G4Media.ro

Un grup de scufundători din Filipine creează pepiniere pentru coralii deterioraţi

Sursa foto: Unsplash / Marino Linic

Un grup de scufundători din Filipine creează pepiniere pentru coralii deterioraţi

Un grup de experţi şi pasionaţi de scufundări creează pepiniere pentru corali într-o zonă populară în rândul amatorilor de scufundări din Filipine, situată la sud de capitala Manila, pentru a contribui la răspândirea coralilor şi la recuperarea celor deterioraţi, informează Reuters, preluată de Agerpres.

În oraşul de coastă Bauan, din provincia Batangas, scufundătorii strâng corali deterioraţi şi dislocaţi în urma calamităţilor naturale şi a interferenţei antropice, cum ar fi deşeurile din plastic şi pescuitul cu dinamită, salvează părţile din corali rămase în viaţă, pe care le plasează apoi în pepinierele de corali.

”Dacă îi selectăm pe cei care sunt mai toleranţi la schimbările climatice, la temperaturile ridicate, care pot supravieţui unor temperaturi mai mari, atunci se vor putea răspândi un număr mai mare de corali, ca şi cum am construi de fapt un recif pentru viitor”, a spus specialistul în ştiinţă marină Sam Shu Qin, cofondator al grupului ecologist nonprofit Our Singapore Reefs, care participă la această iniţiativă.

Bauan, care se află la o distanţă de două ore cu maşina de Manila, se mândreşte cu o populaţie diversă de corali, care i-a atras pe amatorii de scufundări timp de decenii. Coralii din această regiune au avut însă de suferit în urma calamităţilor naturale cum ar fi taifunurile, precum şi a distrugerilor provocate de om, periclitând ecosistemul şi industria turismului.

În 2020, o parte din provincia Batangas a fost afectată de un episod masiv de albire a coralilor – fenomen cauzat de temperaturile ridicate care determină decolorarea coralilor în urma expulzării algelor -, iar circa 72 de kilometri din zona de coastă a fost afectată, a precizat organizaţia ecologistă Reef Watch Philippines.

Carmela Sevilla, instructoare de scufundări şi proprietara unei staţiuni, a început să planteze pepiniere pentru coralii deterioraţi, invitându-i pe ecologiştii cu preocupări similare să i se alăture.

Pe lângă oferirea unui cămin pentru coralii orfani, pepinierele servesc şi ca depozite pentru cazul în care ar exista nevoia de a reface recifele în contextul provocărilor determinate de schimbările climatice, cum ar fi albirea masivă a coralilor.

Filipine este un arhipelag care include peste 7.600 de insule şi are un litoral de aproape 36.300 de kilometri, fiind una dintre ţările cele mai bogate în resurse marine la nivel global.

Unele zone ar putea suferi însă din cauza fenomenului pe care Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică îl va declara probabil în următoarele trei luni ca fiind cel de-al patrulea episod masiv de albire a coralilor.

”Scopul nu este de a avea realizări extrem de mari, cum ar fi oprirea schimbărilor climatice şi crearea unui impact uriaş în conservare”, a spus Carmela Sevilla care, cu ajutorul voluntarilor, a colectat până în prezent 64 de fragmente de coral deteriorat pentru două pepiniere, transmite Agerpres.

”Eforturile mici sunt cele care vor aduce schimbarea, întrucât se acumulează în timp, se acumulează treptat, e ceva durabil, care contribuie la crearea unui impact”, a spus ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează