G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Cum vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către…

Sursa foto: ReporterIS.ro

ULTIMA ORĂ Cum vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către populație: Direcțiile de sănătate publică vor preda comprimatele către un număr de farmacii, de unde oamenii le vor lua gratuit, dar cu prescripție de la medicul de familie

Ministerul Sănătății a pus în consultare publică un proiect de ordin privind mecanismul prin care vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către populație. Potrivit acestuia, direcțiile de sănătate publică vor preda comprimatele către un număr de farmacii, de unde oamenii le vor lua gratuit, dar cu prescripție de la medicul de familie și după ce semnează semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului.

Ce prevede proiectul:

Lista farmaciilor în care se vor găsi comprimatele va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din listă.

Medicii de familie vor elibera, „ca măsură strict preventivă”, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, medicul de familie eliberează prescripția reprezentantului legal al acestuia.

Farmaciile eliberează pastilele „în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original”.

„Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicamentul iodura de potasiu 65 mg comprimate, prevăzută în anexa nr. 2 la prezentul ordin. La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie”, se arată în proiect.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere.

Cum se administrează iodura de potasiu:

Iodura de potasiu 65 mg se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

Doze recomandate și mod de administrare:

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

Medicamentul se administrează în doză unică după cum urmează:

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)

Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)

Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)

Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Pentru copii sub 3 ani farmaciile vor distribui un comprimat de iodură de potasiu de 65 mg, urmând ca aparținătorul minorului să dividă comprimatul în conformitate cu modul de administrare din prezentul ghid.

Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.

Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult.

Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată de populația cu vârsta sub 40 ani.

Sursa foto: ReporterIS.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce radiatii viseaza Guvernul? Iarasi cateva zeci de milioane de euro irositi…

  2. Să vezi buluceala verii după rețetele „originale”.:)))))
    In plus, cum adică parintii rup pastila? Dar farmaciștii sunt doar vânzători cu halat alb?

  3. Caricatura asta de ministru al sănătății în primul rând trebuie să iese și să declare pericolul de iradiere, există sau nu, altfel luăm de-an proasta pastile. Apoi cum va ști câți beneficiază de ele. Plus un alt aspect cei peste 40 de ani ce le prescripție le faceți, dacă nu merge cu ceaiul de tei al lui Isărescu să apeleze la cântările lui IPS Daniel?

  4. Gandirea „stralucita” a sinistrului sanatatii!!! Pica boamba, si ne ducem la medicul de familie ca sa ne dea reteta???? Si daca medicul, ia-l de nu-i, ce faci?????

    Sau daca farmacia este inchisa, cine distribuie? Asteptam 2-3 zile pana deschide????? Creier aveti minte ce va mai trebuie???????

  5. Hmm…pai având în vedere că la Cernobîl încă sunt radiații după 40 de ani de la eveniment e clar că în caz de atac nuclear deliberat cea mai mică problemă pe care o ai e fix aia …că nu ți-ai luat pastila cu iod …Voi toți realizați că în caz de război nuclear degeaba ai tiroida sănătoasă și restul corpului ți se scurge încet în 3 săptămâni pe asfalt…Asta e spălare de bani și atât…e evident pt toți experții că dacă se ajunge să ai nevoie de pastila de iod ești oricum mort deja numai nu știi încă …Decât atât…spor la înghițit pastile să poată băieții deștepți sa justifice yachturile….

  6. Ce sistem de rahat. În loc să mergi direct la farmacie cu cardul de sănătate, mai pierzi vremea pe drum și cu stat la coadă și la medicul de familie. Cine dracu’ a inventat porcăria asta de medic de familie?