G4Media.ro

Un nou caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, depistată la…

Un nou caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, depistată la un pacient din Suceava care a călătorit recent în UK

UPDATE: Ministerul Sănătății a confirmat depistarea unui nou caz de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, care a revenit din Marea Britanie în 5 ianuarie. Acesta este internat la Suceava. Ancheta epidemiologică a stabilit 4 contacți.

Acesta este al patrulea caz confirmat până acum în România, după cel din Giurgiu și cele două din București, iar pentru alte probe sunt în curs analizele.

Ministerul Sănătății a precizat că secvențierea probei a fost făcută la Institutul Cantacuzino și că este vorba despre același pacient la care se referă și comunicatul Universității din Suceava.

Ulterior, ministerul a precizat că DSP Suceava a trimis o probă pentru secvențiere și la Institutul Cantacuzino în cadrul anchetei, iar rezultatul a fost raportat în RENV.

„Noi comunicăm pe baza anchetelor realizate de direcțiile se sănătate publică și a raportarilor efectuate în RENV gestionat de INSP”, a precizat purtătorul de cuvânt al MS.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un barbat de 39 de ani care a venit în Romania din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021.

Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a ramas internat pana în data de 22 ianuarie 2021. În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în spitalul județean, la secția de Boli Infectioase unde se afla și in prezent în investigații și tratament.

DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologica în urma careia au rezultat 4 contacti direcți care se afla în carantină, sub supraveghere.

Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino.

Știrea inițială: Un nou caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului a fost depistată la un pacient din Suceava care a călătorit recent în UK, anunță Universitatea „Ștefan cel Mare”, unde a fost realizată secvențierea virusului.

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.

Tulpina secventiață aparține unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, probe provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul județean de urgență Suceava.

În cazul probei menționate anterior, s-a constatat că prezintă mutațiile inregistrate la nivelul a 4 proteine, si anume ORF1ab, S, ORF8 si N (Tabelul 1),. Aceste mutatii sunt caracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01. Adițional, s-au mai înregistrat 11 alte mutații, distribuite in cadrul acelorași 4 gene, precizează sursa citată.

„În continuare, celelalte 19 probe neasociate tulpinii britanice vor fi analizate pentru a stabili prezența mutațiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia, ce se considera a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate. Totodată, vor fi analizate independent toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aibă. Secvențele obținute vor fi încărcate în bazele internaționale de date, pentru a se stabili potențialele rute de transmisie, precum și legatura cu alte tulpini, la nivel mondial. De asemenea, încărcarea secvențelor în astfel de baze de date, permite cercetătorilor din întreaga lume evaluarea mai precisă a circulației virusului pe Glob și monitorizarea acelor variante potențial mai periculoase”, anunță universitatea într-un comunicat.

Conform sursei citate, la momentul actual, în principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2, GISAID www.gisaid.org , se află înregistrate 159 de secvente originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare. Dintre acestea, 62 de probe au fost secvențiate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 29 la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” din București, 27 la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București și 1 la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – Bucureşti, iar alte 40 de probe recoltate de la pacienți din România au fost secvențiate în laboratoare din străinătate.

Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună în România. La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se pot secvenția lunar aproximativ 500 de probe, în condițiile în care sunt furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvențiere folosită de USV situându-se sub 1000 lei, se mai arată în comunicat.

Universitatea menționează că activitatea de secvențiere este parțial finanțată de Ministerul Educației și Cercetării printr-un proiect.

Citește și

Comisia Europeană solicită statelor membre să facă analize pentru a depista noile tulpini ale coronavirusului pentru cel puțin 5% din testele pozitive / Vlad Voiculescu în urmă cu zece zile: În România se poate face secvențierea doar în 3 laboratoare și „costă relativ mult”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Not everyone is a former employee of the oficina bugetar-propagandistica BBC.

  2. Doar ce a calcat pe pamant britanic ca a si luat virusache!! E ceva de groaza cu guvidu asta, e pretutindeni si totusi nicaieri😆

    • Cioby, ești un mare prost. Sper sa nu ajungi tu sau cineva din familia ta, la ATI.
      Ai sa vrei sa poți da timpul înapoi și sa fi fost mai responsabil.
      Un mare prost! As spune-o de 100 de ori.
      Dar minunea acestui covid este ca toți cei care nu cred, vor neglija primele simptome și ajung în stare grava. Nu-i bai, creste IQ-ul tarii.

  3. Numai unul? Se face de ris guvidele lui Boris.