G4Media.ro

Ukrainegate: Crește numărul americanilor care cred că Trump va fi pus sub…

Ukrainegate: Crește numărul americanilor care cred că Trump va fi pus sub acuzare, dar si al celora care îl văd reales președinte în 2020

Numărul americanilor care cred că președintele Donald Trump va fi pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților a crescut în ultima perioadă, însă scandalul Ukrainegate nu va face altceva decât să-l ajute pe republican să câștige un nou mandat la Casa Albă la alegerile din noiembrie 2020, indică un sondaj de opinie care a vrut să afle părerea alegătorilor potențiali din Statele Unite în legătură cu actuala criză de la Washington. Rezultatele anchetei realizate de Zogby Analytics confirmă opiniile împărtășite recent pentru G4Media.ro de mai mulți experți politici americani, care s-au declarat convinși că, cel mai probabil, Trump va fi pus sub acuzare de către democrații din camera inferioară a legislativului de la Washington, dar nu va fi demis de către Senat, unde republicanii au majoritatea și unde cazul va fi respins.

Potrivit sondajului Zogby Analytics, 53% dintre alegătorii americani potențiali sprijină ancheta Camerei Reprezentanților care va decide dacă președintele Trump poate fi sau nu pus sub acuzare. Patruzeci la sută dintre respondenți s-au declarat împotriva declanșării procedurii de impeachment.

În ceea ce privește punerea sub acuzare propriu-zisă a liderului republican, 47% dintre cei chestionați au fost de acord cu ea, în timp ce 41% au respins-o.

Ancheta a dezvăluit, de asemenea, că 46% dintre alegătorii americani cred că președintele Trump va ieși întărit din scandalul Ukrainegate și va câștiga un nou mandat la Casa Albă în scrutinul din noiembrie viitor. În același timp, 33% nu cred că Trump va recâștiga alegerile prezidențiale.

Comentând pe marginea rezultatelor sondajului, analistul Jonathan Zogby – fiul lui John Zogby, cel care a fondat și conduce institutul de cercetare Zogby International – a afirmat, citat de Washington Examiner: „Poate că aceasta este furtuna perfectă (un eveniment care este exarcebat de o combinație rară de circumstanțe) pentru o victorie a lui Trump în 2020. El a supraviețuit tututor crizelor inimaginabile și poate că va deveni primul președinte care este pus sub acuzare și apoi reales. Pare o nebunie, dar, în cazul lui Donald Trump, nu este o nebunie atât de mare.”

Publicația precizează că, în cazul în care președintele va fi pus sub acuzare (impeached) și va câștiga un nou mandat, „acest lucru va fi istoric.” În istoria recentă a Statelor Unite, procedura de înlăturare din funcție a președintelui Bill Clinton ca urmare a afacerii Whitewater și a relației sexuale cu Monica Lewinsky a fost declanșată după reelegerea sa în funcție în 1996. La rândul său, președintele Richard Nixon și-a dat demisia după reelegerea sa pentru un nou mandat la Casa Albă și înainte ca Camera Reprezentanților să voteze punerea sa sub acuzare pentru afacereaWatergate.

Reamintim că, de două ori de-a lungul istoriei, Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a pus sub acuzare formală doi preşedinţi (Andrew Jackson şi Bill Clinton), dar cazurile au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri.

De asemenea, Nixon a fost foarte aproape de a fi pus sub acuzare, însă a demisionat înainte ca acest lucru să se producă efectiv (Comitetul Juridic al Camerei a aprobat trei articole vizând punerea să sub acuzare în legătură cu scandalul Watergate). Cu alte cuvinte, până în acest moment, Statele Unite nu şi-au înlăturat niciodată preşedintele cu ajutorul acestui mecanism.

Ukrainegate

La sfârșitul lunii septembrie, democrații americani au anunțat că vor deschide o anchetă formală de punere sub acuzare a președintelui Trump după apariția unor informații că a solicitat Ucrainei să-l ancheteze pentru corupție pe fostul vicepreședinte Joe Biden, unul dintre principalii săi contracandidați în lupta pentru Casa Albă, și pe fiul acestuia, Hunter.

Decizia anunțată de Nancy Pelosi, speaker-ul Camerei Reprezentanților și lidera democraților, a venit în contextul în care mai mulți membri ai formațiunii democrate, în special din aripa radicală a partidului, i-au cerut acesteia de luni de zile să declanșeze așa-numita procedură de impeachment împotriva liderului republican.

În apărarea sa, Casa Albă a publicat o stenogramă de cinci pagini cu conţinutul unei convorbiri telefonice purtate de preşedintele Trump şi de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe 25 iulie, în urma căreia un avertizor de integritate, membru al Agenției Centrale de Informații (CIA), a formulat un denunţ intern legat de o solicitare sau o promisiune formulată de Trump privind investigarea fiului fostului vicepreşedinte american.

Trump susține însă că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul lui Biden, care face parte din consiliul de administrație al companiei energetice ucrainene Burisma.

Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al Burisma, între ai cărui fondatori se află oligarhul pro-rus, Mikola Zloşevski. În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru compania ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat, Barack Obama.

Sondajul Zogby a întrebat alegătorii potențiali dacă sunt de accord cu acțiunile președintelui Trump în acest caz. Cei mai mulți dintre cei chestionați (46%) au răspuns că nu, 40% le-au aprobat, în timp ce 14% au afirmat că nu sunt siguri.

Casa Albă și democrații, război total

Marți, Casa Albă a anunțat că a refuzat oficial să coopereze cu ancheta privind posibila punere sub acuzare a președintelui Trump. Într-o scrisoare pe care Pat Cipollone, consilierul legal al Casei Albe, le-a trimis-o lui Pelosi și celor trei președinți democrați ai comitetelor din Camera Reprezentanților care îl investighează pe Trump, se afirmă că acțiunea acestora este „fără temei” și „invalidă din punct de vedere constituțional.”

De asemenea, scrisoarea i-a acuzat pe democrați că încearcă să schimbe rezultatul alegerilor din 2016 și că „privează poporul american de președintele pe care l-a ales liber… Pentru a-și îndeplini îndatoririle față de poporul american… președintele Trump și administrația sa nu pot participa în aceste condiții la ancheta dvs. partizană și neconstituțională.” Este o scrisoare care dezvăluie, în opinia analiștilor, strategia aleasă de Casa Albă în acest scandal: nu va oferi documente, nu va permite membrilor administrației să depună mărturie și nu va coopera în nicio formă cu ancheta democraților, recurgând în același timp la atacuri susținute care să submineze eforturile Partidului Democrat de a-l ancheta pe Trump.

În fața acestei atitudini combative a Casei Albe, ce opțiuni au democrații? Comentatorii cred că una dintre variante este ca ei să pună administrația sub acuzare din cauza obstrucționării anchetelor și să transforme acest lucru într-un articol separat, de sine stătător, de punere sub acuzare.

De asemenea, democrații ar putea încerca să răspundă cerințelor Casei Albe, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri în acest moment, sperând ca astfel să încurajeze cooperarea acesteia.

În sfârșit, democrații ar putea încerca să folosească instanțele judecătorești pentru a constrânge Casa Albă să coopereze, însă experții legali afimă că tribunalele vor avea de analizat și clarificat o criză politică pentru care nu există precedente în istoria Americii și a cărei rezolvare s-ar putea întinde pentru o lungă perioadă de timp. În acest contex, chiar și refuzul Casei Albe de a coopera cu democrații din Congres nu va face, susțin analiștii, decât să încetinească dramatic ancheta Camerei Reprezentanților.

Concluziile sondajului

Sondajul realizat de Zogby este primul care a testat opinia americanilor legată atât de procedura de înlăturare din funcție a lui Trump, cât și posibila sa realegere în funcție de președinte al Americii. Ancheta a dezvăluit că publicul american continuă să fie divizat în legătură cu Trump, iar unii dintre alegători sunt iritați de tacticile sale.

Dar concluzia sondajului este că, în cele din urmă, Trump  va fi probabil câștigătorul acestui scandal și va fi reales președinte. „Deși alegătorii susțin ancheta de punere sub acuzare și acțiunea propriu-zisă de punere sub acuzare a președintelui Trump, nu totul pare a fi alb și negru. Chestiunea modului în care acest lucru afectează președinția lui Trump este destul de cenușie, iar motivul pentru acesta este că alegătorii pe care i-am chestionat încă consideră că președintele va obține realegerea în 2020,” a declarat Jonathan Zogby.

Mai mult decât atât, cei care se așteaptă la realegerea lui Trump, inclusiv alegătorii suburbani și membrii mai tineri ai generației millenials, par să fie mai numeroși decât baza sa electorală fidelă, un semn bun pentru Partidul Republican. Iar grupurile care sunt divizate în cea ce privește opinia lor despre realegerea lui Trump, așa cum sunt femeile sau minoritatea hispanică, nu sunt departe ca procente de cei care cred puternic într-un nou mandat al republicanilor.

Iată ce cred diferitele grupuri chestionate de Zogby în ceea ce privește realegerea lui Trump:

  • bărbați: 55% cred că Trump va fi reales, 29% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • femei: 37% cred că Trump va fi reales, 37% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • membri tineri ai generației millenials (18-29 ani): 43% cred că Trump va fi reales, 38% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • alegătorii din Generația X (30-49 ani): 49% cred că Trump va fi reales, 30 % consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • alegători în vârstă (peste 65 de ani): 47% cred că Trump va fi reales, 32% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • independenți: 36% cred că Trump va fi reales, 29% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • sindicaliști: 58% cred că Trump va fi reales, 23% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • alegători hispanici: 40% cred că Trump va fi reales, 41% consideră că nu va câștiga un nou mandat
  • moderați: 37% cred că Trump va fi reales, 36% consideră că nu va câștiga un nou mandat

Foto: G4Media.ro

Surse: Zogby, Washington Examiner, BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Aşa arată o dictatură, preşedintele face ce vrea şi nu dă doi bani pe cetăţeni.

  2. Lasa-l, nu vezi ca saracu a fost abuzat in copilarie?!? Saracu de el…

  3. Pardon, abuzată!

  4. Tot cu gândul la „abuz” e trolul asistat cu apucături de pedofil. De la „copilărie” i se trage: a rămas cu minte de tudorel, asta e „explicația”. D-aia se înțeleg așa bine suflătorii în trumpetă, că sunt cam tudorei toți. Ca maimuțoiul cu șapcă la care se închină pe preș de 5 ori pe zi. Ce nu înțeleg ei însă, e treaba cu „dictatura”: lor le place ” cum arată” dar degeaba, că-s putin(i). Intr-adevar, nu o să fie nicio „dictatura americană”, asta doar pentru că macacul cu moț portocaliu va fi dat jos din copac. Cu bățul, dacă e nevoie.

  5. Good job G4 !

  6. Iată câteva exemple în care legea nu se aplică dictatorului Trump:
    1. Trump cere public ajutorul altor ţări să-i mânjească adversarii şi nu păţeşte nimic. A făcut-o de mai multe ori şi a declarat public în biroul oval că le va cere ajutorul din nou.

    2. Trump îi demite pe Andrew McCabe, James Comey din motive politice, nu păţeşte nimic.

    3. Trump atacă public 17 agenţii ale guvernului SUA pentru că îl verifică, nu păţeşte nimic.

    4. Trump ia şpăgi sub forma unor şederi fictive la hotelurile lui (Arabia Saudită, 500 de camere), nu păţeşte nimic.

    5. Trump refuză participarea la audierile din Congres, deşi Congresul este „a co-equal branch of government”.

    6. Trump a aranjat parade militare, şi-a numit fiica pe post de consilier, a ameninţat ţări străine cu războiul nuclear.

    7. Trump a spus public că lui nu i se aplică Constituţia, iar republicanii se înghesuie la postul de propagandă Fox News să ceară schimbarea constituţiei în favoarea lui Trump.

    8. Trump a zis public că vrea să fie preşedinte pe viaţă, precum Xi Jinping.

    Dacă mai vrei, caută pe net „Trump dictator checklist”. Nu stau eu acum să educ fraierii care se uită la propaganda Fox News.

  7. Zogby Poll®: Majoritatea alegătorilor aprobă ancheta de punere în judecată a Camerei cu privire la președintele Trump; Mai mulți alegători susțin acuzarea președintelui Trump; În ciuda tuturor acestor lucruri, alegătorii consideră că președintele Trump va fi reales în 2020

    Interesant sondaj , mai multi sutin acuzarea , dar tot ei cred ca presedintele va fi reales in functie. Cum va explicati ?

  8. Trebuie sa nu confundam dorinta tacuta a natiei, cu exprimarea in clar la intrebarile puse . Aceasta contradictie , ne ofera o imagine ca un adevar nerostit. Incet , incet , natiunile chiar si cele mai civilizate sunt cuprinse de frica .

  9. Hmm, cam agitație prin publicațiile leftiste, prea multă gălăgie pt. nimic.

    • Ce i-au dresat pe-ăștia, nu mai știu decât să latre „leftist-leftist” și să dea din coadă de bucurie

  10. 1. N-a deconspirat nimic, i-a pus lu ala sula in coaste sa-l înfunde pe adversarul lui.
    2.Legea nu acopera obstructionarea justitiei, ceea ce a facut Trump cand i-a cerut lui Comey care era seful FBI sa o lase mai moale cu Flynn, avocatul lui Trump. In ancheta Flynn a recunoscut ca a comis infractiuni de pe urma carora a beneficiat Trump.
    3.Trump nu este oricine, este presedintele US inclusiv atunci cand verbalizeaza
    4. Cum sa nu incaseze nimic cand platile s-au facut si el e proprietarul acelor hoteluri? Faptul ca altii au dat spagile nu-l exonereaza de raspundere pentru ca a primit banii in cont, nu contează ca mai avea si de dinainte.
    5. Legea prevede participarea la audierile din Congres, altfel ar însemna ca cei care se duc incalca legea.
    6. Paradele le aranjeaza alții dar pentru el din moment ce participa la ele. Pe Kim l-a amenintat cu razboiul nuclear, inainte sa devina prieteni.

  11. N-ai argumente asa ca ai trecut la jigniri.
    1.In stenograma publicata chiar de Casa Albă scrie clar ca Trump i-a cerut cu gura lui o favoare după ce tot el îi spusese că ucrainenii nu fac destul. E scris tot, poate vedea oricine.
    2. Ce sa dovedeasca, a declarat chiar el, Flynn ca a comis fals si a mințit. Tot așa, e scris.
    3. N-am spus decat ca un presedinte ar trebui sa se abtina sa intimideze institutiiile care il ancheteaza cat e presedinte. Asa e normal.
    4.Daca hotelurile sunt ale lui, ce dovezi ca sunt ale lui?
    5. Sunt chenati in baza legii, e totuusi Congresul US.
    6. Da, dictatorii organizeaza festivisme unde sa se afișeze. Despre asta era vorba.
    7. L-a amenintat cu razboi nuclear. Despre asta era vorba.

  12. Eu cred ca ori nu iti dai seama ori te faci ca nu iti dai seama
    1.Procedura de impeachment s-a declansat fix din acest motiv, ca are comportament de dictator. Despre asta era vorba.
    2.Flynn a declarat ca a comis ilegalitati in favoarea lui Trump deci e si problema lui Trump. E liber deocamdata pentru ca ancheta e in curs
    3.Decat …se foloseste in sens negativ si …doar …..in sens pozitiv. Se spune corect ~n-am decat doi lei~ si nu se spune ~am decat doi lei…la fel se spune corect ~am doar doi lei~ si nu ~n-am doar doi lei~ Deci e corect ~n-am spus decat~ si incorect ~n-am spus doar~ pentru ca nu are sens. Mai citeste. Problema nu era daca institutiile s-au intimidat ci ca Trump vrea sa le intimideze ceea ce e un comportament autocratic, ca in Turcia. Despre asta era vorba
    4.N-ai inteles, ce bani sa scoata? Banii nu i-a scos el, i-au intrat in cont pe cazari fictive, drept mita. Au facut rezervari la hotelurile lui dar n-au stat acolo insa i-au platit, iar hotelurile sunt ale lui. E simplu de inteles.
    5.E vorba de faptul ca legea prevede astfel de audieri iar Trump sfideaza Congresul care e una dintre puterile in stat. Asa fac cei care vor ei sa detina toata puterea adica dictatorii. Despre asta era vorba in postare
    6.Asa este dar pentru evenimente nationale. Dictatorii sunt cei care organizeaza parade ca sa fie omagiati.
    7.E dictator Kim asa cum vrea sa fie si Trump, nu am sustinut ca nu e. Am raspuns ca l-a amenintat cu razboi nuclear pentru ca tu ai intrebat pe cine a amenintat.
    Nu-i vorba de limbaj, fiecare cum e educat. E vorba ca n-ai argumente si apelezi la cuvinte jignitoare ca sa intimidezi. Cred ca esti si rau intentionat pentru ca deturnezi sensul discutiei. Era vorba despre cum se poarta Trump si ca are comportament de dictator chiar daca n-a fost inca destituit sau condamnat pentru infractiunile comise.