G4Media.ro

Un pacient bolnav de COVID-19 de la Spitalul Judeţean Sibiu a fost…

sursa foto: Pexels

Un pacient bolnav de COVID-19 de la Spitalul Judeţean Sibiu a fost transferat în străinătate / Este primul bolnav de coronavirus care va fi tratat peste granițe

Un bărbat diagnosticat cu COVID-19, internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, a fost transferat în străinătate, la solicitarea familiei, fiind primul caz de acest fel din acest spital, a precizat, pentru AGERPRES, directorul medical al spitalului, medicul Florin Grosu.

„Am avut o solicitare de transfer în străinătate. (Pacientul n.r.) a fost transferat în condiţii de siguranţă, asigurat medical, la solicitarea familiei”, a explicat Florin Grosu.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional din Sibiu, Alexandra Păcurar, a confirmat, pentru AGERPRES, că un bolnav a fost transferat din Sibiu în Germania, cu un charter privat.

„Confirmăm că am avut un zbor ambulanţă în data de 18.11.2020 care a preluat un pasager cu ţara de destinaţie Germania”, a spus Alexandra Păcurar.

Ulterior, spitalul sibian a explicat că transferul a fost cerut deoarece pacientul avea nevoie de aparatul ECMO, numit popular „plămân artificial”.

„În urma apariţiei în mass-media a unei ştiri privind transferul unui pacient al SCJU Sibiu în străinătate, facem următoarele precizări: în data de 17 octombrie, la solicitarea familiei, un pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost transferat în Germania, respectându-se toate protocoalele de transfer intra-spitalicesc. Pacientul era în stare gravă, a fost preluat de o echipă medicală şi asistat în timpul transferului cu aparat ECMO”, se precizează în comunicatul SCJU Sibiu.

La SCJU sunt trataţi cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19 din judeţul Sibiu.

Judeţul Sibiu, cel mai afectat de pandemie, înregistrează o rată a infectării de 9,01 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în creştere uşoară faţă de ziua precedentă când rata a fost de 9 la mia de locuitori, potrivit raportării transmise, joi, de Grupul de Comunicare Strategică.

Niciun alt pacient bolnav de Covid-19 nu a mai fost transferat până acum din România în străinătate.

La începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în cazul în care spitalele din țară nu mai fac față pandemiei, există un plan B. Potrivit șefului statului, este luat în calcul inclusiv transferul în străinătate al pacienților aflați în stare gravă din cauza COVID-19.

”Am discutat această variantă cu ministrul Sănătății și chiar dacă în momentul acesta în România există spațiu și la terapie intensivă, și locuri pentru bolnavi care nu au încă forme foarte grave, am inițiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relații speciale și sper să nu ajungem acolo, dar, in extremis, da, avem contacte și le vom valorifica”, a spus președintele pe 6 noiembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Auzi, la solicitarea familiei???Altii asteapta de 2 ani o aprobarea, iar aici …tac-pac…In orasul bossului se intampla cu adevarat minuni-ce-ti doresti ti se indeplineste.Trebuie doar sa soliciti, vorba aia”mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste nimic.”

  2. N-o sa vedeti străini transferați la spagarii din România.

  3. Unul singur la 150-200 decese pe zi, rata mortalitate ATI 70-80%? Hmmm … avem o tara care isi omoara platitorii de taxe, pentru a pastra aparentele.

  4. Întrebați generații de spitale, președinții de CJ, si pe miniștrii sănătății care s-au perindat pe la conducerile spitalelor și institutiilor de mai, nu au găsit de 30 de ani de la revolutie vreo 200.000 de euro pentru fiecare spital sa aiba un ECMO in dotare.Pentru fântâni arteziene prin spitale si alte nimicuri s-au găsit.Sa ne fie rusine ca nație ca nu suntem in stare sa progresam din cauza sistemului bolnav din politica romaneasca