezi! Sau măcar spune-mi de unde ai scăpat! Se vede că cei de la Bălăceanca și Socola au intrat în concediu medical datorită Covidu-lui. Când se întorc la serviciu supraveghetorii, ia-ți cu tine idolii, intră la loc, spune-le acestora ca să vă închidă pe dinăuntru și să arunce cheia în Dunăre.

    • daca se poate, am rugamintea si eu, poti sa imi soui care va fi cotatia TLV la inceputul lunii octombrie? nu pentru mine, un prieten vrea sa stie…

  11. Nu sunt suficient de bine reprezentate noile elite economice, antreprenorii creati dupa ultima ploaie, combinagiii, sectantii economici extremisti de dreapta? Ba sunt suficient de bine reprezentati, dovada ca aici avem cota unica, spre deosebire de majoritatea tarilor din vest + legislatie a muncii in favoarea angajatorului. Pe oamenii saraci nu ii reprezinta absolut niciun partid de 32 de ani. Vocea muncitorilor nu se aude pe nicaieri. In schimb serviciile ne baga pe gat pe d-alde Drula, milionar care sustrage ilegal bani pentru cabinetul parlametnar, drept viitor ceva (Basescu 3.0). AURPSDPNLUSRUDMR = aceeasi mizerie.

  12. Traim in Ro. Partidele nu ne mai reprezinta. Sunt o clica de incompetenti ajunsi acolo catarati pe cadavre.Puteti analiza partidele din multe aspecte relevante, dar scoteti-va din cap ca vreunul din ele reprezinta altceva decat interesul propriu de capatuire.

  13. Ar fi magic sa avem un partid alcatuit mai mult din patroni. Nu condus sau dirijat de patron, dar alcatuit exclusiv din patroni, pe care sa il voteze doar patroni. Intr-o tara ca Franta sau India, unde multi o ard tarabagiu sau fermier, ar prinde un 10% in alegeri.

  14. Care liberali? Care pnl? Care ficus? Care…. nimeni????

  15. ..liberalii, continuatorii partidului istoric. Sincer, cred că n-au existat cu adevărat nici după 1989, ţinând cont de faptul că cei mai mulţi dintre ei au provenit din structurile defunctului pcr sau au fost/sunt rude ale membrilor de partid. Ce fel de liberal poate fi acela? Au existat doar oportunişti şi incompetenţi, istoria recentă o zice. Dovada cea mai clară este economia românească care are extrem de puţine influenţe liberale. De facto pnl s-a dus în 2012, odată cu usl, iar ceea ce se întâmplă acum, acceptarea psd ca partener de guvernare, asta după ce partidul lui dragnea şi dăncilă aproape că au scos România din Europa, nu poate fi acceptat de niciun electorat normal la cap care ştie bine pentru ce s-au (re)unit de fapt. Cât despre alţi liberali, de prin partide şi partiduleţe, despre cei care-şi tot caută identităţi şi locuri prin politica românească, sau despre cei care se supără şi votează dărâmarea propriului guvern alături de partide extremiste, nu prea mai e nimic de zis. PNL este cea mai mare dezamăgire din politica românească şi trebuie înlocuită cu o nouă forţă politică, un partid nou care să reprezinte cu adevărat liberalismul românesc.

  16. Îmi place articolul, dar părerea mea e ca răspunsul este evident.

    Cred că ambiția către antreprenoriat nu se pretează bine pe psihicul român, care în general e precaut și nu este încântat de risc. Precauția nu este un lucru rău, dar poate fi. Poate ăsta e motivul pentru care suntem faimoși că știm să îndurăm mult în tăcere, suntem precauți…

    Dar revenind la antreprenori, s-ar putea spune că există doar câteva clase de antreprenori autentici români:
    1. Cei conectați la sistem – firmele de casă, „asistații antreprenorialului”, care poate nu se grăbesc să își manifeste public apartenența la un partid pentru a nu se vulnerabiliza (penal);
    2. Antreprenorii din HORECA, care sunt probabil cei mai conectați politic și cel mai bine organizați. Mulți dintre ei poate vor fi declarat apartenența politica la un partid, mai ales pe plan local.
    3. IMM-uri – unde oamenii nu prea au tendința de a-și manifesta apartenența politică, din lipsă de timp și neîncredere că ar duce la ceva. Totuși din când în când se mai găsește câte unul care face saltul de la comerțul cu amănuntul la o carieră politică de succes. Cu toate astea, acel individ nu va tinde să devină un reprezentant al antreprenorilor, pentru că nu va fi intrat în politică din dorință de reprezentare, ci din ambiție pentru mai mult.
    4. Antreprenorii din IT – care probabil nu au niciun interes pentru politica și văd în asta o lume separată, față de care nu au niciun interes. Probabil sunt câțiva IT-iști implicați în politică, dar implicarea vine mai mult din considerente morale probabil și nu din dorința de a fi reprezentați politic.
    5. Mai e o categorie de antreprenori (antreprenori din nouă generație – unii și din vechea) – în general copii anilor 80 – 90, care acum sunt antreprenori în domeniul serviciilor (finanțe, HR, marketing, publicitate, etc.), dar am impresia că ăștia sunt atât de puțini (preponderent concentrați în orașele mari), și au o cotă de piață atât de mică, încât nu ar conta chiar dacă s-ar implica politic.

    Multinaționalele nu se pun, căci acestea tind să fie apolitice.

    Deci, din punctul meu de vedere, nu văd cum ar putea să existe o reprezentare politică mai puternică în cazul antreprenorilor, când clasa acestora e foarte eterogenă și oricum cei care nu au deja legături cu politicul nu au niciun interes să le capete.

    Plus că mai e și argumentul deja menționat, din punct de vedere statistic antreprenorii sunt prea puțini ca să suscite interes vreunui partid, nu sunt o masă electorală care să conteze. Deci efortul politic pentru ai coopta ar fi ineficient și asta și pentru că publicul larg nu are vreun interese să voteze măsuri favorabile antrepronoriatului.

  17. Cum mor unii dr grija USR-ului! Ce faceti măi fraților? Intrați în terpidații numai la auzul cuvântului USR? Sau aveți Ordin de zi pe Unitate ca să stropiți cu lături orice și pe oricine reprezintă o amenințare la adresa stăpânilor voștri? Spuneți-le stăpânilor voștri că de ce la e frică nu vor scăpa!

  18. @Ardei
    Vorbește frumos potaie.

  19. exista doar USL GRIVCO

  20. Liberalii reprezintă scursurile din PSD, frustrații și nemulțumiți care nu au avut acces la Ciolan,…Au avut puterea la un moment dat dar au demonstrat cât de incompetenți sunt, cu politici economice împotriva poporului, lucru care îi va costa debarcarea în ghena istoriei lângă P.N.T.C.D.!

  21. Pe bune…validati cu incredere un sondaj facut de Pieleanu? =)))

  22. dle tapalaga…daca te-ai informa mai bine inainte de a scrie ar fi exceptional.
    o tot dai cu salariul minim. pai in germania salariul minim este mai mult de 50% din salariul mediu. La noi in Romanistan salariul minim este undeva la 36% din salariul mediu. Nici nu mai luam in considerare ca aici f multe salarii sunt la negru si salariul mediu net este mult mai mare decat cel dat de institutul national de statistica.
    Discrepanta dintre salariul minim si cel mediu este imensa comparativ cu o tara civilizata. Ok inteleg…. Nu putem avea salarii ca afara. dar mi s ar parea normal ca macar proportiile sa se pastreze. Doar in tarile din lumea a3a mai exista asemenea discrepante si nu pot sa nu observ ca si tu te-ai trezit peste noapte expert in finante. Cat despre includerea USR ului in acest articol, chiar nu si avea rostul. Nu stiu sa fi luat macar o jumatate de masura in ajutorul mediului de afaceri.

    • Ar fi corect ce spui daca productivitatea ar fi „similara”
      Salariul mediu in romania este foarte mare pentru ca sunt mai multi angajati la stat decat la privat, salariile in sistemul bugetar sunt muuult mai mari decat in sistemul privat si pentru ca exista in sistemul privat niste salarii mari(la nivelul extern) pentru putini oameni, platite de niste entitati externe care au si sucursale prin romania si salariul mic. un salariu de 40.000 lei si 20 salarii de 1500 de lei iti dau o medie de peste 3000 de lei… Daca nu ai avea salarii de 1500 de lei si cel mai mic ar fi 3000 de lei atunci media s-ar atenua si s-ar rezolva si procentajul ala care-ti cauzeaza probleme. Avem salariul minim foarte mic pentru ca avem productivitatea foarte mica(educatie, lene, furtisag, lipsa de chef, habar nu am, dar asta e realitatea).

    • @unu aici nu e chiar așa… sunt cam 1.5 – 2 milioane de bugetari (f mulți oricum) si in jur de 4-5 milioane de angajați în privat. Salariile mari la stat nu toată lumea le are ci doar ăia cu pile (in linii mari) ți-o spun din experiență am lucrat câțiva ani la o companie mare de stat, regie autonomă. eu câștigăm undeva la 2500 – 3000 de lei si aveam amici la privat care câștigau cel puțin dublu pe vremea aia (acum 6-7 ani). In schimb la mine în birou chiar era adevărată faza aia că nu se putea înjura de rude că era posibil sa fie și rudele de față. și nici asta nu era problema de fapt, problema era că 90% din cei angajați pe pile o frecau pe un salariu nu foarte mare dar tot frecat se numește, și în privat sunt oameni angajați prin recomandări, diferența e că în privat dacă nu prestezi cam zbori la un moment dat, la stat nu te poate da nimeni afară. desigur, erau și piloși cu salarii nesimțit de mari.

  23. Statistica e irelevantă fiindcă e normal ca pondera întreprinzătorilor în total să fie mică. Pînă la urmă sunt mult mai mulți angajați la stat și privat decît proprietari de firme private.

    Însă, în ciuda acestei statistici irelevante din sondaj, fondul articolului e bun. PNL nu vorbește cu întreprinzătorii români. Ceea ce e o mare ratare strategică, fiindcă prin întreprinzători poți convinge mulți din angajații acestora și astfel partidul să aibă un bazin electoral stabil pe termen lung, precum are PSD-ul cu persoanele asistate din mediul rural.

    • pai de ce sa vorbeasca cu ei? aia sunt chiaburi, uita-te pe strada ce zice lumea daca e vorba de supraimpozitare sau mai stiu eu ce bazaconii: „sa plateasca domle ca au de unde”

    • @unu, exact… să-i alungăm cu pietre pe antreprenori că ne fură banii.

  24. La groapa istoriei, lângă țărăniști!

    • Dragă mare iubitor de pesedei, singurul partid care va ajunge la groapa istoriei va fi psd ca descendent direct din pcr. Cel mai corupt partid din istoria României, dovedit cu acte şi condamnări, motivul principal pentru care România nu are viitor. Ţărăniştii, peneleii şi useriştii sunt doar nişte dezamăgiri pentru că nu au avut experienţa şi luciditatea necesare atunci când au avut ocazia, asta mai ales pe fondul „ajutorului” primit din toate direcţiile. Una e să ai un electorat captiv pe profilul membrului de partid comunist, tot aparatul administrativ şi toate resursele statului, aşa cum le-a avut mereu psd, şi alta e să fii mereu în minoritate şi să ajungi la guvernare sporadic doar pentru că statul român mimează democraţia şi alternanţa la putere.

  25. Nu votez cu PNL, dar vreau să îl informez pe dl. Tapalagă că aici greșește: „reducerea contribuțiilor nu înseamnă că angajatorii le vor mări angajaților automat salariile”
    De câțiva ani de zile, angajații primesc salariu brut, din care le sunt reținute contribuțiile. Deci o reducere a contribuției, înseamnă automat un net mai mare, fără nici o intervenție a angajatorului, cum pare să creadă dl. Tapalagă.

  26. PNL a fost dintotdeauna vestiarul PSD in care baronii locali si-au schimbat culoarea politica in functie de tendinta la vot. PNL = PSD = UDMR = HAUR = Mafia care de 32 de ani au jefuit Romania

  27. don tapa, liberalii cu putine exceptii in realitate au fost pesedisti,pentru ca daca isi respectau doctrina,blazonul nici in mormant nu puteau sa faca alianta cu pesedeul lui werner
    in prezent la guvernare cu exceptia lui predoiu care e un fel dede tariceanu toti ministri liberali au legatura cu zona rosie, drept urmare avem guvern pesede
    usereul este un partid progresist travestit
    in primavara vom avea anticipate si o sa -i vezi pe toti in costume nationale si mari apropiati ai Bisericii

  28. ce naibii nu va mai covine cenzuratilor?!?

  29. Anglia are falitii ei, Franta are falitii ei, ai nostri de ce nu ies in fata?

  30. La alegerile viitoare coalitia Bolsevico-Liberala va aduna 40% din voturi, Aur 25%, UDMR 7% si restul de procente nu mai conteaza.Asta daca nu apare cevacare sa ne izbaveasca,ceea ce e putin probabil,noapte buna!

  31. E fals sa zici de Citu ca n-a performat ca banker economist, A fost economist sef si ceva economist la Banca Centrala a Noii Zeelande. L-au lasat liberalii ca s-a aliat cu PSD. Dar de fapt PSD e mai de dreapta decat USR . Vaccinarea obligatorie e masura de extremisti de stanga de asta au scazut si PNL si USR.

  32. Problema în România este că sunt foarte puțini antreprenori. PSD PNL ii vrea pe Romani sclavi la mâna întinsă ca sa poată șantajat electoratul cu măriri de pensii și salarii fictive datorită inflației. Când e vb de începerea unei afaceri statul corupt îți pune tot felul de bete in roate :)). Romania nu este omogena din cauza asta e saraca si se dezvolta greu.

  33. In Romania nu exista o cultura liberala. Oamenii de afaceri de succes sunt cei insurubati la contracte cu statul, indiferent daca sunt apropriati de psd sau pnl. E oarecum normal intr-o tara fosta comunista, dar lucrurile trebuie sa se schimbe dupa 32 de ani.
    Drula a schimbat din pix orientarea partidului, acum sunt liberali, dar refuza sa se deschida spre lumea oamenilor de afaceri ( ma refer la cei multi care fac sau ar dori sa faca ceva fara implicarea statului ). USR risca sa ramana un partid mic, bun la teorie si eficient pt cativa leaderi.
    Cred ca pnl ul are 2 variante:
    – contopirea cu psd.
    – alianta cu USR -Barna, pmp, alde.