
Un muzeu olandez analizează posibilitatea să nu mai împrumute lucrări în SUA, în contextul reducerilor de fonduri pentru artă operate de Trump / Mauritshuis afirmă că ar fi necesare garanții privind siguranța operelor de artă
Un muzeu important din Țările de Jos a declarat că se gândește dacă să mai împrumute opere din colecția sa muzeelor din SUA, pe fondul incertitudinii provocate de reducerile de fonduri și de impunerile ideologice ale lui Donald Trump, scrie The Guardian.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Martine Gosselink, directorul muzeului Mauritshuis din Haga, a cărui colecție include „Fata cu cercel de perlă” a lui Vermeer și „Lecția de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp” a lui Rembrandt, a declarat că tulburările au făcut ca echipa sa să se îndoiască de posibilitatea de a împrumuta lucrări în SUA.
Ea a spus că Mauritshuis a lucrat ani de zile în tandem cu istoricii de artă și curatorii de peste Atlantic, într-o conversație constantă care a implicat împrumuturi de opere de artă și colaborări de cercetare.
Cu toate acestea, în ultimele luni, pe măsură ce administrația Trump a încercat să reducă finanțarea și să vizeze expozițiile pe care le considera „necorespunzătoare, divizatoare sau cu ideologie antiamericană”, politicienii au început să se strecoare tot mai mult în aceste conversații.
Colegii stabiliți în SUA și-au exprimat temerea că își vor pierde locurile de muncă sau că vor fi nevoiți să urmeze linia guvernului, a spus ea. „Simțim cu adevărat pentru colegii noștri din instituțiile americane ceea ce se întâmplă în arhive, biblioteci și muzee”, a spus Gosselink. „Este o catastrofă uriașă”.
În martie, Trump a emis un ordin executiv care vizează Smithsonian din Washington DC, acuzând cel mai mare muzeu, complex de educație și cercetare din lume că prezintă „narațiuni divizatoare care denaturează istoria noastră comună”.
Administrația sa a încercat, de asemenea, să reducă finanțarea agențiilor principale care sprijină muzeele americane și alte inițiative artistice.
Gosselink a refuzat să dea nume, dar a declarat că au existat planuri de a împrumuta piese anumitor instituții din SUA.
„Nu spun că nu o vom face”, a spus ea. „Dar vom fi foarte atenți și avem nevoie de garanții. Pentru că, dacă o împrumuți unui muzeu și nu există suficient personal pentru a o trata în modul în care vrei să fie tratată, atunci ne întrebăm dacă este un lucru bun să ne trimitem colecția.”
La începutul acestei luni, un judecător federal a blocat temporar administrația Trump să continue desființarea uneia dintre agențiile care oferă finanțare bibliotecilor și muzeelor din SUA, într-un demers pe care Alianța Americană a Muzeelor l-a descris ca fiind „primul pas de succes în ceea ce se așteaptă să fie un proces juridic îndelungat”.
Cu toate acestea, amenințarea reducerilor de fonduri a continuat să planeze, Muzeul național de istorie și cultură afro-americană din Washington DC fiind atacat direct de administrația Trump.
Incertitudinea trebuia să fie luată în considerare, a spus Gosselink. „De unde știi sigur că muzeul va fi în continuare deschis și va funcționa pe întreaga perioadă a împrumutului?”
Ea a spus că muzeul Mauritshuis nu a luat încă nicio decizie concretă. „Pentru noi, nu este un lucru mare dacă o piesă nu poate călători timp de câțiva ani”, a spus ea.
În schimb, ea a deplâns undele de șoc de mare anvergură ale reducerilor de fonduri din SUA.
„Dar, din punct de vedere științific, ați dori să discutați, să scrieți cărți împreună, să faceți cercetare împreună. Mă întreb, desigur, dacă aceste lucruri se vor desfășura în același mod ca în ultimele decenii”, a spus ea.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.