
Un nou tip de RMN, mai puternic, oferă imagini de o acurateţe fără precedent pentru creierul copiilor / Va ajuta la o mai bună înţelegere a efectelor expunerii prenatale la alcool
Imagini ale creierului unui copil de şase ani cu o precizie fără precedent: cercetătorii de la Comisia Franceză pentru Energie Atomică (CEA) speră ca, prin utilizarea unei inovaţii tehnologice, să poată înţelege mai bine tulburările de neurodezvoltare şi bolile cerebrale la copii, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Instalat din 2007 la un centru de cercetare CEA (Neurospin) de pe platoul Saclay (Essonne), puternicul RMN care a produs aceste imagini este folosit deja pentru adulţi. Adaptarea acestei tehnologii pentru utilizarea la copii şi obţinerea aprobării de la autorităţile sanitare pentru această utilizare au necesitat câţiva ani de cercetare şi dezvoltare, au explicat cercetătorii miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.
Pentru Dr. David Germanaud, neurolog pediatru la Institutul Robert Debre pentru Copil şi Creier şi cercetător la CEA, aceasta este o „premieră mondială la acest nivel de tehnologie şi siguranţă imagistică”.
Datorită unei rezoluţii mai bune a imaginii şi a unui contrast sporit, acest RMN de şapte Tesla (o unitate de măsură numită în onoarea fizicianului sârb Nikola Tesla), comparativ cu 1,5 sau 3 pentru aparatele RMN folosite de obicei în spitalele universitare, permite observarea „detaliilor fine ale creierului, vascularizaţia, metabolismul cerebral şi activitatea acestuia la nivel individual”, a explicat el.
Scopul este de a înţelege mai bine tulburările de neurodezvoltare şi bolile cerebrale ale copilăriei.
„La copiii a căror funcţie cognitivă este grav afectată şi al căror cerebel este prea mic, am demonstrat că regiunile cele mai afectate ale cerebelului sunt regiuni mai implicate în funcţia motorie”, a explicat dl Germanaud.
De asemenea, la nivelul cortexului cerebral „pot exista mici malformaţii responsabile pentru anumite epilepsii infantile: atunci când le detectăm din timp, putem, la unele dintre ele, să sugerăm intervenţia chirurgicală, să îndepărtăm leziunea şi să vindecăm epilepsia, şi cu cât o facem mai devreme, cu atât mai bine”, a explicat dl Germanaud.
Acest progres în imagistică deschide, potrivit lui, „noi perspective pentru cercetarea tulburărilor de neurodezvoltare şi a bolilor cerebrale ale copilăriei”.
Un alt exemplu de aplicaţie: o mai bună înţelegere a „unei alte tulburări de dezvoltare cauzată de expunerea prenatală la alcool”.
„Aceşti copii pot avea semne fizice, ceea ce numim ‘sindrom alcoolic fetal’, dar uneori nu au, dar, în orice caz, alcoolul le-a perturbat dezvoltarea creierului”, a explicat neurologul pediatru. „Ne-am dat seama că cerebelul lor ar putea fi malformat”, a adăugat el.
De asemenea, „descifrarea dezvoltării abilităţilor cognitive şi a învăţării va putea fi luată în considerare mult mai mult la nivel individual”, potrivit cercetătorilor.
Aceştia vor desfăşura un proiect de cercetare de trei ani care va studia cerebelul şi cortexul cerebral pe un număr de aproximativ 100 de copii, împărţiţi în trei grupuri de aproximativ 30 de indivizi. Primul grup va fi compus din copii cu epilepsie, al doilea din copii cu tulburare din spectrul alcoolic fetal, iar ultimul va fi un grup de control, permiţând studiul dezvoltării cerebrale sănătoase.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.