
UE a făcut progrese în ceea ce privește restricțiile privind pământurile rare în China, însă Bruxelles-ul cere reechilibrarea comerțului. Tensiunile rămân
Analiză Euronews Italia, via Rador, despre vizita șefilor UE la Beijing:
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Uniunea Europeană a anunțat joi un acord provizoriu cu China pentru a relaxa restricțiile impuse țării asupra exporturilor de pământuri rare critice, care au alarmat întregul bloc și au amenințat să paralizeze industrii întregi.
Restricțiile severe, care au intrat în vigoare la începutul lunii aprilie pe fondul unei dispute comerciale cu Statele Unite, au afectat grav aprovizionarea globală cu șapte elemente de pământuri rare și magneți necesari pentru sectoarele de apărare, energie și automobile.
„Aceste controale la export au pus presiune asupra unor companii europene”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la sfârșitul unui summit de o zi la Beijing. „Pentru a menține încrederea în relațiile noastre comerciale, avem nevoie de aprovizionare fiabilă și sigură cu materii prime esențiale din China”, a adăugat ea.
Von der Leyen a salutat eforturile Chinei de a accelera acordarea licențelor de export pentru pământuri rare și crearea unui nou sistem pentru a aborda barierele și întârzierile din lanțul de aprovizionare.
„Am convenit, și aceasta este o premieră, să avem un mecanism actualizat de aprovizionare la export”, a declarat președinta Comisiei. „Cu alte cuvinte, dacă există blocaje, acest sistem poate monitoriza și rezolva imediat problema sau neplăcerea care se întâmplă.”
Însă von der Leyen a insistat că sunt necesare mult mai multe progrese pentru a reechilibra semnificativ relațiile comerciale UE-China, care au înregistrat anul trecut un deficit de bunuri de peste 300 de miliarde de euro. Este foarte probabil ca această cifră să crească în 2025 din cauza cererii slabe din partea consumatorilor chinezi și a tarifelor prohibitive impuse de președintele SUA, Donald Trump.
„Am ajuns la un punct de cotitură evident”, a declarat von der Leyen. „Așa cum am spus conducerii chineze, pentru ca schimburile comerciale să rămână reciproc avantajoase, acestea trebuie să devină mai echilibrate. Europa salută concurența, însă aceasta trebuie să fie echitabilă”, a adăugat președinta Comisiei Europene.
Pe lângă restricțiile privind pământurile rare, von der Leyen a identificat două domenii în care, pe termen scurt, progresul este „posibil și necesar”. Primul este cererea de lungă durată a blocului comunitar pentru un acces mai larg și mai liber la piața chineză, egal cu accesul de care se bucură companiile chineze în Europa.
Iar cel de-al doilea este problema supracapacității industriale, legată de utilizarea masivă de către Beijing a subvențiilor pentru a favoriza producătorii interni și a reduce artificial prețurile produselor lor în detrimentul concurenților internaționali.
Conflictul a atins punctul culminant în octombrie, când UE a impus tarife mari vehiculelor electrice (EV) produse în China pentru a compensa efectele ajutoarelor de stat. Declarând măsura un „act flagrant de protecționism”, Beijingul a răspuns prin controale asupra brandy-ului, cărnii de porc și produselor lactate produse în UE, pe care Bruxelles-ul le-a denunțat ca fiind nedrepte și nejustificate.
Așa cum era de așteptat, summitul de o zi nu a înregistrat niciun progres pe aceste fronturi deschise. Într-o notă amenințătoare, von der Leyen a declarat că, în cazul în care China nu face concesii pentru a-și atenua supracapacitatea, „va fi dificil pentru UE să-și mențină nivelul actual de deschidere”, iar António Costa, președintele Consiliului European, și-a exprimat îngrijorările serioase cu privire la starea dezechilibrată a comerțului UE-China.
„O relație comercială echitabilă și reciproc avantajoasă este posibilă și ar trebui să fie obiectivul nostru comun”, a declarat Costa, subliniind disponibilitatea blocului comunitar de a se angaja într-un „dialog deschis și constructiv pentru a găsi soluții comune”. „Acum este momentul să punem în practică discuția de astăzi”, a adăugat președintele Consiliului European.
Declarațiile emise de guvernul chinez au fost mai optimiste, promițând „noi oportunități și potențial” în relațiile UE-China. Însă declarațiile au inclus și avertismente specifice pentru a descuraja Comisia Europeană să utilizeze măsurile sale comerciale împotriva produselor chinezești, așa cum a făcut-o în disputa privind vehiculele electrice și, mai recent, privind achizițiile publice de dispozitive medicale.
„Se speră că UE poate rămâne deschisă în piața comercială și de investiții, că se va abține de la utilizarea instrumentelor economice și comerciale restrictive și va promova un mediu de afaceri solid pentru companiile chineze care investesc și operează în UE”, a declarat în timpul întâlnirii președintele chinez Xi Jinping.
Xi a criticat şi misiunea blocului comunitar de a reduce dependența de China, pe care von der Leyen a promovat-o ca fiind „de-risking” și pe care G7 a adoptat-o ca politică oficială. „Creșterea competitivității nu ar trebui să se bazeze pe construirea de ziduri sau bariere, deoarece decuplarea și separarea lanțurilor de aprovizionare va duce doar la autoizolare”, a declarat liderul chinez.
O altă problemă în care cele două părți nu au reușit să facă progrese a fost războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană a acuzat în repetate rânduri China că acționează ca un „factor cheie”, furnizând 80% din componentele de care Kremlinul are nevoie pentru a construi arme.
Beijingul a negat acuzațiile, reiterând parteneriatul său „nelimitat” cu Moscova. „În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are un rol și o responsabilitate cheie în acest sens”, a declarat Costa la conferința de presă de închidere. „Războiul din Ucraina depășește cu mult limitele Europei: este un conflict cu implicații globale, care subminează sistemul internațional bazat pe reguli. Nu este doar un «conflict european»”.
Von der Leyen a cerut Chinei să își folosească influența pentru a constrânge Rusia să accepte un armistițiu în Ucraina, un obiectiv mult așteptat pe care aliații occidentali nu au reușit să îl atingă în ciuda rundelor succesive de sancțiuni. „Modul în care China va continua să se implice în războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile noastre viitoare”, a spus ea.
Summitul de joi s-a încheiat cu o declarație comună privind acțiunile climatice înainte de COP30.
Articol de Jorge Liboreiro / Traducerea Rador: Cătălina Păunel
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii