G4Media.ro

Un nou motiv de dispută între Regatul Unit și Bruxelles/ Londra, acuzată…

sursa foto: Pixabay.com

Un nou motiv de dispută între Regatul Unit și Bruxelles/ Londra, acuzată că vrea să ocolească acordul Brexit/ Mărul discordiei: Un proiect de lege pe tema pieței interne în privința Irlandei de Nord și a ajutoarelor de la stat

Guvernul britanic plănuiește o legislație care ar submina ultima versiune a acordului pe tema Brexitului la care s-a ajuns în octombrie. Demersul amenință să perturbe actualele negocieri comerciale dintre UE și Regatul Unit, care ar urma să se reia marți, la Londra, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Susținătorii Brexitului se tem că acordul de retragere, care prevede un protocol menit să împiedice revenirea la o frontieră dură în Irlanda de Nord, ar face imposibilă suveranitatea reală a Regatului Unit, din cauză că Londra este legată de Bruxelles prin domenii importante, precum ajutorul de stat și politica vamală.

Părând să sporească tensiunile dintre cele două părți, David Frost, negociatorul-șef din partea Regatului Unit, a promis la sfârșitul săptămânii trecute că Regatul Unit nu va deveni un ‘vasal’ al UE convenind un acord comercial care ar include niște așa-zise ‘clauze-marjă’ de acțiune care să stabilească niște reglementări și niște standarde valabile pentru ambele părți.

Care sunt obiecțiile guvernului Regatului Unit?

Este vorba despre două aspecte-cheie ale protocolului revizuit cu privire la Irlanda de Nord pe care, anul trecut, Johnson le-a convenit cu liderii UE. Primul este Articolul 10, care prevede că legea UE cu privire la ajutorul de stat se va aplica în Regatul Unit produselor comerciale din Irlanda de Nord.

Asta înseamnă că guvernul britanic este obligat să anunțe Bruxelles-ul cu privire la orice decizie de stat care ar putea afecta afacerile din regiune – o eventuală obligație cu grave urmări, despre care susținătorii Brexitului afirmă că este incompatibilă cu o deplină suveranitate.

Al doilea punct este legat de condiția ca firmele nord-irlandeze să trebuiască să completeze niște declarații de export atunci când ar trimite mărfuri în Marea Britanie; susținătorii Brexitului afirmă că acest lucru este incompatibil cu angajamentul potrivit căruia Irlanda de Nord ar avea un ‚acces fără resticții’ pe piața internă a Regatului Unit.

De ce este atât de problematic protocolul pe tema Irlandei de Nord?

Din cauză că Johnson a promis ca acordul său de divorț pe tema Brexitului va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană ‘absolut total’, chiar dacă Irlanda de Nord va continua să respecte reglementările vamale ale UE, TVA-ul, ajutorul de stat și standardele pe tema produselor.

Protocolul a creat un acord special pentru Irlanda de Nord ca pe un mijloc de a soluționa problemele legate de prevenirea unei ‘frontiere economice dure’ pe Insula Irlandei, dar, în ultimele luni, prelungirea acestor obligații a devenit tot mai dură.

Cum Lordul Frost pleda pentru un acord de liber schimb tot mai consistent, prăpastia dintre viitoarele relații comerciale ale Marii Britanii și ale Irlandei de Nord cu UE se adâncea, ajutorul de la stat și reglemenetările cu privire la export fiind două dintre cele mai concludente exemple.

Negociatori din partea ambelor părți cred că aceste diferende pot fi soluționate prin negocieri, dar șansele unui acord au scăzut în această vară și par să se fi pierdut în fața celor de la Whitehall (zona londoneză în care se află instituțiile guvernului britanic, n. red.)

Cum încearcă guvernul să ocolească protocolul?

Persoane la curent cu planurile afirmă că legea cu privire la piața internă a Regatului Unit ar contraveni ambelor obligații stipulate în tratatul de retragere. În privința ajutoarelor de la stat, legea ar urma să includă niște clauze care definesc foarte strict obligația de a informa Bruxelles-ul în privința subvențiilor acordate, numai ministrul comerțului putând decide dacă UE poate fi notificată sau nu.

Într-un mod similar, este de așteptat să se specifice că, în cazul ‘nerespectării’ obligațiilor din acordul de retragere, companiile nord-irlandeze nu vor fi obligate să completeze declarații de export atunci când trimit produse în Marea Britanie.

Potrivit declarațiilor a două persoane la curent cu subiectul, clauzele din acordul de finanțare din toamnă, folosite pentru ca ministrul de finanțe să poată legifera bugetul național, vor avea un efect aproape similar și asupra unor eventuale obligații de a colecta impozitul pe produsele care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie.

ames Webber, partener al firmei de avocatură Shearman & Sterling, care a contribuit la recentul raport al Centrului pentrun politica Brexitului prin care se cerea respingerea acordului de retragere, a declarat noua lege a Regatului Unit va înlocui protocolul pe tema Irlandei de Nord. “Practic, guvernul va trebui să retragă două prevederi din acordul de ieșire și să spună că, deocamdată, cel puțin din punctul de vedere al legislației din Regatul Unit, instanțele trebuie să respecte prevederile Regatului Unit cu privire la piața internă, și nu acordul de retragere“, a spus el.

Care ar fi eventualele consecințe?

Impactul legislației ar avea cosecințe grave, care ar putea chiar să depășească limitele Brexitului. Bruxelles-ul a repetat cât se poate de clar că aplicarea deplină a acorului de retragere este o precondiție a oricăror viitoare relații și că, pentru UE, nimic nu este mai delicat decât dificilul protocol pe tema Irlandei de Nord.

Fruntașii politicii UE sunt unanimi: incapcitatea Regatului Unit de a aplica oricare dintre aspectele protocolului va prejudicia tratativele comerciale dintre cele două părți. Din punct de vedere politic, organizația nu va putea accepta un acord cu un guvern care încearcă să se sustragă unui tratat internațional pe care l-a negociat cu mai puțin de un an în urmă.

David McAllister, președintele grupului de coordonare a relațiilor Regatului Unit cu Parlamentul European, a declarat că “încrederea reciprocă este deosbit de importantă“ pentru viitoarele relații. El a refuzat să comenteze planurile Regatului Unit, dar a spus că Parlamentul European,care are un cuvânt greu de spus în privința tratatelor comerciale, “se așteaptă ca toate angajamentele pe tema Irlandei de Nord să fie respectate“.

Impactul asupra reputației Regatului Unit pe plan internațional ar putea fi și mai larg. Sunt rare cazurile în care guvernele democratice ale unor țări caută să încalce unilateral niște acorduri deja semnate.
NIște oficiali britanici mai îngrijorați se gândesc deja să vadă dacă Marea Britanie își mai poate păstra autoritatea morală în privința unor probleme cum ar fi condamnarea Chinei pentru intervențiile din Hong Kong drept o încălcare a tratatelor internaționale, în cazul în care guvernul ar încerca să eludeze niște aspecte mai neplăcute din acordul cu UE.

Vond der Leyen:  Londra este obligată să respecte acordul de retragere

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că Regatul Unit este obligat „în virtutea dreptului internațional” să respecte acordul de retragere din UE semnat cu Bruxellesul, reacționând la articolul din FT care vorbește despre posibila să repunere în discuție.

“Am încredere în guvernul britanic că va pune în aplicare acordul de retragere, o obligație în virtutea dreptului internațional și o condiție prealabilă oricărui viitor parteneriat”, a scris ea pe Twitter.
Potrivit “Financial Times”, guvernul britanic are în vedere o nouă legislație care ar amenința compromisurile la care s-a ajuns în privința Irlandei de Nord în relațiile comerciale cu UE.

Pentru a apăra acordurile de pace, protocolul irlandez urmărește să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit, în decembrie, perioadă în care Regatul Unit rămâne supus regulilor europene.

Acordul prevede ca Irlanda de Nord, provincie britanică, să facă parte din teritoriul vamal al Regatului Unit. Dar dacă mărfurile tranzitează prin provincie înainte de a intra în UE, autoritățile britanice vor trebui să aplice taxele vamale și să respecte reglementările UE în domeniu.

“Protocolul privind Irlanda de Nord este esențial pentru a proteja pacea și stabilitatea pe insulă și integritatea pieței unice”, a insistat luni Ursula von der Leyen.

“Tot ce a fost semnat în trecut trebuie respectat”, a avertizat și negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, care urmează să reia marți la Londra negocierile privind viitoarea relație post-Brexit.

Articolul din “Financial Times” a suscitat critici la Bruxelles. “Dacă Regatul Unit ar alege să nu-și respecte obligațiile internaționale, aceasta i-ar submina poziția internațională”, a estimat un diplomat european.

“Cine ar vrea să încheie acorduri comerciale cu o țară care nu aplică tratatele internaționale? Ar fi o strategie disperată și, până la urmă, destinată eșecului”, a adăugat el.

Un altul și-a exprimat regretul că “nu a existat nicio mișcare din partea britanică în negocieri”.
“Dacă această abordare nu se schimbă rapid, vom fi pe calea spre un ‘no deal’ cu toate consecințele economice negative”, a avertizat el.

Regatul Unit a părăsit formal UE pe 31 ianuarie, la aproape patru ani după referendumul istoric care a marcat sfârșitul a aproape 50 de ani de apartenență la Uniunea Europeană.

Sursa: The Financial Times/ La Libre Belgique/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. bre , pune pe coloana centrala Intrebarea Cheie 🙂 🙂 🙂

    • Nu sti care e intrebarea Cheie ?

    • Nu stiti Cheia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

      Pentru ca nu sateti ARHITECTUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Sunteti sub , fiinte sub

      Nu trebuie sa fiti Frustrati de asta 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

      A ajuns un neica-nimeni sa rada de voi 🙂

      Aveti simtul umorului , trecet pesteusor driftand … 🙂 🙂 🙂

  2. Bețivii ăia o să tot facă scandal zeci de ani de acum încolo, nație de spurcături.

    • Vorbesti de UK, sau Rusia?

  3. „Bunastarea” europeana este pusa in pericol? Vaai…ce tragedie ar mai fi. Administratia UE ar face bine sa-i multumeasca Domnului pentru ca exista si pentru ca se bucura de privilegiile alea imorale.