G4Media.ro

Un ONG înființat de UDMR cere donații pentru plata amenzii primite de…

Sursa Foto: Facebook

Un ONG înființat de UDMR cere donații pentru plata amenzii primite de primarul din Sfântu Gheorghe / Antal Arpad a fost sancționat pentru că a ”împodobit” orașul cu steaguri și cocarde în culorile drapelului Ungariei

Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Miko Imre”, înfiinţat de Uniunea Democrată Maghiară din România, a lansat o colectă de bani în sprijinul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care, în urmă cu câteva zile, a fost amendat de către Prefectura Covasna cu suma de 10.000 de lei pentru pavoazarea oraşului cu steaguri şi cocarde roşu-alb-verde de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie, transmite Agerpres.

Conducerea Serviciului menţionează, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că „nu este doar o problemă a primarului, ci a întregului oraş” şi solicită membrilor comunităţii maghiare să dea dovadă de solidaritate donând, în mod simbolic, câte un leu pentru plata amenzii.

„Solicităm donatorilor să doneze câte un leu. (…) Donaţia poate fi făcută personal în cutia amplasată la sediul Serviciului din strada Martinovics 2, iar de luni va fi posibilă şi plata online pe site-ul www.mikoimre.ro” , se arată în postare.

Primarul Antal Arpad a primit săptămâna aceasta două amenzi a câte 5.000 de lei pentru arborarea steagurilor roşu-alb-verde în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, precum şi a cocardelor în aceleaşi culori amplasate pe stâlpii din oraş cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Antal Arpad a mai fost sancţionat din aceeaşi cauză în ultimii doi ani, tot cu câte 10.000 de lei, de către conducerea Prefecturii Covasna, pe motiv că nu a respectat prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.

Edilul a declarat, pentru AGERPRES, că va contesta amenda în instanţă, aşa cum a procedat şi cu cele anterioare, arătând că, potrivit legii, minorităţile naţionale îşi pot folosi însemnele şi simbolurile naţionale la evenimentele proprii şi nu vor renunţa la acestea.

Potrivit acestuia, steagurile arborate sunt simboluri ale comunităţii maghiare de pretutindeni şi nu trebuie confundate cu drapelul Ungariei.

„Statalitatea este dată de stemă pe un steag şi nu aţi văzut niciun steag cu stema Ungariei. (…) În continuare spun acest lucru şi, probabil se va înţelege la un moment dat, deci nu sunt steagurile Ungariei, ci sunt steagurile şi simbolurile comunităţii maghiare pe care le folosim pentru că a fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Dacă pentru asta sunt amendat, evident, voi merge în instanţă şi dacă instanţa o să dea dreptate celui care mă amendează, voi plăti amenda. (…) Deci nu renunţăm la simbolurile noastre şi sperăm că, la un moment dat, se va înţelege diferenţa dintre steagul unui stat şi steagul unei comunităţi. (…) Legea spune că putem folosi simbolurile noastre, iar simbolul comunităţii noastre nu este simbolul statului maghiar”, a precizat Antal Arpad.

Foto: Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Daca steagurile au fost arborate la adrese private amendaa fost un abuz. Daca au fost arborate pe institutii ale statului roman atunci se schimba calimera. Sinar trebui ceva mai mult decat o amenda. Comunitatea lui locala sunt cetateni ai statului roman,primaria e finantata de bugetul Romaniei.

    • Bugetul României e finanțat de cetățeni. La fel, bugetul local e finanțat de cetățenii. De cetățenii care locuiesc în orașul Sepsiszentgyorgy/ Sfântu Gheorghe. Care cetățeni sunt mai degrabă atașați de culorile roșu-alb-verde, decât de albastru-galben-roșu. Și care au dreptul să își decoreze orașul cum vor ei, cu ocazia unei sărbători care pentru ei înseamnă ceva. Pentru Gică din Văscăuți sau Mitică din Bukres nu înseamnă nimic, deci nici nu are cum să îi afecteze…

    • Daca cetatenii romani din Covasna sunt atasati de culorile respective,exista varianta de a cere cetatenia tarii care chiar are drapelul national in culorile respective. In rest cetatenii romani din orice judet trebuie sa respecte legile in vigoare in Romania,care interzic arborarea drapelului altui stat pe institutii publice. Cate draq de steaguri ale Mexicului ai vazut pe Capitoliu de exemplu?

  2. Care instituții publice cocoșel? Că e vorba de niște stâlpi de iluminat.