G4Media.ro

Un tribunal chinez a condamnat la moarte un bărbat care i-a dat…

foto: Captură Douyin

Un tribunal chinez a condamnat la moarte un bărbat care i-a dat foc în direct fostei sale soții, celebrul vlogger Lhamo

Potrivit canalului CCTV din China, Tang Lu a fost găsit vinovat de uciderea popularei celebrități de internet tibetane la Curtea Populară Intermediară a Prefecturii Abe din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Sentința cu moartea a fost pronunțată imediat.

Tang și Lhamo au divorțat la mijlocul anului 2020 și trei luni mai târziu, pe 14 septembrie, Tang a făcut o vizită neașteptată la casa ei din Tibet, purtând un cuțit și o găleată cu benzină. El a stropit-o pe fosta soție și i-a dat foc în timp ce ea era în direct pe internet. Două săptămâni mai târziu, Lhamo, în vârstă de 30 de ani, mamă a doi copii, a murit din cauza arsurilor.

Natura publică și violența extremă a atacului au șocat țara și au declanșat o dezbatere însuflețită asupra violenței domestice în China.

Guvernul de la Beijing a proclamat egalitatea de gen și folosește instrumentele de care dispune pentru a încerca să rezolve problema violenței domestice din țară. Dar, după o serie de cazuri de violență fatală împotriva femeilor în 2020, uciderea lui Lhamo a devenit un caz critic, creând o indignare susținută atât online, cât și offline în China.

În iulie 2020, un bărbat a fost reținut pentru uciderea și dezmembrarea soției sale după o dispută familială. Câteva zile mai târziu, poliția din Hainan a arestat un bărbat pentru că și-a ucis soția cu un cuțit bucătărie. Tot în acea lună, un bărbat din Sichuan a recunoscut că și-a ucis soția în timp ce ea dormea.

Cazurile, împreună cu statisticile naționale care spuneau că 73 de bărbați și 14 femei au fost condamnați pentru omor sau tentativa de omor a partenerului în lunile septembrie și octombrie 2020, au stârnit o dezbatere în China.

Pe măsură ce apăreau detalii despre cazul lui Lhamo, mulți oameni au afirmat că sistemul nu a reușit să o protejeze. Femeile din toată China au supranumit-o „victima perfectă”, deoarece a încercat de mai multe ori să iasă dintr-o relație abuzivă, ceea ce nu i-a reușit.

Nu a trecut mult timp după căsătoria dintre Lhamo și Tang când au început bătăile și, la început, Lhamo a fost reticentă să vorbească despre asta cu familia ei. Dar, în cele din urmă, situația s-a agravat în așa măsură, încât Lhamo s-a confesat surorii sale, Dolma, care a încercat să-l convingă pe Tang să se oprească, dar nu a avut succes. Într-un incident violent, Tang i-a dislocat umărul lui Lhamo după o partidă de poker.

Lhamo nu era dependentă financiar de Tang și ea a încercat în repetate rânduri să scape de soțul ei după ce acesta o bătea. Dolma a spus că Lhamo a mers la poliție de două ori, dar a fost respinsă pentru că era o „chestiune de familie”. În luna mai 2020 Tang s-a apropiat de Dolma la un magazin de suveniruri și a lovit-o cu pumnul în față, rupându-i maxilarul. Lhamo a reușit să obțină divorțul, dar ea s-a întors la Tang după ce acesta a amenințat că îi va ucide pe fiii lor. După ce el a continuat să o bată, ea a cerut din nou divorțul, dar custodia celor doi băieți i-a fost acordată lui Tang.

Lhamo era foarte populară pentru zâmbetul ei cald, interacțiunile autentice cu fanii și pasiunea ei pentru un fel de mâncare gătită rapid din carne de porc chinezească și orez.

Ea și-a câștigat existența în munții din Sichuan, recoltând ierburi împreună cu tatăl ei, trăind în colibe improvizate în timp ce el era la vânătoare și gătind tăiței și cartofi. În 2018, a început să-și documenteze viața pe Douyin, versiunea chineză a TikTok.

Într-o postare video, ea a explicat în legenda de ce avea mâinile crăpate și murdare. „Am chipul unui tânăr de 30 de ani, dar mâinile unui tânăr de 50 de ani. Nu mă critica pentru mâinile murdare, le folosesc pentru a face bani.”

În ultima ei postare, Lhamo s-a filmat după ce s-a întors dintr-o călătorie la munte. Purta haine tradiționale tibetane și cânta un cântec în dialectul mandarin al limbii chineze despre ospitalitatea poporului ei.

Provincia Sichuan unde locuia Lhamo este situată la est de Tibet, un stat anexat de China în 1959, cu o populație etnic diferită. Beijing-ul a fost acuzat de politici de asimilare forțată a etnicilor tibetani.

South China Morning Post

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Guvernul de la Beijing a proclamat egalitatea de gen și folosește instrumentele de care dispune pentru a încerca să rezolve problema violenței domestice din țară.” Haha, ce am mai ras. E bine sa vedem ce atrocitati se intampla in fiecare zi in China comunista, asta poate mai deschid si unii de pe la noi ochii, cei care pun botul mereu la propaganda soft chinezeasca cum ca numai in vest se intampla lucruri violente si ca societatea socialista (cu caracter chinezesc) este drumul de urmat. Afara e vopsit gardul si inauntru…
    In SUA exista problema cu armele insa in China in anumite regiuni nu mai poti cumpara cutite de bucatarie fara permis.

  2. intr-adevar este o crima de om nebun dar peste tot in lume sint o gramada de crime conjugale una mai dura decit alta La noi aproape ca nu-i saptamina fara asa ceva

  3. Pedeapsa corectă pentru faptă.