G4Media.ro

Un nou supercomputer pentru cercetări de ultimă generaţie, lansat în Berlin. Costă…

Un nou supercomputer pentru cercetări de ultimă generaţie, lansat în Berlin. Costă 30 de milioane de euro și este capabil să efectueze până la 16 catralioane de calcule pe secundă

Unul dintre cele mai puternice computere din lume a fost lansat la Institutul Zuse din Berlin, informează sâmbătă agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Computerul, care a fost numit Lise, oferă oamenilor de ştiinţă din nordul Germaniei servicii deosebit de complexe, alături de geamănul său, Emmy, din oraşul Goettingen, a anunţat vineri Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării şi Cancelaria Senatului din Berlin.

Sistemul de aproximativ 30 de milioane de euro este capabil să efectueze până la 16 catralioane de calcule pe secundă, sau 16 petaflopi. Această capacitate îl situează pe locul al 13-lea în lista celor 500
cele mai rapide supercomputere din lume.

Sistemul din cele două locaţii a fost numit după fiziciana Lise Meitner (1878-1968) şi matematiciana Emmy Noether (1881-1935).

Cele două computere se vor afla în viitor la dispoziţia oamenilor de ştiinţă din instituţii de cercetare din Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg – Pomerania Inferioară, Saxonia Inferioară şi Schleswig-Holstein. Ele sunt utile pentru calcule extrem de complexe asupra vremii, climei şi mediului, precum şi pentru dezvoltarea de medicamente eficiente sau a noilor materiale, notează DPA.

Jumătate din finanţare este asigurată de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania şi de statele federale din nordul Germaniei. În 2001, ele şi-au unit forţele formând o alianţă pentru a promova sistemele de calcul de înaltă performanţă.

Recent, o echipă berlineză de matematicieni, chimişti şi medici au reuşit să dezvolte un nou calmant cu ajutorul acestor computere gemene. Pe baza modelelor şi simulărilor matematice, cercetătorii au putut prezice modul în care moleculele analgezice acţionează asupra corpului. După simulări încununate de succes, noul medicament este în prezent testat în cadrul unui studiu clinic, au indicat cercetătorii.

Foto: Zuse Institut, Berlin / Sursa: zib.de

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Slabut. Consuma computing power-ul pe calcule inutile bazate pe formule gresite. Fuziunea nucleara nu se doreste ca ar nenorocii Imperii. + E destul de greu sa reproduci Soarele pe Pamant. 🙁

  2. Alo, Redactia, cat e un catralion, mai?

  3. Bun! Va fi folosit sa numere imigrantii din Germania, foarte folositor.

    • Intenţia e bună, doar că ai greşit termenul. Refugiaţii voiai să zici, cum naiba vrei să răspândeşti isteria xenofobă şi propaganda lui tata Dughin vorbind *rumînilor* despre imigranţi? Păi nu-s ei imigranţii numer einţ în Germania din 2017 încoace?

      Jur can nu mai suport amatorii care se îmbulzesc să facă munca de jos a postacilor pe gratis. Fără instructaj prealabil, fără finisaj, fără disciplina mesajului, mai rău încurcă, ‘tule entuziasmul amatoricesc de ţărănoi.