G4Media.ro

Un tribunal din Germania a condamnat un rus la închisoare pe viață…

Foto: Wikipedia

Un tribunal din Germania a condamnat un rus la închisoare pe viață pentru asasinarea unui georgian în Berlin. Judecătorii au decis că statul rus a coordonat asasinatul

Instanța l-a găsit vinovat pe Vadim Krasikov, alias Vadim Sokolov, vinovat pentru că l-a împușcat mortal pe georgianul de origine cecenă Zelimhan Khangoșvili de la mică distanță în august 2019.

Judecătorii au ajuns la concluzia că statul rus a ordonat uciderea, ceea ce Kremlinul neagă. Verdictul de miercuri ar putea afecta relațiile deja tensionate dintre Germania și Rusia.

Într-o declarație, ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaiev, a declarat că verdictul a fost o “decizie motivată politic”.

Khangoșvili – care a trăit o vreme sub numele Tornike Kavtarașvili – a fost împușcat mortal în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin pe 23 august 2019.

Cetățeanul georgian în vârstă de 40 de ani a fost comandant rebel cecen între 2000 și 2004, când Cecenia ducea un război de independență împotriva Rusiei. El a fost solicitant de azil în Germania din 2016.

Procurorii au spus că Krasikov a venit în spatele lui Khangoșvili cu o bicicletă și i-a tras un foc în corp folosind un pistol Glock 26 silențios. Apoi el a tras încă două focuri în capul victimei în timp ce acesta zăcea la pământ, ucigându-l instantaneu, au spus procurorii. Krasikov a fost arestat la scurt timp după omor, care a avut loc la o mică distanță de parlamentul Germaniei.

În timpul procesului, procurorii au spus că atacatorul acționa la ordinele Rusiei și că aparține unei unități speciale a serviciului său secret, FSB. Cu câteva zile înainte de crimă, Krasikov dându-se drept turist a vizitat locuri turistice din Paris și apoi a făcut un tur al capitalei poloneze Varșovia, înainte de a dispărea pe 22 august fără a ieși din hotel, potrivit săptămânalului german Der Spiegel.

Anchetatorii au găsit telefonul lui Krasikov și un bilet de avion dus-întors spre Moscova pe 25 august 2019 în camera lui de hotel din Varșovia.

Procesul lui Krasikov a început în octombrie 2020, cu peste 50 de martori interogați în timpul anchetei. Germania a acuzat Rusia de slabă cooperare și a expulzat doi diplomați ruși, o mișcare reciprocă fiind adoptată și de Moscova.

Site-ul web de investigații Bellingcat a relatat că Krasikov a fost instruit de FSB și a făcut parte din echipa sa de elită. Se pare că a crescut în fostul Kazahstan sovietic înainte de a se muta în Siberia.

“El a lichidat un oponent politic ca un act de răzbunare”, a declarat procurorul Lars Malkies în instanță.

În apărarea sa, avocații au spus că suspectul era muncitor în construcții. El s-a identificat drept Vadim Sokolov și a negat că este cunoscut drept Krasikov, spunând instanței: “Nu cunosc pe nimeni cu acest nume”.

“Autoritățile statului rus au ordonat acuzatului să lichideze victima”, a declarat președintele completului de judecată, Olaf Arnoldi, după pronunțare.

“Unele platforme media au sugerat că Rusia sau chiar Vladimir Putin sunt judecați aici”, a spus judecătorul. “Asta induce în eroare: doar condamnatul este pe bancă. Dar sarcina noastră implică luarea în considerare a circumstanțelor crimei”.

Rusia a fost legată de moartea altor exilați ceceni. În 2004, doi cetățeni ruși au fost condamnați în Qatar pentru uciderea fostului lider cecen Zelimhan Iandarbîiev. Aceștia au fost condamnați la închisoare pe viață de către instanța de judecată, care a decis că aceștia acționau la ordinele guvernului Rusiei.

Rusia a negat anterior că a orchestrat uciderea lui Khangoșvili și a respins aceste acuzații ca fiind “absolut nefondate”.

Verdictul vine într-un moment de escaladare a tensiunilor cu Rusia și va testa abordarea de politică externă a noului guvern al Germaniei, condus de cancelarul Olaf Scholz, lider al Partidului Social Democrat.

Ministrul externe al guvernului de la Berlin, co-lidera Verzilor, Annalena Baerbock, a promis că va adopta o linie mai dură cu Rusia din cauza recentelor amplasări de trupe la frontiera Ucrainei și se va opune controversatului gazoduct Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania.

Surse: BBC, Moscow Times / Foto: Ambasada Rusiei la Berlin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca si georgianul ala nu a vrut sa cada de la etaj… ce era sa faca bietul rusnac?

  2. Asa arata democrația bolșevică !
    Daca mai dormim mult aceasta democrație va reveni și la noi !
    Iohannis nu se deosebește mult de Putin .