G4Media.ro

Un tânăr arab, cetățean al Israelului, victima unui accident auto, a fost…

Foto: captură video

Un tânăr arab, cetățean al Israelului, victima unui accident auto, a fost răpit din spital la Jenin și “ucis de teroriști palestinieni” susține unchiul său

Unchiul unui lui Tiran Fero, în vârstă de 18 ani, care a fost răpit marți de bărbați înarmați palestinieni dintr-un spital din orașul Jenin din nordul Cisiordaniei, a declarat că nepotul său era încă în viață și era conectat la un ventilator în momentul în care a fost luat, porivit The Times of Israel.

„Aceasta este un asasinat. Este un atac terorist. Era sedat și conectat la aparate de respirat, era în viață”, a declarat Edri Fero într-un interviu acordat miercuri postului public de televiziune Kan, din Israel.

Tiran Fero, din orașul Daliyat al-Karmel, cu majoritate druză, a fost grav rănit într-un accident de mașină în Jenin și a fost transportat la un spital din acest oraș palestinian din cauza stării sale grave.

Relatările inițiale ale armatei israeliene și ale presei palestiniene au indicat că Fero murise deja când a fost răpit de bărbați înarmați neidentificați. Cu toate acestea, mărturia unchiului său a sugerat contrariul.

„Trăgeau în aer și strigau în arabă… nimeni nu a îndrăznit să îi oprească”, a declarat Edri Fero pentru Kan. „L-au deconectat de la aparate și l-au aruncat într-o mașină”.

Într-un interviu anterior cu Kan, Edri Fero a descris 20-30 de bărbați înarmați care au luat cu asalt spitalul.

„I-am văzut cu ochii noștri. Erau înarmați, au venit ca și cum ar fi fost intifada”, a spus el, făcând referire la violențele palestiniene din anii 1980 și începutul anilor 2000.

„Dacă nu ne-am fi conformat, am fi fost răpiți noi înșine. Abia am scăpat și ne-am ascuns undeva până când forțele de securitate [israeliene] ne-au scos de acolo. Am fost norocoși. A fost ca o scenă dintr-un film, greu de descris”, a spus el.

Referindu-se la accidentul de mașină în care a fost implicat nepotul său, Edri a declarat că Tiran „călătorise la Jenin pentru a-și repara mașina împreună cu un prieten”, adăugând că „probabil că a pierdut controlul vehiculului pe drum”.

Prietenul lui Tiran a fost transferat la un punct de control din apropiere înainte de a fi transportat de urgență de către armată la un spital din Israel.

Mai multe surse palestiniene au indicat că trupul lui Tiran este ținut în tabăra de refugiați din Jenin.

Un oficial palestinian de rang înalt a declarat pentru cotidianul israelian Ha’aretz că suspecții au răpit cadavrul, crezând că Tiran era un soldat israelian sub acoperire.

Oficiali israelieni și ai Autorității Palestiniene sunt implicați în eforturile de a returna corpul lui Fero familiei sale, alături de familia lui Tiran, de primarul din Daliyat al-Karmel, de liderul spiritual al comunității druze și de primarul din Jenin. Druzii practică o religie monoteistă diferită de islam și reprezintă circa 2% din populația Israelului.

Vorbind cu Kan miercuri, tatăl lui Tiran, Hussam, a declarat că întreaga instituție de securitate israeliană a fost în contact cu familia.

„Încearcă să facă totul pentru a-l scoate de acolo”, a spus Hussam. „Este doar un băiețaș, nici măcar nu a terminat încă școala. Nu este un soldat”.

Un alt unchi al lui Tiran, identificat de Kan ca fiind Rafik, a declarat pentru postul de televiziune că familia a plasat întreaga responsabilitate pentru incident pe seama Autorității Palestiniene.

Miercuri dimineață, legătura armatei cu palestinienii a anunțat că punctele de trecere Jalamah și Salem din nordul Cisiordaniei vor fi închise până la noi ordine în urma incidentului.

Punctele de control sunt folosite cu precădere de arabii cetățeni ai Israelului (20% din populație) care călătoresc în orașul palestinian Jenin și în zona înconjurătoare pentru afaceri sau pentru agrement, precum și de palestinienii care trebuie merg la muncă în Israel.

Se așteaptă ca închiderea să aibă un impact economic asupra zonei Jenin.

În ultimele luni, Jenin a fost considerat un important focar de terorism. Bărbați înarmați palestinieni, în special în nordul Cisiordaniei, au vizat în mod repetat trupele israeliene care efectuau raiduri de arestare, precum și posturi militare, soldați care operează de-a lungul barierei de securitate din Cisiordania, așezări israeliene și civili pe drumuri.

Incidentul din Jenin a avut loc în contextul în care armata continuă o ofensivă antiteroristă majoră, concentrată în principal asupra orașelor Jenin și Nablus, ca răspuns la o serie de atacuri palestiniene care s-au soldat cu 29 de morți în Israel și în Cisiordania de la începutul anului.

Operațiunea a dus la peste 2.000 de arestări în raiduri aproape nocturne, dar a provocat și moartea a peste 130 de palestinieni, mulți dintre ei – deși nu toți – în timp ce comiteau atacuri sau în timpul confruntărilor cu forțele de securitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...