G4Media.ro

UE vrea să mizeze pe tehnici „genomice” pentru a adapta agricultura la…

Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

UE vrea să mizeze pe tehnici „genomice” pentru a adapta agricultura la schimbările climatice

Miniștrii agriculturii din UE au cerut vineri o adaptare rapidă a cadrului de reglementare al UE privind organismele modificate genetic (OMG) pentru a încuraja biotehnologiile care fac culturile mai rezistente la schimbările climatice, Bruxelles-ul promițând să propună o modificare încă din 2023, potrivit Le Figaro.

Un raport al Comisiei Europene din aprilie 2021 a recomandat modificarea normelor stricte care reglementează OMG-urile, considerându-le „nepotrivite” pentru tehnicile de editare a genomului, care permit dezvoltarea unor soiuri de semințe rezistente la anumite erbicide sau la secetă. Astfel de soiuri sunt cultivate în mod experimental, dar nu pot fi comercializate. În cadrul unei reuniuni desfășurate la Praga, care a adus un omagiu cehului Gregor Mendel, părintele geneticii moderne, miniștrii au cerut ca biotehnologia să fie folosită ca instrument de combatere a schimbărilor climatice.

„Tehnicile de editare genomică sunt un instrument magnific pentru a ne asigura că culturile au nevoie de mai puțină apă, de mai puține produse fitosanitare și îngrășăminte și sunt mai rezistente”, a declarat ministrul spaniol, Luis Planas Puchades. Atâta timp cât aceste „noi tehnici genomice” permit să se asigure tranziția agroecologică și să se facă față schimbărilor climatice, aceasta este o cale care trebuie explorată”, a fost de acord omologul său francez, Marc Fesneau.

O propunere legislativă „în al doilea trimestru al anului 2023”

Cu toate acestea, unele state se declară vigilente pentru a se asigura că acest nou cadru nu marchează o relaxare a regulilor privind OMG-urile (organisme modificate genetic). „Slovacia se opune OMG-urilor, agricultura europeană nu are nevoie de ele. Pe de altă parte, suntem deschiși la noi metode de ameliorare (genomică), deoarece suntem conștienți de faptul că trebuie să îmbunătățim soiurile în funcție de climă. Vrem să discutăm opțiunile posibile”, a subliniat ministrul slovac Samuel Vîlcan.

„Nu vrem OMG-uri, dar vorbim despre editare genomică: avem nevoie de o abordare prudentă, cât mai apropiată de metodele tradiționale de selecție (…) Trebuie să dezvoltăm soiuri mai rezistente la secetă, îngheț și dăunători”, a insistat ministrul ceh Zdenek Nekula, cerând totodată „o analiză exhaustivă” înainte de a lua orice decizie.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis că va prezenta o propunere legislativă statelor membre „în al doilea trimestru al anului 2023”. „Pe termen lung, trebuie să ne facem culturile mai rezistente. Miniștrii au aprobat pe deplin această abordare, nu există nicio controversă cu privire la direcția tehnicilor genomice”, a spus el.

„Propunerea noastră se va baza pe o evaluare solidă a impactului. Trebuie să fim extrem de atenți pentru a evita orice pericol pentru sănătatea publică, pentru mediu și pentru interesele economice ale agricultorilor. De exemplu, agricultura ecologică trebuie protejată de orice impact negativ”, a insistat Janusz Wojciechowski.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. CE LEGATURA ARE fotografia CU ARTICOLUL ?

  2. Bravo, uneori știința învinge.

  3. Chiar nu mai auzisem nimic despre daea. Incepuse sa nu mai aiba haz.
    Chit ca nu are nicio legatura cu tema, va multumesc ca i-ati publicat poza. Ne mai distram, e uichend ce mamamasii!