
Un impuls dat ținutelor conservatoare: Cum s-au adaptat vedetele de la Cannes noilor reguli care încearcă să interzică ținutele supradimensionate dar și pe cele „fără haine”
Nu pentru prima dată, organizatorii festivalului de film de la Cannes, cel mai ritmic și mai fotografiat din calendarul industriei, au decretat că anul acesta nu vor fi permise diverse ținute pe covorul roșu. Festivalul a început marți, 13 mai și va continua până sâmbătă, 24 mai. O declarație oficială publicată la începutul acestei săptămâni a precizat că, din „motive de decență”, nu vor exista „ținute în pielea goală” – și nici ținute supradimensionate – „în special cele cu trenă mare, care împiedică buna circulație a invitaților și complică așezarea în sală”, scrie The Guardian.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Sunt încurajate, în schimb, rochiile de cocktail și rochiile negre și – poate cu gândul la oaspeții americani – „un costum pantalon de culoare închisă”. După ce, în ultimii ani, pantofii cu toc înalt au făcut obiectul unor discuții, acum totul este permis, atâta timp cât sunt „eleganți”. În ceea ce privește bărbații, este vorba pur și simplu de smochinguri sau costume închise la culoare.
În timp ce regulile se aplică doar celor care participă la proiecțiile de seară de la Grand Théâtre Lumière, după cinci zile de festival de 12 zile, a devenit clar că memo-ul nu a ajuns chiar la toată lumea, spune sursa citată.
Halle Berry, Eva Longoria și Heidi Klum au sosit toate purtând rochii de o anumită anvergură, în timp ce o mână de nume mai puțin cunoscute – Miss Universe 2016, Iris Mittenaere, make-up artistul Meredith Duxbury și actorul Blanca Blanco – au lăsat la vedere mai multă piele, ceea ce, fără îndoială, a încălcat codul. În ceea ce privește bărbații, Jeremy Strong, membru al juriului, a încălcat regulile purtând un smoching de culoarea piersicii.
Rochiile care abia se văd fac senzație la Cannes încă din anii 1970. Dați vina pe vreme, pe modă sau pe amândouă, dar cine ar putea uita rochia cu fantă pe șold a lui Jane Birkin în 1974, sau în 2024, când Bella Hadid și-a arătat sânii într-o rochie Saint Laurent din organza transparentă de ciocolată. Sau chiar Madonna, care a purtat lenjerie intimă Jean Paul Gaultier în 1991.
Natasha Walter, feministă și autoare a cărții Living Dolls (Păpuși vii), nu este o fană a tendinței de dezbrăcare, despre care spune că „susține obiectivarea și hiper-sexualizarea femeilor în ochii publicului”. Dar, în egală măsură, ea crede că interzicerea este contraproductivă. „Este ca uniformele școlare pentru fete. Fusta scurtă devine un act de rebeliune”.
„Diktatul” a fost văzut ca fiind în contradicție cu festivalul în sine, care are puține sau deloc reguli cu privire la cantitatea de nuditate de pe ecran, și sugerează că, în timp ce este acceptabil ca femeile să se dezbrace de dragul artei, atunci când vine vorba de a face același lucru în propriile condiții, aceasta contravine cumva bunului gust. De asemenea: cum rămâne cu bărbații?
„Se simte ca un pas înapoi”, spune Walter. Îngrijorarea că covorul roșu ar putea deturna atenția de la film este, de asemenea, în contradicție cu însăși existența sa, care este în primul rând ca un photo call. „Ne aflăm într-un moment cultural în care vorbim despre libertate, dar ceea ce se obține este că se cade înapoi în ceea ce pare suspect ca obiectivare.”
Walter spune că, în timp ce există o mulțime de actori care nu aderă la partea de modă a lucrurilor – și, prin urmare, nu primesc atenția noastră – vorbind mai larg, „există o incertitudine cu privire la modul în care femeile ar trebui să fie văzute în ochii publicului” și că reglementările cu privire la ceea ce poartă este pur și simplu „un alt impuls spre conservator”.
Mai direct controversată este regula referitoare la rochiile mari. „A spune ceea ce [femeile] nu pot face nu va rezolva problema [deoarece] sugerează că singurul mod în care femeile ne pot atrage atenția este prin purtarea unor haine uriașe”, spune Walter. Aceasta nu face decât să stimuleze ideea că „femeile nu sunt apreciate pentru talentul lor, așa că simt nevoia să ocupe spațiu în alte moduri”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.