G4Media.ro

Un sanctuar al cerbului lopătar, amenajat pe 700 de hectare împrejmuite de…

Sursa foto: captură video

Un sanctuar al cerbului lopătar, amenajat pe 700 de hectare împrejmuite de pădure, stârnește nemulțumirea localnicilor dintr-o comună din Arad

Un sanctuar pentru cerbii lopătari este amenajat pe 700 de hectare, într-o pădure de stat din zona localităţii arădene Ţipar, care a fost îngrădită şi este supravegheată video, ceea ce a stârnit însă nemulţumirea unor localnici, care acuză că a fost blocată migraţia animalelor, iar căprioarele le distrug acum culturile.

Directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în pădurea de lângă Ţipar este în derulare un proiect de protejate a cerbului lopătar şi a fost nevoie ca sute de hectare să fie împrejmuite cu garduri, astfel încât inclusiv vânătoarea să fie strict controlată.

„Pădurea este un complex de vânătoare, unde se creşte şi se recoltează controlat cerbul lopătar. Proiectul are ca scop conservarea genofondului, pentru că s-a constatat că gena cerbilor din această zonă este una foarte bună. A fost împrejmuită o suprafaţă de 716 de hectare din pădurea care are în total 868 de hectare, iar aici avem practic un sanctuar pentru această specie, dar şi pentru alte animale sălbatice”, a spus Teodor Ţigan.

El a precizat că măsura împrejmuirii pădurii, pe care unii localnici o contestă, a fost luată şi pentru a se opri furturile de lemne sau deversarea ilegală de deşeuri.

”Am avut probleme cu furturile de lemne de-a lungul anilor, iar acest lucru a fost rezolvat de garduri, chiar dacă sunt persoane nemulţumite că s-a realizat împrejmuirea. Totul a fost făcut perfect legal, mai există păduri împrejmuite în ţară”, a spus şeful Direcţiei Silvice.

Localnicii care şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la gardurile instalate spun că acestea au oprit migraţia naturală a unor animale.

„Nu mai iese niciun animal din pădure, dar nici nu mai intră. Acum, terenurile agricole sunt afectate de numeroase căprioare care distrug culturile şi care ar fi trebuit să trăiască în pădure. Migraţia naturală a animalelor este blocată, dar şi noi localnicii suferim, pentru că nu mai putem intra în pădurea în care am copilărit nici pentru o scurtă plimbare”, s-a plâns un localnic.

Referitor la nemulţumirea unor săteni faţă de crearea sanctuarului, primarul comunei Sintea Mare – de care aparţine localitatea Ţipar, Ciprian Ban, a declarat, pentru AGERPRES, că împrejmuirea pădurii este benefică.

„S-a făcut bine că animalele sunt ţinute practic într-un ţarc, pentru că înainte fermierii erau şi mai afectaţi de distrugerea culturilor. Dacă unii vor să facă plimbare în pădure, pot să vină la Sintea Mare, că e aproape şi în pădurea de aici e liber accesul, le-am făcut şi drum asfaltat. Înainte să existe gardurile, hoţii de lemne făceau prăpăd, dar şi gunoaiele domneau în pădure. Acum locul este protejat, dar niciodată nu poţi mulţumi pe toată lumea”, a spus edilul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...