G4Media.ro

UE se plânge de refuzul exprimat de Marea Britanie în a-i acorda…

Foto: Facebook Josep Borrell

UE se plânge de refuzul exprimat de Marea Britanie în a-i acorda statut diplomatic

Uniunea Europeană deplânge „refuzul inamical” al Regatului Unit de a acorda statut diplomatic reprezentanţei sale la Londra şi speră să rezolve acest diferend de „manieră satisfăcătoare”, a declarat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

Subiectul a fost discutat în cursul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles şi „a prevalat unitatea în a considera că acest gest nu se află printre cele mai amicale”, a comentat Borrell.

„Este primul semnal adresat de Regatul Unit după plecarea sa din UE şi un semn de destul rău augur pentru ceea ce va urma”, avertizat reprezentantul spaniol.

„Avem 143 de reprezentanţe ale UE în întreaga lume şi toate au statutul diplomatic în conformitate cu Convenţia de la Viena care permite reciprocitate. Aceasta este regula”, a afirmat şeful diplomaţiei UE.

„Regatul Unit ar fi singura ţară din lume care nu ar accepta să recunoască reprezentanţei UE statutul diplomatic la care are dreptul”, a subliniat el, adăugând că are „mari speranţe să rezolve acest diferend de manieră satisfăcătoare pentru ambele părţi”.

Regatul Unit a anunţat la rândul său nominalizarea lui Lindsay Croisdale-Appleby ca reprezentant al ţării pe lângă UE.

Sunt în curs negocieri pentru a stabili dacă ambasadorul UE la Londra, Joao Vale de Almeida, şi echipa sa trebuie să beneficieze de o imunitate diplomatică completă în virtutea Convenţiei de la Viena, la fel ca diplomaţii unui stat suveran, aşa cum susţine Bruxellesul, sau de imunitatea conferită organizaţiilor internaţionale, poziţie privilegiată de Londra.

Regatul Unit a ieşit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 şi, la finalul unei perioade de tranziţie de 11 luni, a ieşit de sub incidenţa tuturor regulilor europene părăsind piaţa unică şi uniunea vamală pe 31 decembrie.

Surs Foto: Facebook Josep Borrell

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Brexitul este un fiasco, previzibil pentru orice om normal la cap. Dupa ce au vazut toate promisiunile de prosperitate, debirocratizare si prominenta pe scena internationala abandonate (acum chiar guvernul britanic sugereaza companiilor britanice sa-si deschida birouri in EU si sa mute practic joburi in afara Marii Britanii; pana si pescarii, pentru care erau sa nu mai semneze niciun acord cu UE, protesteaza pentru ca brexitul ii ruineaza; debirocratizarea inseamna multiple noi documente pentru exportatori), tot ce a mai ramas pentru Bojo este sa se dea crocant si sa arate prostului care a votat Brexit ca marele si independentul imperiu britanic poate acum sa refuze un ambasador. Asta a ramas din Brexit!

  2. Un fel de trumpism întârziat.

  3. Britii baga bete-n roate!

    pai cand au semnat conditiile de iesire nu le-au semnat cu UE, ci cu fiecare stat in parte?

    • odata ce au iesit ei din UE, UE a incetat sa mai existe. ei erau miezul, saracii.
      cum s-au impuscat singuri in picior in timp ce-si taiau craca de sub acelasi picior. Sa vezi cand se dezice de ei si Scotia ce-a mai fi. cum sa ruinezi o natiune in cativa ani doar cu un singur autobuz cu un slogan pe el.

  4. !nica

    au facut Brexitul, pentru a salva City!

    dupa criza greaca, in care hartiile masluite de guvernanti au fost parafate ca valide de o celebra banca americana, UE a luat decizia ca toate rapoartele bancilor nationale ale tarilor din uniune/Schengen sa fie verificate de Deutsche Bank!

    cand au simtit ca se apropie funia si de capul lor cu verificarile, au pus de Brexit, desi MB nu era membru Schengen!