G4Media.ro

Un rinichi de porc a funcționat într-un corp uman timp de peste…

Sursa Foto: Pexels

Un rinichi de porc a funcționat într-un corp uman timp de peste o lună / Cercetători: Este cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc modificat genetic a funcționat la o persoană fără să fie respins

Timp de mai bine de o lună, un rinichi de porc care a fost transplantat într-un corp uman a funcționat în mod normal – un pas pe care chirurgii speră că poate duce într-o zi la utilizarea acestui tip de operație pentru a salva viețile pacienților. Operația experimentală a fost efectuată cu acordul familiei unui bărbat care fusese declarat în moarte cerebrală și care și-a donat corpul științei, transmite CBCnews.

Anunțat miercuri de NYU Langone Health, acest experiment marchează cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc modificat genetic a funcționat la o persoană, au declarat cercetătorii. Bărbatul care a primit organul a fost „menținut cu o inimă care bătea, cu ajutorul unui ventilator”, potrivit unui comunicat de presă.

„Această lucrare demonstrează că un rinichi de porc – cu o singură modificare genetică și fără medicamente sau dispozitive experimentale – poate înlocui funcția unui rinichi uman timp de cel puțin 32 de zile fără a fi respins”, a declarat într-un comunicat Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone, care a condus procedura din 14 iulie.

Problemele de respingere în trecut cu transplanturile de la animale la oameni, sau xenotransplanturile, au dus la eșecuri, în mare parte din cauza sistemului imunitar al oamenilor care atacă țesutul străin. Acum, însă, oamenii de știință folosesc modificarea genetică pentru a potrivi mai bine aceste organe cu corpurile umane.

Anul trecut, de exemplu, chirurgii de la Universitatea din Maryland au făcut istorie prin transplantul unei inimi de porc modificate genetic la un bărbat pe moarte care nu mai avea alte opțiuni. Acesta a supraviețuit timp de două luni înainte ca organul să cedeze, din motive care nu sunt pe deplin înțelese, dar care oferă lecții pentru încercările viitoare.

În cel mai recent caz, cercetătorii sunt pregătiți să urmărească performanța rinichiului pentru a doua lună.

Universitatea Alabama din Birmingham a raportat, de asemenea, un alt succes de xenotransplant. Într-un studiu publicat miercuri în revista JAMA Surgery, cercetătorii conduși de chirurgul de transplant de la UAB, Dr. Jayme Locke, au constatat că un xenotransplant de porc la om a asigurat „funcția de menținere a vieții a rinichiului” la un om decedat timp de șapte zile.

„Deoarece studiul nostru reprezintă un singur caz, generalizabilitatea constatărilor este limitată”, notează autorii, dar adaugă că studiul „prezintă xenotransplantul ca o soluție potențială viabilă la o criză de lipsă de organe responsabilă de mii de decese care pot fi prevenite anual”.

Potrivit Organ Procurement and Transplantation Network (Rețeaua de procurare și transplant de organe), în SUA există în prezent peste 100.000 de persoane care așteaptă un transplant de organe din toate categoriile. Însă numărul de donații de organe este relativ mic în comparație. Din ianuarie până în iulie anul acesta, au fost efectuate în total 27.169 de transplanturi, potrivit rețelei.

Posibilitatea ca rinichii de porc să ajute într-o bună zi la reducerea penuriei de organe transplantabile a convins familia lui Maurice „Mo” Miller, în vârstă de 57 de ani, din nordul statului New York, să doneze corpul acestuia pentru un transplant experimental de rinichi de porc realizat de echipa de la Universitatea din New York.

„M-am luptat cu acest lucru”, a declarat sora sa, Mary Miller-Duffy, pentru The Associated Press. Dar ea a spus că îi plăcea să-i ajute pe alții și „cred că asta este ceea ce și-ar fi dorit fratele meu. Așa că le-am oferit fratele meu”.

„El va fi în cărțile de medicină și va trăi pentru totdeauna”, a adăugat ea.

În urmă cu doi ani, echipa de la Universitatea din New York a transplantat, pentru prima dată, un rinichi de porc la un om care nu a fost respins imediat. La acea vreme, corespondentul medical șef al CBS News, Dr. Jon LaPook, a vorbit cu Montgomery într-un interviu exclusiv.

„Rinichiul a căpătat o frumoasă culoare roz și imediat urina a început să iasă din ureter”, a spus Montgomery despre procedură. „…A fost o tăcere totală timp de câteva minute, în timp ce noi cam asimilam ceea ce vedeam, ceea ce a fost incredibil. Era un rinichi care funcționa imediat”.

Montgomery și-a exprimat speranța că această cercetare ar putea însemna „că nimeni nu va mai fi nevoit să moară așteptând un organ”.

„Cred că va fi ceva care, știți, în cele din urmă va fi perfecționat până la punctul în care va fi o alternativă la un organ uman”, a declarat el pentru LaPook. „…am speranțe.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. și șoșoca funcționează fără probleme ….