G4Media.ro

Ucraina, războiul prin procură al cecenilor: „Este ca o călătorie în trecut,…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Ucraina, războiul prin procură al cecenilor: „Este ca o călătorie în trecut, o continuare a ceea ce a început în Caucaz”

Islam nu se așteaptă la o soartă prea bună dacă va fi capturat de ruși. „Dacă mă prind rușii, nu voi fi schimbat” cu un alt prizonier, spune acest cecen care luptă în armata ucraineană împotriva rușilor, în apropiere de linia frontului. „Mă vor tortura și apoi mă vor expune la televiziuni”, potrivit unui reportaj al agenției AFP, preluat de boursorama.com.

Disidentul în vârstă de 33 de ani, refugiat în Polonia de aproape două decenii, s-a alăturat în aprilie Batalionului Șeicul Mansur, înființat în 2014 după anexarea Crimeii și format în principal din veterani ai războaielor cecene.

Grupul a fost numit după un comandant militar cecen care s-a opus expansiunii rusești în Caucaz în secolul al XVIII-lea.

La fel ca și Islam, cu capetele rase și bărbile lungi, „câteva sute de bărbați” au venit în Ucraina de la începutul invaziei rusești, în februarie, pentru a da o mână de ajutor Kievului și a lupta împotriva Moscovei.

Deja vu

Câte sunt exact? Unde se află? Islam, care s-a întâlnit cu reporterii AFP în Zaporijia (sud-est), nu dorește să ofere prea multe detalii.

Acesta a refuzat să-și decline identitatea exactă, pentru a-și proteja rudele rămase în Cecenia.

Pentru că, de cealaltă parte a liniei frontului se află alți ceceni, loiali Kremlinului și recrutați în comandourile „Kadyrovtsy”.

Aceste miliții cu o reputație sinistră sunt desfășurate alături de armata rusă. Se vorbește de 8.000 de oameni, cifră care nu poate fi verificată.

„Vrem să arătăm că nu toți cecenii sunt ca ei, dar că mulți dintre noi îi văd pe ruși ca pe niște agresori și ocupanți”, spune Islam, sub sunetul sirenelor care avertizează asupra unui posibil bombardament.

Pentru el, războiul de aici are un aer de deja vu. „Este ca o călătorie în trecut, o continuare a ceea ce a început în Caucaz”, spune el calm, în uniforma sa militară, după ce a coborât dintr-o dubă neagră cu parbrizul spart.

Capitala sa, Groznîi, a avut aceeași soartă ca și Mariupol, zdrobită de bombele rusești în urmă cu mai bine de două decenii.

Mica republică majoritar musulmană a fost devastată de două războaie sângeroase. Ultimul, inițiat de Vladimir Putin în 1999, a dus la instalarea la conducerea Ceceniei, în 2007, a lui Ramzan Kadîrov, un aliat fidel al președintelui rus și care conduce cu o mână de fier, reprimând dur orice critici.

„Nu suntem aici pentru a impune precepte islamice”

Aceste evenimente au condus la formarea unei diaspora cecene estimată la 250.000 de persoane, în principal în Europa, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

„Am decis să mă alătur batalionului pentru a spăla onoarea cecenilor, pe care Moscova încearcă să îi facă să treacă drept teroriști”, spune Islam, care documentează pe internet crimele de război rusești, ceea ce îi aduce amenințări.

El primește ordine de la comandantul adjunct Mansur, un colos de 40 de ani cu numeroase cicatrici.

„Doi dintre noi sunt morți, alții sunt răniți. Dar este important că suntem aici. Avem lucruri pe care să-i învățăm pe soldații locali despre război”, spune voluntarul.

Neintegrați oficial în armata ucraineană, acești ceceni sunt echipați cu echipamente recuperate de la inamic. Ei sunt hrăniți de populația locală, în majoritate ortodoxă, care pare să-i privească cu ochi buni.

„Nu suntem aici pentru a impune precepte islamice, ci pentru a lupta împotriva unui inamic comun și pentru a apăra libertatea”, spune Mansur, care vorbește despre „o formă de jihad”.

Mulți ceceni care trăiesc în Europa s-au înscris în trecut Statul Islamic, iar autoritățile ucrainene au fost mult timp sceptice în privința acestor combatanți.

Unii au fost incluși pe o listă de sancțiuni împotriva terorismului de către elementele pro-ruse aflate la putere, deoarece sunt căutați de Interpol la cererea Moscovei.

„Dar toate astea se întâmplau înainte de invazie, iar acum viziunea guvernului asupra noastră s-a schimbat”, spune Islam, care amintește că și creștini luptă în batalion, care acum este văzut ca un „aliat”.

Până la punctul în care unii ucraineni preferă să se înroleze în batalion în loc să se înroleze în armată.

Acesta este cazul lui Asadulla, un atlet cu ochi albaștri care s-a convertit la islam și care spune că „îi admiră pe acești oameni pentru că și-au păstrat onoarea și demnitatea”, în ciuda abuzurilor la care au fost supuși.

„Setea lor de independență și justiție este un exemplu pentru noi toți”, spune el, foarte mândru că a fost acceptat de „frații săi de arme”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu i român?Nu i ființă umană in primul rând. Ar fi auzit de la bătrâni, bunici,veterani de război despre ororile produse de ruși pe unde au trecut.Ar fi citit sau ar fi urmarit o groază de documentale la televizor.Si ca el sint mulți. Ar fi știut de faptul că nimeni nu emigrează in Rusia nici din greșeală si daca inclusiv plozii oligarhilor ruși isi duc traiul prin SUA si Europa semnifică mizeria umană ce este in Rusia

  2. Nu i român?Nu i ființă umană in primul rând. Ar fi auzit de la bătrâni, bunici,veterani ,despre ororile produse de ruși pe unde au trecut.Ar fi citit sau ar fi urmarit o groază de documentale la televizor.Si ca el sint mulți. Ar fi știut de faptul că nimeni nu emigrează in Rusia nici din greșeală si daca inclusiv plozii oligarhilor ruși isi duc traiul prin SUA si Europa semnifică mizeria umană ce este in Rusia