G4Media.ro

Un milion de euro din bugetul Primăriei Sectorului 1 pentru consolidare și…

sursa foto: Facebook/ Clotilde Armand

Un milion de euro din bugetul Primăriei Sectorului 1 pentru consolidare și restaurare a Bisericii Luterane din București

Primăria Sectorului 1 finanțează cu 1 milion de euro lucrările de consolidare și restaurare a Bisericii Luterane din București, transmite primarul Clotilde Armand. Aceasta prezintă și un scurt istoric al lăcașului care găzduiește frecvent concerte camerale cu sau fără orgă, Biserica Luterană având în dotare două astfel de instrumente:

„Ceremonia așezării pietrei de temelie a actualului lăcaș de cult a avut loc la 10 septembrie 1851. Fondurile necesare construirii bisericii au fost obținute printr-o amplă colectă, atât în cadrul comunității de credincioși luterani din București cât și în străinătate. Printre donatori s-au numărat împăratul Franz Joseph al Austriei (1848-1867), principele Gheorghe Bibescu (1842-1858), Asociația Gustav Adolf din Leipzig, regele Friedrich Wilhelm al IV-lea al Prusiei, compozitorul Franz Liszt, baronul von Meusebach și mulți alții. Sfințirea bisericii a avut loc la 24 aprilie 1853.

După ce Karl Eitel von Hohenzollern-Sigmaringen a devenit domnitor în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, ulterior rege al României sub numele de Carol I al României, comunitatea evanghelică—lutherană s-a bucurat de sprijinul Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen, în special din partea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), care a fost de confesiune evanghelică. Deoarece familia regală participa în mod regulat la slujbele religioase, în anul 1869 a fost construită în acest scop o lojă specială, pe latura de nord a bisericii.

La începutul anului 1912 un incendiu devastator a produs daune considerabile bisericii. Cu mari eforturi financiare au fost refăcute în decursul anului acoperișul, decorațiunile interioare și orga Walcker, care fusese inaugurată în anul 1910. Cu ocazia reparării bisericii, au fost instalate atât clopotele ce pot fi auzite zilnic, cât și ceasul din turnul bisericii. Biserica a fost resfințită la 15 decembrie 1912.

Biserica a mai suferit stricăciuni și la cutremurul din 1940, bombardamentele din anii 1944-1945, cutremurul din 1977, și apoi în cutremurele din 1986 și 1990. După fiecare din aceste evenimente nefaste au fost făcute intervenții de urgență asupra structurii de rezistență”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Atat costa demolarea Cathedral Plaza , insa frantzizoaica frigidă a refuzat.

    • @ Wright Man – Pai nu cred ca avea ce sa refuze frantuzoaica, demolarea Cathedral Plaza trebuie facuta de Primaria Capitalei, ea a fost parte in proces si cred ca o sa coste mult mai mult de 1 milion de euro. Asta era anul trecut, nu stiu daca nu cumva a contestat dispozitia de demolare constructorul.