G4Media.ro

Un tribunal britanic a dispus că veganismul etic este o credinţă filosofică…

Sursa Foto: Pexels.com

Un tribunal britanic a dispus că veganismul etic este o credinţă filosofică / Veganii etici exclud toate formele de exploatare a animalelor, nu poartă haine din lână sau din piele şi nu folosesc produse testate pe animale

Un tribunal pentru litigii în materie de dreptul muncii din Marea Britanie a dispus că veganismul etic reprezintă o credinţă filosofică şi este, prin urmare, protejat prin lege, relatează vineri Press Association, citată de Agerpres.

Jordi Casamitjana a declarat că a fost concediat de League Against Cruel Sports – o organizaţie britanică ce militează împotriva sporturilor în care animalele au de suferit – după ce şi-a exprimat îngrijorarea că fondul de pensii al acesteia este investit în companii implicate în testarea pe animale.

El a susţinut că i-au fost aplicate pe nedrept măsuri disciplinare pentru că a făcut această dezvăluire şi că decizia de a-l concedia a fost determinată de credinţa sa în veganismul etic.

Vineri, la tribunalul din Norwich, judecătorul Robin Postle a explicat pe scurt hotărârea luată, potrivit căreia veganismul etic îndeplineşte cerinţele necesare pentru a fi considerat o credinţă filosofică şi, prin urmare, este protejat conform Legii privind Egalitatea din 2010. Casamitjana, în vârstă de 55 de ani, din Londra, respectă credinţa veganismului etic, a dispus de asemenea judecătorul.

Pentru ca o credinţă să fie protejată de Legea privind Egalitatea trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, printre care aceea de a fi demnă de respect într-o societate democratică, să nu fie incompatibilă cu demnitatea umană şi să nu intre în conflict cu drepturile fundamentale ale altor persoane.

Dispoziţia dată presupune faptul că veganii etici au dreptul la protecţie împotriva discriminării.

Spre deosebire de persoanele care sunt vegane din motive ce ţin strict de dietă, care exclud în totalitate alimentele de origine animală, veganii etici exclud toate formele de exploatare a animalelor, alegând inclusiv să nu poarte haine din lână sau din piele şi să nu folosească produse testate pe animale.

Judecătorul Postle a indicat în dispoziţia dată că veganismul etic este ”important” şi ”demn” de respect într-o societate democratică. ”Sunt deosebit de convins de faptul că veganismul etic constituie o credinţă filosofică”.

Casamitjana a declarat, după pronunţarea hotărârii, că este ”extrem de fericit”.

”Aceasta este o hotărâre foarte importantă pentru veganii de pretutindeni. Acest lucru va inspira şi vegani din alte ţări, care nu beneficiază de această protecţie să dezvolte cazuri care să conducă la această protecţie”, a adăugat el.

Avocatul lui Casamitjana, Peter Daly, a declarat că hotărârea ”recunoaşte, pentru prima dată, că veganismul etic poate forma caracteristici de protecţie în conformitate cu Legea privind Egalitatea, prin urmare, veganismul etic poate fi protejat de discriminare”. El a susţinut pentru Press Association că orice abuz îndreptat împotriva veganilor etici ”poate fi considerat hărţuire, aşa cum insultele rasiste sau sexiste pot fi acţiuni discriminatorii”.

Tribunalul urmează să stabilească dacă League Against Sports Cruel l-a tratat pe Casamitjana în mod nefavorabil din cauza credinţei sale în veganismul etic.

Organizaţia a declarat că l-a concediat pe Casamitjana pentru comportament neadecvat şi că asocierea deciziei cu credinţa sa în veganismul etic a fost ”eronată din punct de vedere factual”

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Mamă, și-a făcut bine treaba Google Translate cu articolul ăsta…

  2. Atatea greseli in titlu de am crezut ca este scris de grapini articolul. :))
    Veganii nu poarte
    A dispus sa veganismul
    Veganii .. sa nu folosesc

    ‘Un tribunal a dispus să veganismul etic este o credinţă filosofică / Veganii etici exclud toate formele de exploatare a animalelor, nu poarte haine din lână sau din piele şi să nu folosesc produse testate pe animale”

  3. „Veganii etici exclud toate formele de exploatare a animalelor, alegând inclusiv să nu poarte haine din lână sau din piele şi să nu folosească produse testate pe animale.”

    Astea-s cele mai usoare conditii de indeplinit. Mai greu e cu mancarea: CARNE NU (in mod evident), LAPTE NU (o mare parte din viţicile si toti vițeii nascuţi sunt tranşați relativ rapid, iar cealalta parte de vitici este tinuta [si exploatata prin reproducere obligatorie] pentru lapte); OUA NU (din motive similare de exploatare), PESTE NU PREA (cel de crescatorie sigur nu, la fel si cu icrele respective).
    Cam ce mananca veganii etici? Doar fructe, legume, suplimente alimentare si pastile cu vitamine si fier? Se poate trai, rezonabil, doar cu astea?
    [Nu sunt impotriva veganismului, fiecare sa faca cum crede ca e mai sanatos pentru organismul sau. Si nici impotriva veganismului moral, fiecare sa faca cum crede ca e mai bine.]

    # # # #
    In alta ordine de idei, daca organizatia il filmeaza pe Jordi mancand o inghetata de la toneta (care are lapte; sau orice altceva care contine lapte sau ouă) si il cheama in instanta pentru „frauda filosofica”, cerand si recuperarea prejudiciului din primul proces, ce va declara el in fata judecatorului Postle – guilty sau non guilty? 🙂

    • -Fasole(rosie, neagra, alba , pestrita, etc)
      – linte (rosie, verde, maro, neagra)
      – naut, mazare, mazare galbena, fasole pastai verde/galbena, fasole Mung
      – quinoa alba/neagra/rosie
      – tofu
      – cereale, lapte vegetal, seminte, nuci

      Sa continui?

    • Nu.

      Puteai sa zici doar „Da, cum ai zis, numai fructe si legume. In cantitati mari de tot. Plus niste capsule cu B12, D3, etc” 🙂

      Se poate trai, rezonabil, pe scara larga a populatiei, asa? Aici e mai greu raspunsul (n-am nicio idee privind implicatiile).

    • Fructe, legume, leguminoase, nuci si seminte. Carnea este rezultatul procesarii legumelor si fructelor. Multi nutrienti se pierd pe drum, evident.

  4. este o noua forma de prostie!
    nu am nimic impotriva prostiei, cat timp nu-mi impune chestii!

  5. Si ce haine poarta veganii astia? cumva poliester?
    Si ce încaltari au? Din plastic?
    Traiasca ecologistii militanti! (Si da-le Doamne ceva minte, ca deocamdata nu stiu despre ce vorbesc)

  6. Nou-nascutii au voie sa suga lapte matern?

  7. Da, ‘au voie’ pentru ca ii lasa constiinta. Laptele matern e pentru puiul mamei si nu pentru altcineva. Nu este nimeni prejudiciat.

    • Nu te supăra, dar ce pregătire ai? Ai studii în domeniul medicinii? Sau cel puțin în domeniul alimentar? Înainte de a prelua mot–a-mot o doctrină, ar fi bine să studiazi mai în amănunt ideologiile acesteia.

    • @YesKnowing Nu te supara, dar ce pregatire ai? Ai studii in domeniul logicii? Sau cel putin in domeniul limbii romane? Inainte de a impartasi lumii vorbele tale, ar fi bine sa ti le studiezi mai in amanunt. In cazul in care nu iti dai seama ce probleme de logica ai, NoKnowing vorbeste aici despre un principiu etic, nu despre nutritie. Despre nutritie nu vorbeste nici macar mai sus, unde dezvolta un concept vag ca cel de “legume”, prin clasificare si enumerare; nu iti da sfaturi de nutritie (ma gindesc ca la asta te referi cind ii ceri sa aduca pe masa studiile medicale sau “din domeniul alimentar”).

    • Armand, te intrebi de unde pana unde. Am avut probleme de sanatate vreo 10 ani. Doctorii nu au putut face mai nimic asa ca am inceput sa ma informez. Am facut niste modificari si acum e mult mai bine. Cat despre partea etica: daca te documentezi chiar si superficial vei ajunge repede la concluzia ca animalele sunt sclavele noastre. Vezi cam cum arata si functioneaza fermele si te vei duce repede cu gandul la lagarele de concentrare. Dar te inteleg ca nu poti renunta la carne. Dar sigur poti reduce portia si e win-win.

    • Scuze raspunsul era pt yesknowing.

    • YesKnowing. Ce ma intrebi pe mine ar trebui sa te intrebi pe tine. Ceea ce tu crezi nu e tot o doctrina? Daca da, cum ai ajuns sa o asimilezi? Eu cred ca ai fost manipulat de mic, si practic n-ai avut de ales. Poti nega asta? Daca da , explica

  8. Bine, bine, dar lana este foarte buna pentru haine, macar 50% din copoziție.In plus, animalele se tund primavara, le ajuti sa suporte mai usor caldura de vara, etc.

    • Pai le cresti doar pentru lana? Sau si pt carnea pe care „ne-o dau”? Iar laptele nu cumva se cuvenea puiului? Pui care este folosit pt carnitza?