G4Media.ro

ULTIMA ORĂ: Consiliul UE recomandă statelor membre să adopte o politică unitară…

ULTIMA ORĂ: Consiliul UE recomandă statelor membre să adopte o politică unitară de restricționare a circulației. Codul culorilor propus de Consiliu

Consiliul UE (format din miniștrii statelor membre) a adoptat marți o recomandare privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații în UE, potrivit unui comunicat al instituției. Recomandarea, care nu are forță juridică obligatorie, vine după ce mai multe state membre au restricționat călătoriile cetățenilor din alte țări, fără să existe însă un set unitar de măsuri.

Recomandarea adoptată de Consiliu presupune ca statele membre UE să transmită anumite date și să adopte mpsuri restrictive bazate pe un cod de culori.

Astfel, în fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii:

– numărul de cazuri nou notificate la 100 000 de locuitori în ultimele 14 de zile
– numărul de teste per 100 000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare)
– procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive)

Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu următoarele culori:

verde, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 25, iar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;
portocaliu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 50, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile se situează între 25 și 150, dar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;
roșu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de cel puțin 50, iar rata testelor pozitive este de cel puțin 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de peste 150;
gri, în cazul în care nu sunt disponibile informații suficiente sau dacă rata de testare este de maximum 300 de teste

Restricții privind libera circulație. Consiliul UE arată că statele membre nu ar trebui să restricționeze libera circulație a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi.

În cazul în care analizează dacă să aplice restricții, statele membre ar trebui să respecte diferențele în ceea ce privește situația epidemiologică dintre zonele portocalii și cele roșii și să acționeze în mod proporțional. Ele ar trebui, de asemenea, să țină seama de situația epidemiologică de pe propriul teritoriu.

Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele membre care consideră că este necesar să introducă restricții ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

– să fie supuse carantinei
– să se supună unui test după sosire

Statele membre pot oferi opțiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire.

Statele membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Coordonare și informarea publicului. Statele membre care intenționează să aplice restricții ar trebui să informeze mai întâi statul membru afectat, înainte de intrarea în vigoare, precum și alte state membre și Comisia. Dacă este posibil, informațiile ar trebui să fie transmise cu 48 de ore în avans.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să pună la dispoziția publicului informații clare, cuprinzătoare și în timp util cu privire la orice restricții și cerințe. Ca regulă generală, aceste informații ar trebui publicate cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor.

Decizia de a introduce sau nu restricții privind libera circulație în scopul protejării sănătății publice rămâne responsabilitatea statelor membre. Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. CE recomanda o masura pentru care acum o luna a criticat Ungaria.
    Noaptea mintii.

    • Ungaria a fost criticata ca a inchis unilateral si arbitrar granitele. Nu vad legatura cu elaborarea unor norme care sa se aplice unitar la nivelul UE.

    • Stiu doua persoane care au vrut sa tranziteze Ungaria acum cateva zile cu acelasi autoturism venind din Romania. Unul avea pasaport german si i s-a permis sa traverseze, altul avea pasaport romanesc si nu a fost lasat sa treaca. Drept urmare s-au intors din drum si au ocolit Ungaria prin Ucraina. Deci lasa-ne cu Ungaria.

  2. Si nu le-a luat decat mai bine de jumatate de an…

  3. Adica lasati pe cei rosii sa vina la verzi si invers. O „armonie” ioropeana lipsita de orice logica. La fel fac si cu migrantii. Sa vina cat mai multi si sa traim in armonie unii cu altii. Adica daca tara ta sta bine la COVID, trebuie sa primeasca alti cetateni ioropeni care vin din zone rosii, asa ca sa fie mai palpitant sa se imunizeze si aia de se protejeaza acolo la ei.
    Pe cat de frumoasa este melodia, pe atat de periculoasa este:
    „Imagine there’s no countries
    It isn’t hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion, too
    Imagine all the people
    Living life in peace
    Imagine all the people
    Sharing all the world”

  4. O idee geniala. Cand domnul Bode va dori sa organizeze trenuri cu badante catre Viena, tot ce va trebui sa faca e sa traga o dunga verde pe ele.

    Culorile ne lipseau; personal in azile avem si sa dam la altii.