G4Media.ro

Un drog foarte periculos a fost descoperit în organismul celor două fete…

Sursa foto: Unsplash / Colin Davis

Un drog foarte periculos a fost descoperit în organismul celor două fete de 15 ani care au murit după ce s-au aruncat de pe un turn de apă în orașul Lupeni, în decembrie anul trecut

Cele două adolescente de 15 ani care au murit, la începutul lunii decembrie, după ce s-au aruncat de pe un turn de apă din oraşul Lupeni, consumaseră o substanţă psihoactivă denumită popular „Cristal”, relevă datele expertizei medico-legale efectuată în acest caz. Acesta este un drog foarte periculos care creează dependență și afectează

În organismul celor două fete s-a aflat o substanţă denumită clorometcatinonă, denumită popular Cristal. Cercetările în acest dosar continuă”, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, procurorul Robert Scorţa.

Deoarece urmărirea penală este în derulare, procurorii nu pot furniza, pentru moment, mai multe date despre incidentul de la Lupeni. Expertiza medico-legală a fost efectuată de INML Cluj-Napoca.

Două adolescente de 15 ani, din oraşul Uricani, au murit, pe 9 decembrie 2023, după ce s-au aruncat în gol de pe un turn de apă, înalt de circa 20 de metri, ce aparţine unei foste fabrici din municipiul Lupeni. Una dintre fete a sunat-o pe mama sa pentru a-i spune că intenţionează să recurgă la un gest sinucigaş, femeia anunţând imediat Poliţia la numărul de urgenţă 112. În urma apelului, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie, atât din cadrul Poliţiei municipiului Lupeni, cât şi echipaje medicale. Poliţiştii au identificat trupurile celor două minore, faţă de una dintre acestea fiind declarat imediat decesul, iar faţă de cea de-a doua echipele medicale încercând protocolul de resuscitare, dar fără rezultat.

Ancheta în acest dosar este efectuată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani.

Drogul Cristal, foarte răspândit în rândul tinerilor

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, chestorul Tiberiu-Iulian Ivancea, declara, în 10 octombrie 2023, că, drogul Cristal este cel mai răspândit în rândul tinerilor, unul dintre motive fiind că este şi cel mai ieftin.

„Preponderent în judeţul Sibiu este consumul de aşa-zisele cristale. Este cel mai răspândit la nivelul tinerilor. (…) În ultima perioadă sunt foarte mulţi tineri, dar nu minori”, a afirmat şeful IPJ Sibiu, într-o conferinţă de presă, relata Agerpres.

„Aşa-zisele cristale sunt cele mai ieftine şi la îndemână. Câteva zeci de lei pe doză”, a explicat şeful IPJ Sibiu, Tiberiu-Iulian Ivancea.

Ce este drogul Cristal

3-clorometcatinonă (3-CMC) este un drog sintetic, din categoria catinone sintetice cu efecte psihostimulante.

Conform directivei UE prin care substanța a fost introdusă în categoria drogurilor, 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană cel puțin din 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, s-a fost confiscat aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa.

Din informațiile obținute în urma unor confiscări și a probelor strânse reiese că, de regulă, 3-CMC este disponibilă pe piața drogurilor sub formă de pulbere. S-au raportat și alte forme fizice, cum ar fi comprimatele și capsulele, dar într-o măsură mult mai mică. Ocazional, s-au raportat și lichide, material vegetal și hârtie sugativă care conțin 3-CMC.

Două state membre au raportat un total de 10 decese cu expunere confirmată la 3-CMC, se arată în directiva UE.

„Din informațiile obținute în urma confiscărilor efectuate de autoritățile de aplicare a legii în 2020 și 2021 reiese faptul că în Uniune s-a înregistrat recent o creștere, care poate fi semnificativă, a disponibilității și a potențialului de difuzare atât în cazul 3-MMC (3-metilmetcatinonă, n.red.), cât și al 3-CMC (3-clorometcatinonă, n.red.). Din informațiile disponibile reiese că efectele consumului de 3-MMC și 3-CMC asupra sănătății sunt nefaste, fiind legate de toxicitatea acută a acestor substanțe”, se arată în document.

Din informațiile disponibile mai reiese că este posibil ca în urma consumului acestor substanțe să apară riscuri sociale și să se ajungă la marginalizare și la o vulnerabilitate sporită.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Asta vine ca un fel de „a fost vina lor pentru că erau drogate”?

    Nu. Nu este vina lor, un om nu ajunge sa se drogheze pentru că îi merge prea bine. Am avut și eu gânduri sinucigașe în școala generală din cauza marginalizării facilitată de colegi dar și de profesori (care spuneau că nu poate omorî pe nimeni o glumă).