G4Media.ro

Un memorial al Holocaustului a fost inaugurat la Amsterdam, după mai mulți…

sursa foto: Holocaustnamenmonument.nl

Un memorial al Holocaustului a fost inaugurat la Amsterdam, după mai mulți ani de dispute/ Monumentul păstrează peste 100.000 de nume ale victimelor nazismului

Un Memorial Naţional olandez dedicat Holocaustului este inaugurat duminică, la Amsterdam, după mai mulţi ani de dispute legale, transmite DPA.

Regele Willem-Alexander va dezveli monumentul ce a fost conceput de arhitectul Daniel Liebeskind şi ridicat de Comitetul olandez pentru Auschwitz. Este vorba despre primul monument de acest fel care păstrează numele tuturor celor 102.000 de evrei olandezi, sinti şi romi victime ale nazismului în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Administraţia oraşului Amsterdam a emis un decret de urgenţă vineri, înainte de inaugurarea oficială a monumentului, pentru a preîntâmpina eventuale proteste.

„Sunt fericit că am ajuns în sfârşit aici”, a comentat pentru DPA preşedintele Comitetului Auschwitz, Jacques Grishaver. „Acest monument le oferă numele înapoi victimelor la 76 de ani după încheierea războiului şi demonstrează că aceşti oameni au trăit printre noi”.

Monumentul, a cărui construcţie a fost finanţată în principal din donaţii, este localizat în apropierea Cartierului Evreiesc din centrul Amsterdamului.

Acest monument este ridicat din ziduri de cărămidă, iar vizitatorii se pot plimba în jurul acestor ziduri ce reprezintă patru litere evreieşti cu semnificaţia „in memoriam”. Deasupra zidurilor au fost instalate suprafeţe metalice care reflectă copacii şi cerul. Fiecare cărămidă din ziduri poartă numele unei victime a Holocaustului, data naşterii şi vârsta la care a murit.

Aproximativ 70% – 80% dintre familiile ale căror nume sunt trecute în memorial au fost ucise de nazişti.

Acest monument este foarte important pentru comunitatea evreiască ca un loc de aducere aminte dar şi pentru educaţia generaţiilor viitoare, conform lui Grishaver.

Rezidenţii din zonă au atacat însă în instanţă construcţia acestui monument, invocând eventualele neplăceri ce ar fi provocate de afluxurile mari de vizitatori dar şi dimensiunile monumentului.

Cea mai înaltă instanţă olandeză a permis continuarea proiectului de construcţie la sfârşitul anului 2019, dar pentru mulţi dintre supravieţuitorii Holocaustului care doreau să vadă acest monument, decizia instanţei a venit prea târziu, după cum a semnalat Grishaver.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Holocaustnamenmonument.nl

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. „Monumentul, a cărui construcţie a fost finanţată în principal din donaţii…” LA NOI DIRECT DIN BUGETUL DE STAT!!!
    ȘI DE ACUM O GRĂMADĂ DE ANI.
    Chiar dacă mulți de-ai lor au depus mărturie că românii i-au ajutat să fugă din țară.

  2. Traiasca cenzura!

  3. E o falsificare crasa sa invinovatim doar nemtii pentru jafurile, talhariile, și masacrele in masa asupra omenirii.